Перша фаза тайванської кризи минула

Війни не сталося, але ризик військової конфронтації залишився

Я думаю, візит Ненсі Пелосі залишить свій відбиток в історії. Власне, мені здається, саме цього й хотіла спікерка Палати. Адже тепер, крім фото її колеги Ньюта Гінгріча в 1997 році, є таке ж історичне фото Пелосі в Тайбеї через 25 років.

На мій погляд, Китай, звичайно ж, не штурмуватиме Тайвань у лоб і прямо зараз просто тому, що туди прилетіла спікерка. Тим більше, що це не прецедент.

Однак відповідь Китаю буде розтягнута в часі та проявиться в інших формах: санкції, торговельні обмеження, часткова блокада острова, зниження дипвідносин, підтримка альтернативних антизахідних проєктів, кібератаки, перекупка країн, які визнають Тайвань тощо.

Історія воєн, в яких брав участь Китай в останні 100 років, не найуспішніша, і ще одна поразка їм не потрібна

Воювати у Пекіні не хочуть і не готові. До того ж історія воєн, у яких брав участь Китай в останні 100 років, не найуспішніша, і ще одна поразка їм не потрібна. Та й саме собі силове повернення острова ускладнить його реінтеграцію навіть у разі військової перемоги Пекіна, оскільки налаштує людей ще більше проти КНР та озлобить їх.

Можна точно сказати, що після візиту Пелосі політичну комунікацію між США і Китаєм буде серйозно порушено і зведено до мінімуму, принаймні на найвищому рівні. Про якісь домовленості з міжнародних справ можна забути. Особливо після листопада, якщо до влади повернуться республіканці, більшість яких займають ще більш "яструбину" позицію щодо Китаю.

Безумовно, Сі Цзіньпін розцінить "тайванський маневр" США як плювок йому особисто в обличчя, а не просто витівку спікерки, на яку не можуть вплинути в Білому домі, про що йому, швидше за все, намагався пояснити Байден на зустрічі 28 липня.

Для глави КНР візит Пелосі миттєво ставиться в контекст: перед серпневою зустріччю партійного керівництва в Китаї і осіннім з'їздом партії, на якому Сі Цзіньпін намагатиметься переобратися всупереч усталеній традиції. Якщо Сі утримається у владі та посилить свої позиції в партії, тайванська історія відіграватиме значну роль при визначенні ним подальшої політики щодо Тайваню та США.

Хоча велика війна зараз не передбачається, візит Пелосі серйозно підвищив ризик військової конфронтації найближчими роками

Отже, хоча велика війна зараз не передбачається, візит Пелосі серйозно підвищив ризик військової конфронтації в найближчі роки, а також може хитнути китайське керівництво у бік більш агресивної та впевненої зовнішньої політики, наприклад, менше стримувати себе у співпраці з РФ чи іншими антиамериканськими державами.

Для нас це не найкращі новини, тому що світова турбулентність нічого хорошого не несе, а нова хвиля взаємних ударів, що розривають ланцюжки поставок, лише ускладнить соціально-економічну обстановку в низці регіонів, включаючи Європу, для якої війна КНР та США – останнє, що наразі потрібно на тлі війни в Україні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі