Вступ України до НАТО можливий лише у двох випадках

Або в Альянсі будуть готові воювати з РФ, або вирішать, що Росія не здатна на військову відповідь

Схоже, що Україна в контексті отримання міжнародних гарантій безпеки може повторити шлях Кіпру. Кіпр – член ЄС, але не входить до НАТО, хоча Греція – учасник обох союзів. Натомість Кіпр має гарантії безпеки з боку Британії.

Україна вже отримала дорожню карту щодо вступу до ЄС. Багато чого ще не визначено, й терміни можуть відсуватися, але на самому шляху горить "зелений", хоча ще зовсім нещодавно агресивно блимав "червоний", і не було надії навіть на "жовтий". Тепер багато залежить від нас.

У випадку з НАТО перспектива не така очевидна. З одного боку, ми можемо досягти готовності до вступу до Альянсу, виходячи з військових стандартів. Статут НАТО не забороняє приймати країни з окупованими територіями та загрозою воєнних конфліктів. Але насправді ми повинні розуміти, що той самий Кіпр не прийняли до НАТО, оскільки частина його території окупована, а воювати з Туреччиною (також членом НАТО) у блоці ніхто не хоче.

Вступ України до НАТО можливий лише на фазі готовності країн Альянсу розпочати військовий конфлікт із РФ

Тобто вступ України до НАТО можливий лише на фазі готовності країн Альянсу розпочати військовий конфлікт із РФ. Або колись там вирішать, що РФ не здатна на військову відповідь (як Сербія Мілошевича).

І перший, і другий сценарій поки що не можна віднести до робочих.

Глава офісу президента Андрій Єрмак, виступаючи на Public Forum саміту НАТО, запропонував створити механізм гарантій безпеки для України як один із елементів майбутнього безпечного світу.

Нинішня війна проти України – це й наслідки політики ЄС, спрямовані на те, щоб не "дратувати Росію"

Нинішня війна проти України – це й наслідки політики ЄС, спрямовані на те, щоби не "дратувати Росію".

Якщо підходити до нашого членства в НАТО у контексті системного аналізу, то посилення блоку шляхом включення до цього українського потенціалу посилить його, компенсуючи всі ризики. Але це розуміють і у Москві. Мета РФ – знищити наш потенціал.

Рівень геополітичного страху в Європі в цьому контексті руйнуватиме європейський консенсус щодо вступу України до НАТО, а нам зараз потрібна консолідація Європи щодо нашого вступу до ЄС.

Тут можна погнатися за двома зайцями і не зловити жодного.

З іншого боку, в РФ і далі кричатимуть про "пастку Фукідіда" (коли Спарта напала на Афіни, боячись її зміцнення), виправдовуючи свою війну проти України необхідністю "превентивних заходів".

Таким чином, наш реалістичний план – це членство в ЄС та низка гарантій безпеки з боку західних союзників.

Які це можуть бути гарантії?

У виступі Андрія Єрмака прозвучала пропозиція щодо створення групи Єрмака–Расмуссена, яка буде напрацьовувати заходи щодо:

1. Посилення військового потенціалу України.

2. Інтеграції України до міжнародних форматів безпеки.

3. Посилення санкцій щодо РФ.

Членство в НАТО – це завжди "історичне вікно можливостей"

Щодо членства в НАТО – то це завжди "історичне вікно можливостей". Яке виникло у країн Балтії та Центральної Європи в точці розпаду СРСР та слабкості РФ. У цьому контексті Україна може повторити шлях не Кіпру, а євроінтеграційний успіх Фінляндії: фіни завжди вміли знаходити "історичні вікна", вступивши до ЄС на точці зламу СРСР/РФ і зробивши марш-кидок до НАТО вже в наші дні, коли Росія зайнята Україною.

Вміння знаходити історичні вікна можливостей – це те мистецтво, яке нам ще належить опанувати.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі