"Нафтогаз" знаходиться за крок від дефолту

Так відбувається рецикл реформ по-українськи

У 2014 році реформи "Нафтогазу" розпочиналися з відомої постанови уряду Яценюка та докапіталізації компанії на більш ніж 100 млрд грн. За тим курсом – еквівалент $7 млрд. Що сталося потім із гривнею, всі пам'ятають.

Зараз ми повернулися знову на свої кола: голосування за докапіталізацію "Нафтогазу" на 266 млрд грн. Еквівалент $7 млрд.

З сімки почали, сімкою і закінчили. Восьмирічний цикл завершено.

Куди пішли гроші споживачів у структурі тарифу – "велике питання для маленької компанії". Тепер "Нафтогаз" ще й за крок від дефолту. Але тут можна сказати й слово на його захист. Тему реструктуризації держборгу мав ініціювати Мінфін ще у березні з виходом на фактичну угоду з кредиторами у травні. Тоді і держкомпанії могли використовувати угоду про списання та реструктуризацію держборгу як модельну. Ну, і як аргумент на користь такого рішення, посилаючись на геополітичний форс-мажор.

Це як крос-реструктуризація та крос-списання.

Те, що Мінфін не ініціює переговори з кредиторами, побічно підставляє і держкомпанії

Те, що Мінфін не ініціює переговори із кредиторами, побічно підставляє і держкомпанії. Якщо держава платить, то й держкомпанії платитимуть. Тобто реформатори у нас працюють у тандемі: без ефективних керівників Мінфіну правління "Нафтогазу" виглядало б по-сирітськи...

Тандем рулить і рулитиме, адже 266 млрд грн "Нафтогазу" дасть ніхто інший, як Мінфін. А це, на хвилиночку, 30% наших золотовалютних резервів.

Про обмінний курс навіть згадувати не хочеться: про покійників або добре, або нічого. Хоча римляни казали: або правда, або мовчання.

Ну, ось вам правда…

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі