Економіці потрібні стимули, а не нові податки

Підвищене мито слід ввести лише на некритичний імпорт

Здається, прислухались, і 10% податку на імпорт не буде. Не стверджуватиму, що особисто до мене, але я активно намагався донести свою позицію з цього питання. Замість нього запровадять підвищене мито на лакшері-товари та некритичний імпорт. Так робили, наприклад, у США під час Другої світової.

Ще 4 серпня, коментуючи пропозиції НБУ щодо нового податку, я писав, що історія з 10% податком на імпорт викликає у мене безліч питань. Адже ми маємо систему імпортних мит, коли можна варіювати ставки залежно від важливості імпортних поставок. Нове обладнання та технології не оподатковувати додатковим податком. Наприклад, фермер для переробки зерна хоче купити обладнання для виробництва борошна чи біоетанолу. Зараз його хочуть обкласти додатковим податком у 10%, на додаток до 20% ПДВ та мита. Замість стимулів – податковий прес у 30% на старті бізнес-проекту. Класна економічна політика, нічого не скажеш.

Підвищене мито потрібне на некритичний імпорт, на ті самі старі автомобілі, які в нас ввезли на мільярд доларів (до речі, з пільгою).

Коли настав час структурної перебудови економіки, вирішили прибити її новим податком на імпорт, не розібравшись, де обладнання, а де – костюмчики для песиків

А от коли настав час структурної перебудови економіки, вирішили прибити її новим податком на імпорт, не розібравшись, де обладнання, а де – костюмчики для песиків.

На тлі зростання граничної схильності споживачів до імпорту та зупинки низки виробництв в Україні така політика лише підштовхне інфляцію, більше нічого.

Відтік капіталу новий податок не зупинить, оскільки імпортери занижуватимуть вартість товару за імпортними контрактами, закриваючи платежі через офшорні схеми. Митниця озолотиться, коли партію товару в $10 млн буде оцінено в $2 млн.

Внутрішнього виробника вже підтримала девальвація курсу з 29,25 до 36,6 грн за долар. Майбутнє падіння гривні зробить наш ринок ще менш привабливим для імпорту. Але свої виробники з'являться лише за наявності стимулів, а не нових податків на обладнання та технології.

Резюме:

1. Регулюємо імпорт, бережемо резерви та захищаємо внутрішній ринок за допомогою підвищених мит на некритичний імпорт та лакшері-товари.

2. Стимулюємо структурну перебудову шляхом закупівлі обладнання та технологій, а також знижуємо ціну на критичний імпорт за допомогою обнулення імпортних мит на такі групи товарів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі