Пост ще не активовано
Юрій Хорт
26.07.2012
2

Допоможи політв'язневі Дмитрові Савченку!

До Дня Солідарності з правими політв'язнями проводимо збір коштів на допомогу в'язневі сумління Дмитрові Савченку, учаснику "Київської четвірки", несправедливо обвинуваченому у тероризмі і засудженому до 14-ти років ув'язнення у 2004 році. Він відбуває покарання на Вінниччині, в Могилів-Подільському районі. 27 липня за гратами він відзначає ювілей -  30-річчя.
Кошти ви можете переказати у будь-якому відділенні чи банкоматі ПриватБанку:
4405 8823 0398 0290
Будь-яка сума має значення як знак поваги до політв'язня.
Кошти будуть переведені в готівку і передані в'язневі особисто або ж на них буде придбано необхідні йому продукти і речі.
Ви також можеш передати речі, літературу чи лист зі словами підтримки.

Пам'ятайте! На його місці може опинитися кожен із нас!

Вибухи на Троєщині

Літо 2004 року ознаменувалося серією гучних вибухів та розбірками між власниками одного з найбільших ринків міста Києва – Троєщинського. Спочатку у липні 2004 в центрі міста вибухнів джип відомого кримінального київського авторитета Прища, одного з двох співвласників ринку. Джип згорів повністю, повилітали вікна сусідніх будівель, а сам Прищ потрапив до обласної лікарні. Людських жертв у вибуху не було. Але дивним чином через декілька днів Прищ зник з обласної лікарні – з того часу його не бачив ніхто.20 серпня того ж року лунає вибух на ринку Троєщина – вибуховий пристрій, закладений в смітник, забрав життя однієї людини. Ця історія викликала дуже великий резонанс у пресі, особливо після продовження вибуху – ще один пролунав тиждень потому.

Після цього ринок закрили на місяць.

Майже миттєво після першого вибуху на ринку почали шукати винних. Майже миттєво їх і знайшли. Затримано було Олександра Пастуха, Сергія Значко, Тараса Шведенка та Дмитра Савченка. У затриманих знайшли "беззаперечні докази" – посвідчення працівника "5 каналу", квиток члена УНА-УНСО.

Затриманих почали швидко судити, але пролунав ...другий вибух на Троєщинському ринку. Це призупинило швидке слідство. Але прокуратура не знайшла нічого спільного в трьох вибухах поспіль і вирішила забити на вибух джипа і другий вибух на Троєщині.

Судовий процес йшов лише за першим Троєщинським вибухом, де вже знайшли, кого б засудити.

Справа тривала майже рік, 16 серпня Апеляційний суд Києва виніс вирок в 14 років позбавлення волі чотирьом обвинувачуваним за статтею "Тероризм". За всіма ознаками цю справу можна назвати політичною, основними доказами на суді були екземпляри націоналістичних видань, знайдені в помешканнях  обвинувачуваних та погляди на життя, які за версією суду сповідували обвинувачувані.

Без вини винуватий

Дмитро Савченко, студент факультету філософії КНУ імені Тараса Шевченка, влітку 2004-го року працював оператором на "5 каналі", "каналі чесних новин". Більше того, в день і час вибуху він був на роботі і отримав зарплатню від директора ТРК "НБМ" (та ж сама структура, що і 5 канал) Івана Адамчука. Ні для кого не є секретом, що більшість заробітних плат в медіа-сфері виплачувалися в конверті, без проходження через бухгалтерію. Це є загальновизнанною нормою. Але "канал чесних новин" ніяк не міг допустити офіційних свідчень щодо чорної бухгалтерії під час своєї розкрутки – напередодні виборів 2004 року. Це змусило Івана Адамчука дати свідчення в суді, що Дмитро Савченко ніколи не працював на "5 каналі", навести докази із бухгалтерії і ... знищити алібі Дмитра Савченка.

З відкритого листа Дмитра Савченка до Івана Адамчука:

"Якщо Вам загрожували штрафні санкції з боку податкової та несення адміністративної відповідальності, то мені загрожувало несення кримінальної відповідальності і позбавлення волі (терміном від 10 років – до "Довічного ув'язнення").

Так воно і сталося.., проблем з податковою Ви уникнули.., але ж якою ціною? Ціною фактичного підтвердження позиції мого обвинувачення; ціною спростування моїх свідчень показами Адамчука і Стеця..."

Передвиборчі політичні баталії призвели до того, що студента факультету філософії КНУ імені Шевченка було засуджено на 14 років.


Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі