Захід дає нам гроші. Чи доведеться їх повертати

Військова допомога та гранти – лише частка того, що Європа може зробити для нас, виправляючи свої жахливі помилки

ЄС виділяє Україні €9 млрд. Це про затримку цих коштів говорив нещодавно президент України Володимир Зеленський, зокрема звертаючись до західних партнерів із закликом розблокувати фінансову підтримку Україні, оскільки від цього залежить своєчасна виплата допомоги українським пенсіонерам.

З €9 млрд €3 млрд Україна отримає у вигляді грантів, і вони будуть включені до доходів бюджету.

До речі, НБУ прогнозує дефіцит бюджету на рівні 26-28% ВВП, який буде знижений до 18% саме за рахунок грантової допомоги (гранти становитимуть 8% ВВП). Інші шість прийдуть у вигляді кредитів. Так, пільгових: 25 років, виплата відсотків із бюджету ЄС, пільговий період щодо погашення тіла на 10 років. Але ж це кредити.

В умовах падіння нашого валютного еквівалента ВВП (цілком можливо, до $100 млрд) збільшення боргового навантаження – критично для України. Не так щодо обслуговування пільгових позик, як з погляду майбутнього відновлення. Залучати ресурси закредитованій під зав'язку державі буде важко. Навіть після війни. Нам слід посилити комунікацію з європейськими партнерами. Елементи взаємної недовіри мають бути видалені. Європа має в системі розпізнавання "свій/чужий" маркувати Україну як "свій". А таке маркування за аналогією з Польщею – це списання старих боргів та виділення нових ресурсів у вигляді безповоротних грантів.

Це не утриманство з нашого боку, а компенсація за непрацюючі міжнародні механізми

І це не утриманство з нашого боку, а компенсація за міжнародні механізми, що не працюють, коли трильйони євро європейців, заплачені за російський газ, нафту і вугілля, були трансформовані в машину вбивства українців. Адже якщо Іран завтра нападе на Ізраїль, ніхто не дорікатиме Заходу. Оскільки він зробив усе, що міг: заблокував Іран санкціями на десятиліття, водночас допомагаючи Ізраїлю створити ефективну систему оборони, виділяючи по $40 млрд на програми переозброєння. І в даному випадку решта – справа техніки. Військовлї техніки Ізраїлю. Хоча навіть у цій ситуації США не залишить свого союзника на Близькому Сході без прямої військової допомоги.

Захід вигодував дракона, не давши Україні нічого в частині нової системи безпеки

Захід вигодував дракона, не давши Україні нічого в частині нової системи безпеки, навіть як компенсацію за відмову від ядерної зброї та потенційного ядерного статусу. Захід довгий час "рекомендував" Україні не розробляти ракети середньої та великої дальності. Рекомендував заморожувати проєкти з авіабудування та ракетобудування, побоюючись витоку технологій у треті країни. І тепер військова допомога та гранти на підтримку економіки від сповзання у вирву системного краху – це лише маленька частка того, що Захід може зробити для нас, виправляючи свої жахливі помилки у геополітичному проєктуванні. Адже почни він вводити справжні санкції проти РФ одразу 2014-го року, нинішньої трагедії не сталося б.

Але Європі захотілося спробувати "Північний потік-2"...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі