Павуки в банці заметушилися, але нам це на користь

Іран і Венесуела готові замістити російську нафту на європейському ринку

Іран і Венесуела, котрі так щедро підтримували Росію в ООН (не за безкоштовно, очевидно), виявили, що у відповідь Росія, нещадно демпінгуючи, витісняє їх з азійського ринку енергоносіїв. І Іран, і Венесуела почали втрачати доходи.

"Через дії Росії венесуельська нафтова держкомпанія PDVSA була змушена вдвічі (до $45 за барель) збільшити розмір знижки на свою нафту, щоб продати її в Азії. Каракас недоотримав приблизно $1,5 млрд доходів. Іран через втручання РФ втратив половину обсягів постачання нафти на ринок Азії. Лише до Китаю експорт упав на третину. В результаті Тегеран недоотримав близько 63% від запланованого виторгу", – пише The New York Times з посиланням на впливові джерела у Венесуелі і Ірані.

Оборудка з дияволом завжди така: ти позірно отримуєш якусь короткотермінову вигоду – і розплачуєшся за неї ціле життя, ще й втрачаючи власні переваги

Оборудка з дияволом завжди така: ти позірно отримуєш якусь короткотермінову вигоду – і розплачуєшся за неї ціле життя, ще й втрачаючи власні переваги, вигоди і можливості. Плюс незворотні репутаційні втрати на покоління вперед.

Однак оскільки на глобальному ринку і в міжнародній політиці монастир і каяття за оборудки з дияволом не передбачені, обидві держави просто розвернули вектори співпраці на 180 градусів. В Азії РФ відібрала ринки й обвалила ціни? Ок, натомість від російського продукту звільнився європейський ринок, де ще й ціни вищі.

Плюс Венесуела досі розраховує на пом'якшення санкційного режиму в обмін на заміщення російської нафти на ринках. А Іран сподівається на "ядерну оборудку" також в обмін на свою лояльність до ресурсних потреб Європи.

Воно, звісно, взаємини павуків в банці – хто кого першим зрадить і вигідніше кине – але на тепер це вигідно нашим союзникам і, відповідно, нам.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі