Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
24.08.2022

"Залізна лялька" Кремля прагне Третьої світової

Чи справді Симоньян вірить російській пропаганді, яка виходить із її ж вуст?

Захід усвідомив важливість російської інформаційної війни та дезінформації як стратегічного аспекту гібридної війни Кремля лише після кризи 2014 року, коли той мобілізував імперський націоналізм і сепаратизм у Криму та на Донбасі, та дав Росії проксі-сили, які б допомогли її армії вторгнення. Але західним демократіям знадобилося ще вісім років і повномасштабне вторгнення Росії в Україну, щоб заборонити їх після того, як нарешті усвідомили згубну природу російських пропагандистських ЗМІ, таких як RT, Sputnik та інших, у розпалюванні політичної нестабільності, сепаратизму та насильства.

Дві найвідоміші та найрадикальніші жінки на російських пропагандистських телеканалах – це Ольга Скабеєва і Маргарита Симоньян. Остання народилася в вірменській родині й очолила RT і Sputnik у віці лише 25 років. Обох називають "залізними ляльками путінського телебачення".

Скабеєва та Симонян – під санкціями ЄС за "дії та політику, що підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України". Симоньян – центральна постать російської пропаганди, заявили в ЄС. Вони обидві "сприяли позитивному ставленню до анексії Криму та дій сепаратистів на Донбасі".

Чому вірмени у Вірменії та вірменська діаспора у світі не критикують співвітчизників-вірмен, які дискредитують їх країну?

Симоньян – російська імперіалістка, вірменська націоналістка та расистка. Вірить російській пропаганді та дезінформації, яка виходить із її ж вуст. Більше запитання в тому, чому вірмени у Вірменії та вірменська діаспора не критикують своїх співвітчизників-вірмен, які дискредитують їх країну яструбиними заявами?

Чи маємо ми розуміти це так само, як мовчання російського народу, яке слід розуміти як їхню підтримку вторгнення Росії в Україну? Іншими словами, чи є мовчання вірмен ознакою їхньої згоди з заявами Симоньян?

Симоньян, як і багато представників російської еліти, демонструє свій комплекс неповноцінності до Заходу, коли скаржиться, що західні лідери не розуміють Росію.

"Багато хто з них не бачать різниці між борщем і шашликом", що, як пояснює Симонян, зробило їх нездатними мати справу з Путіним.

"Вони домоглися прямо протилежного від того, чого хотіли. Вони не розуміють нашого менталітету. А якщо цього не розуміють, то не можуть передбачити реакцію", – каже вона.

Є безліч європейських та північноамериканських академічних та аналітичних експертів, програм та журналів, присвячених Росії та Євразії.

Основна причина провалу російського вторгнення в Україну – ніхто в Москві не розуміє країну і бачить її тільки через імперські міфи і стереотипи XIX століття

Фахівців з України та інших країн пострадянського простору в Москві та решті Росії немає. Основною причиною провалу російського вторгнення в Україну є те, що ніхто в Москві не розуміє країну і бачить її лише через імперські націоналістичні міфи та стереотипи ХІХ століття.

У березні Симоньян, на свій жах, сказала, що "значна частина українського народу виявилася охоплена безумством нацизму", що в розшифровці означало, що Росія прорахувалася, вважаючи, що "малороси" вітатимуть російські війська як "визволителів".

Симоньян прагне робити дивовижні заяви при кожній нагоді. Нижче наведено 12 тем, які Сімоньян, а також підконтрольні їй RT та Sputnik поширювали від імені Кремля. Як видно, її заяви та погляди на багато тем підтримують геноцидну війну Росії проти України.

По-перше, вона підтримує тоталітарну диктатуру та цензуру у ЗМІ у Росії. Рішуче підтримала заборона західних соцмереж у російському сегменті інтернету, бо вони є "інструментом війни проти Росії". Підтримує цензуру в Росії, бо, за її словами, ця "велика держава не може існувати без контролю над інформацією". Її розуміння цих питань знаходиться на рівні початкової школи.

По-друге, Симоньян підтримала білоруську диктатуру та вітала жорстоке придушення протестів проти фальсифікацій на виборах. У неї немає проблем з тим, що Олександр Лукашенко залишається при владі як нелегітимний президент. Симоньян аплодувала, коли Лукашенко направив літаки на перехоплення комерційного пасажирського літака Ryanair, щоб затримати опозиціонера Романа Протасевича.

"Ніколи не думала, що якось заздритиму Білорусі. Але тепер якось заздрю", – сказала вона.

Симоньян також не підтримує демократичні зміни у своїй рідній Вірменії та підтримує кремлівську пропаганду про те, що кольорові революції в Грузії, Україні та Вірменії – змови ЦРУ проти Росії. Прем'єр Вірменії Ніколо Пашинян, який прийшов до влади під час революції 2018 року, нібито є "зрадником", винним у поразці Вірменії у Другій карабахській війні 2020 року.

По-третє, її чоловік і телевізійний пропагандист Тигран Кеосаян – також етнічний вірменин. Він приєднався до неї, щоб образити Казахстан як ще одну "фейкову" країну. Таку саму як Україна. Традиційно проросійський Казахстан зробив пару персонами нон-грата. Що розлютило Кремль, це те, що Казахстан та інші республіки Центральної Азії не підтримують війну Росії проти України і, дивлячись на свої власні меншини, виступають проти підтримки Кремлем сепаратизму.

Вірмени помилково порівняли можливе право "самовизначення" Криму з правом Карабаху відокремитися від Азербайджану

По-четверте, як і сама Вірменія, Симоньян – затята прихильниця приєднання Криму до Росії. Вірмени помилково порівняли можливе право "самовизначення" Криму із правом Карабаху відокремиться від Азербайджану, ігноруючи той факт, що міжнародне право визначає самовизначення як таке, що стосується лише держав, а не регіонів країн.

По-п'яте, Симонян підтримує анексію Росією карабахського регіону Азербайджану. Вірменія зазнала поразки у Другій карабахській війні 2020 року та втратила контроль над Карабахом. Контроль Росії над Карабахом – другий найкращий варіант для Симонян та інших вірменських націоналістів.

По-шосте, подвійні стандарти Симоньян завжди видимі. Наприклад, вона засудила ставлення США і Туреччини до геноциду вірмен в Османській імперії у 1915 році, одночасно підтримуючи добре задокументований геноцид Росії проти українців.

Симоньян нападає на українського президента, єврея Володимира Зеленського, багатьох членів сім'ї якого вбили під час Голокосту, за "продовження традиції героїзації нацистських злочинців". Симоньян, як і RT і Sputnik, пропагують міф про Україну як контрольовану "нацистами" країну.

По-сьоме, Симоньян рішуче підтримує вторгнення Росії в Україну.

"Це стандартна репетиція параду. Просто цього року ми вирішили провести парад у Києві", – написала вона у Twitter.

Вона висміяла антивоєнні протести в Росії, заявивши, що "якщо вам зараз соромно бути росіянами, не хвилюйтеся, ви не росіяни".

Симоньян спростувала кремлівську пропаганду, заявивши: "Ніхто не воює проти українців! Ми звільняємо Україну!"

Симоньян закликає Росію до більш смертоносних атак на Україну

Симоньян, як і у випадку з російськими фашистами та білими російськими імперіалістами, такими як Ігор Гіркін, закликає Росію до більш смертоносних атак на Україну. Після вбивства під Москвою дочки фашиста Олександра Дугіна Симоньян закликала Росію бомбардувати центри прийняття рішень в українських містах.

По-восьме, вона прикриває військові злочини Росії в Україні. Симоньян не раз заявляла, що українські лікарі закликали до кастрації російських в'язнів і що українські "нацисти готові вирвати дітям очі на підставі їхньої етнічної приналежності". Докази, зібрані міжнародними правозахисними організаціями, вказують, що лише Росія порушує права військовополонених, зокрема розміщує в соцмережах жахливі відеоролики про кастрацію та обезголовлення українських військовополонених.

Повторюючи дезінформацію Кремля, Симоньян сказала: "Ніхто не бомбить мирні українські міста!"

Місто Маріуполь було повністю зруйноване російськими солдатами, загинуло 50 тис. мирних жителів. Симоньян відкинула всі заяви про напади Росії на мирних жителів як фейкові новини.

Коли Симоньян показали фото загиблих дітей у Маріуполі, вона заперечила: "Це постановка"

Симоньян ігнорувала цей військовий злочин, заявивши, що це українські сили атакували дітей у Маріуполі з застосуванням заборонених касетних боєприпасів. Лише Росія застосовувала касетні боєприпаси у війні в Україні. Коли Симоньян показали фото загиблих дітей у Маріуполі, вона заперечила: "Це постановка. Це зроблено нацистами".

По-дев'яте, Симоньян визнала, що Росія блокує експорт зерна з України та створює глобальний голод, щоб змусити Захід скасувати санкції проти РФ. На Петербурзькому міжнародному економічному форумі цього року вона сказала: "Вся наша надія на голод", додавши, що "голод почнеться зараз, і вони занімлять санкції і будуть дружити з нами, бо зрозуміють, що це необхідно".

Використання їжі як зброї слідує за стилем сталінського Голодомору в Україні, внаслідок якого загинуло 4 млн українців. Колишній посол США в Росії Майкл Макфол прокоментував ці дії РФ: "Лозунг Кремля: "Давайте заморимо їх голодом, допоки вони не погодяться бути нашими друзями".

По-десяте, Симоньян закликала Росію атакувати військові транспортні колони з країн НАТО до України. Москва має, за її словами, "збивати літаки, що перевозять техніку, знищувати кораблі, які її везуть з Англії, а також знищувати аеродроми в країнах НАТО, де ці літаки приземляються".

По-одинадцяте, Симоньян – затята прихильниця путінського гамбіту, спрямованого на повалення ліберального світового порядку.

"Я не розумію, чому у вас вистачає нахабства думати, що ви краще знаєте, як керувати світом, і хто у цьому світі маргінал, а хто ні. Ви зробили так багато помилок, розпочали так багато воєн за останні кілька років, зруйнували так багато життів, убили так багато людей, створили так багато проблем", – сказала вона.

В очах Симоньян Росія бездоганна і невинна, вона ніколи не розпочинала імперіалістичну війну, зокрема в Україні, що є не вторгненням, а так званою "спеціальною військовою операцією", спровокованою Україною, США та НАТО.

Симоньян – затята прихильниця розв'язання Третьої світової війни

Нарешті, як не дивно, Симоньян – затята прихильниця розв'язання Третьої світової війни. Вона сказала, що Росія вже перебуває у стані війни з НАТО.

"Вважаю, найреальніший шлях виходу – Третя світова війна. Ґрунтуючись на знанні про росіян, Путіна, про те, як тут все влаштовано, немає шансів, що ми здамося. Ми всі колись помремо", – сказала вона.

Західні громадяни демократичних країн, зокрема члени вірменської діаспори в Північній Америці та Європі, повинні різко засудити Симоньян, RT і Sputnik за продовження найгірших традицій сталінської та нацистської пропаганди.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі