На яку допомогу можуть розраховувати внутрішньо переміщені особи

Перелік громад, жителям яких доступна допомога, можна знайти на сайті Кабміну

Через російську агресію більше 8 млн людей в Україні покинули місця свого постійного проживання і фактично стали внутрішніми переселенцями. Ще майже 5 млн осіб біжали за кордон. Офіційно 4,5 млн людей зареєструвалися як внутрішньо переміщені особи різним чином – або за допомогою застосунку "Дія", або фізично через органи місцевого самоврядування. Це найбільше переміщення переселенців з часів Другої світової війни.

Понад мільйон людей отримали тимчасовий прихисток у різних об'єктах комунальної інфраструктури. Понад півмільйона людей скористалися програмою "Прихисток". Понад 55 тис. українців живуть у 1200 школах. Ще однією проблемою в майбутньому може стати той факт, що частина людей живуть в об'єктах, де відсутнє опалення.

На допомогу переселенцям уряд виділив 22 млрд грн. Він запевнив, що в серпні громадянам України, які мають статус внутрішньо переміщеної особи, продовжать виплату державної допомоги. При цьому змін з 1 серпня не передбачається, сума допомоги залишиться такою, як і була:

– 2 тис. грн для осіб старше 18 років;

– 3 тис. грн для дітей та осіб з інвалідністю.

Перелік громад, жителям яких доступна допомога, можна знайти на сайті Кабміну.

Слід нагадати, що для отримання статусу ВПО громадяни повинні звернутись до ЦНАПу, органу соцзахисту населення або до представників місцевої влади або подати заявку через додаток "Дія". На жаль, за словами чиновників, в "Дії" відбувся технічний збій і не відбулося передачі даних до органів соціального захисту, через що більше 200 тис. людей не змогли отримати належну допомогу.

Крім державної допомоги, ВПО можуть подати заявку на отримання грошової допомоги від міжнародних організацій

Крім державної допомоги, ВПО можуть подати заявку на отримання грошової допомоги від міжнародних організацій, таких як OOН (по програмам Управління верховного комісара ООН у справах біженців, Всесвітня продовольча програма ООН, ЮНІСЕФ "Спільно"), Норвезька рада у справах біженців (NRC) , Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) та Товариство Червоного Хреста України (ТЧХУ). Допомога від ООН виплачується в розмірі 2200 грн на місяць протягом 3 місяців, допомога від Червоного Хреста одноразова в розмірі 2500 грн.

Заявку на виплату грошової допомоги від міжнародних організацій можна подати онлайн через соціальну платформу "єДопомога" чи через місцеві представництва організацій. Подавати заявку краще через "єДопомога" – так ви відразу подаєте заявки до всіх цих організацій. І це простіше, ніж шукати всі їхні сайти та подавати заявку до кожної з них. Для цього не потрібно завантажувати жодних програм, не потрібен паспорт у вигляді ID-картки або біометричний закордонний паспорт – лише інтернет.

Дані спочатку передаються на перевірку Мінсоцполітики, а саме рішення про надання виплат приймають міжнародні організації. До речі, на сайті соціальної платформи "єДопомога" з'явилася нова функція – "відкликати поточну заявку та подати нову". Це дуже корисно, коли ви щось ввели з помилкою, був збій із інтернетом і потрібно виправити неправильно введені дані. Просто подати ще одну заявку, не відкликавши стару, платформа не дасть. Але якщо ви видалите стару, то зможете подати нову з уже виправленими даними.

Людям старшого віку, які погано розуміються на інтернеті чи не мають смартфонів, оформити заявку на виплати міжнародних організацій можуть допомогти співробітники місцевих відділень ПриватБанку.

Це хороші ініціативи, проте на практиці програми допомоги від міжнародних організацій часто є забюрократизованими, а умови отримання коштів – відверто знущальними

Це хороші ініціативи, проте на практиці програми допомоги від міжнародних організацій часто є забюрократизованими, критерії формальними, а умови отримання коштів – відверто знущальними. Наприклад , отримати допомогу по програмі ООН (ЮНІСЕФ) "Спільно" може лише сім`я внутрішньо переміщених осіб, якщо має трьох і більше дітей, при цьому молодшій дитині має бути обов'язково менш як два роки. А якщо одній дитині з цих трьох два з половиною роки, їм уже не потрібна допомога? Це просто приниження українських багатодітних родин.

Вважаю, що завданням нової Міністерки соцполітики Оксани Жолнович є термінове проведення переговорів з Міжнародними організаціями з метою залучення більших коштів для гуманітарної допомоги, а також щодо спрощення умов надання соціальних виплат та усунення будь-яких бюрократичних перешкод.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі