У складні хвилини згадайте ці прості поради

Навіть коли життя здається нестерпним, пам'ятайте, що в результаті ми завжди з усім справляємося

Кожен із нас стикається в своєму житті з труднощами більшою чи меншою мірою. У хвилини, коли нам важко, може виникнути відчуття, ніби ми безпорадні та нічого нас не може порадувати, ніби ми одні на безлюдному острові й наш час наближається до кінця. Але слід пам'ятати кілька тез, до яких я звертаюсь у такі часи.

"У найгіршому випадку вам відмовлять".

Просіть про допомогу, коли потребуєте її. Немає нічого ганебного у визнанні невдачі та поразки. Головне – вижити, щоб мати змогу все виправити. Одна з найважливіших навичок, які я розвинув, – просити про допомогу, коли її потребую. У найгіршому випадку мені просто відмовлять, і я повернуся до вихідної точки. Гірше не стане точно.

"Всі з усім впораються".

Хоч би як жахливо виглядала ситуація у момент вашого розпачу, все одно в результаті життя нормалізується. Усі завжди з усім справляються. Хтось краще, хтось гірше. Але в результаті ми всі продовжуємо жити, знаходимо роботу, людей, близьких та рухаємось далі. Гіркота втрати залишає свій слід, але не забере у нас головного – можливість жити далі, щоби щось змінювати. Згадайте свої негаразди від малих до серйозних: "Я не здам іспит, і мене відрахують", "Мене відрахують, і я не знайду роботу" тощо. У результаті ми з усім справляємось.

"У житті, де на нас щодня полює смерть, немає рішень великих і маленьких".

Кожне рішення впливає на кінцевий результат нашого життя. Мені допомагає думка про те, що кожен день, який я живу, – це подарунок мені. "Живи так, ніби ти зараз маєш попрощатися з життям, ніби час, залишений тобі, є несподіваним подарунком" – казав Марк Аврелій.

"Твій побут – це твоя свідомість".

Якщо мені стає складно і я не знаю, з чого почати, я прибираю своє робоче місце чи кімнату. Наш мозок схильний до узагальнення та катастрофізації. Наголошуючи на одній невдачі, він підштовхує до думки, що у нас є велика проблема, й одразу в усіх інших сферах знаходяться такі самі. Прибирання допомагає привести розум до ладу. Якщо ви подорожуєте і не можете прибрати кімнату, розберіть пошту, видаліть непотрібні фото та діалоги в телефоні.

"Роби, що можеш, з тим, що маєш, там, де ти є".

Знайти приємні речі в дрібницях – ще мистецтво. Залежно від ситуації задоволення може доставляти як похід у дорогий ресторан, так і склянка чистої води. Знайдіть в собі мужність прийняти той факт, що звичайні речі можуть бути причиною прожити ще один день. Для мене такою річчю є кава. У складні часи я можу радіти навіть розчинній. Дефіцит створює цінність для нас, і це добрий спосіб використовувати його на благо.

"Воїн – це не завжди про фізичну силу".

Стан воїна визначається ставленням до життя. Воїн – цей той, хто гідно зустрічає труднощі, без страху дивиться фактам у вічі та готовий змінювати лінію поведінки, визнаючи свої помилки, роблячи висновки і стаючи сильнішими. Багато в чому це про рішучість. Воїном за своїм відчуттям може бути будь-який офісний співробітник, викладач, лікар чи інженер. У моменти, коли я сам майже готовий здатися, я уявляю, що я – воїн, що за мною залишається право обирати, як я житиму. Це допомагає.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі