Надія Васильєва
Експертка з цифрових технологій, екскерівниця "Майкрософт Україна"
28.06.2022

​​Цифрова економіка дає нові можливості для розвитку інфраструктури

Зростання світового ВВП з 2000-го по 2010 рік внаслідок популяризації 3G-інтернету сягнуло близько 45%

Питання цифрової економіки стало актуальним у світі наприкінці 90-х років. Багато економістів називали таку економіку різноманітними іменами: інформаційною, постіндустріальною. Але це була лише частина правди. В постіндустріальній економіці превалювали послуги, в той час як в цифровій економіці послуги зумовлені широкомасштабним розповсюдженням та використанням інтернету.

В Україні популярність цифрової економіки з'явилась з появою Міністерства цифрової трансформації. Але тільки останні декілька років це поняття набуло широкої популярності в Україні. Перейдемо до визначення поняття "цифрова економіка". Це тип економіки, в якому основними факторами виробництва є цифрові дані. Дані використовуються для підвищення продуктивності, ефективності та цінності послуг та товарів, побудови цифрового суспільства.

До основних складових концепції цифрової економіки належать:

● підтримуюча інфраструктура;

● електронний бізнес;

● електронна комерція.

Важливим рушієм цифрової економіки став закон про "Відкриті державні данні" 2014 року, який змусив більшість державних національних органів відкрити доступ до своїх даних для використання бізнесом та створення нових ціннісніх пропозицій на ринку.

Досліджувати вплив цифровізації на рівень світового ВВП почали під час поширення комп'ютерних технологій ще наприкінці 1980-х років. Нові дослідження потенціалу диджиталізації пов'язані з розширенням використання інтернет-технології 3G. Зростання світового ВВП з 2000 року по 2010 рік внаслідок популяризації 3G-інтернету сягнуло близько 45%, за висновками фахівців консалтингової компанії PWC.

Україна перебуває на етапі становлення цифрової економіки та цифрового суспільства

Україна перебуває на етапі становлення цифрової економіки та цифрового суспільства. Важливим кроком у даному напряму є схвалення "Стратегії розвитку високотехнологічних індустрій для України до 2025 року", в якій зазначено такі основні умови стратегічного розвитку:

- формування офісу розвитку інновацій;

- розвиток експортно орієнтованої інноваційної екосистеми;

- формування програми залучення світових високотехнологічних лідерів;

- сприяння популяризації використання високих технологій, науки та техніки.

У 2018 році відбулися важливі події на шляху розвитку цифрової економіки в Україні: схвалення "Концепції розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018–2020 роки", запуск 4G-інтернету, прийняття законів України "Про електронні довірчі послуги" та "Про основні засади забезпечення кібербезпеки України".

Також важливим кроком було запровадження змін у медичній реформі. Зокрема:

● перспектива розвитку телемедицини у регіонах, які є важкодосяжними для оперативного доступу (сільські території);

● введення декларацій на медичне обслуговування та впровадження електронної черги на прийом до сімейного лікаря;

● освітній проект Prometheus передбачає цифровізацію навчального процесу за допомогою онлайн-курсів, онлайн-конференцій, тестування, вебінарів.

За статистикою 2018 року, тільки 57% населення України є користувачами інтернету

Однак, є певні обмеження в цифровізаційних процесах. За статистикою 2018 року, тільки 57% населення України є користувачами інтернету. Серед них населення сіл складає лише 2,7%. Для прикладу, у Німеччині інтернетом користується майже 97% населення, у Польщі – 73%. Це призводить до певних обмежень розвитку цифрової економіки за територією в Україні. Тут з'являється великий ризик розриву між різними прошарками населення. Для цифрової економіки роль держави повинна виконуватись у частині забезпечення цифровими правами всього населення, а саме – доступом до високошвидкісного інтернету, до розумних смарт-пристроїв, захист персональних даних та кібербезпека для кожного громадянина.

Екслюзивно для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі