Як зрозуміти, без чого ми можемо жити, і відмовитися від цього

За відмову від кожної речі доведеться заплатити свою ціну, але вона не така страшна, як здається

Останні кілька місяців показали, без чого й без кого ми можемо обійтися, залишаючись собою. Це не завжди просто, адже людям властиво прив'язуватися, і це часом завдає багато болю. Найчастіше це пов'язано з ефектом Конкорду, до якого ми тією чи іншою мірою схильні, незалежно від рівня інтелекту та нашого досвіду.

Чим більше ми витрачаємо зусиль на полагодження того, що варто просто замінити, тим менше нам хочеться з цим розлучатися

Ефект Конкорду — це помилка мислення та прийняття рішень, коли після вкладення зусиль продовжуєш вкладатися, незважаючи на великі втрати і відсутність вигод. Коли давно настав час зупинитися, але шкода витраченого часу. І чим більше ми витрачаємо зусиль на полагодження того, що варто просто замінити, тим менше нам хочеться з цим розлучатися.

Не ваші речі. Наш побут настільки важливий, що робить нас заручниками. Ми справді залежимо від речей, і страшного в цьому нічого немає. Проте варто відрізняти ті речі, які нам насправді потрібні, від тих, без яких життя не стане гіршим. У гонитві за якимись благами цивілізації ми не завжди встигаємо вловити справді актуальні речі. Я не про те, що потрібно відкласти телефон і дивитись на річку. Не всім це подобається. Але ціна, яку ми платимо за незначну різницю в якості, часом занадто велика. Віддаючи гроші та ризикуючи здоров'ям заради матеріальних благ, пам'ятайте, що ви отримуєте гроші в обмін на роботу та ваш час. А ваш час — не безкінечний. Якщо перевести в часовий еквівалент багато ваших забаганок, ви усвідомите, що не готові віддавати кілька місяців свого життя заради сумнівних речей. Ціна за відмову від непотрібного — це лише тимчасовий дискомфорт.

Оточувати себе правильними людьми — один із базових принципів благополучного життя

Не ваші люди. Наш світ сприймається нами багато в чому завдяки оточуючим нас людям. Ми формуємося в цьому середовищі, живемо і в ньому ж помремо. Оточувати себе правильними людьми — один із базових принципів благополучного життя. Вмійте піти і відмовитися від людей, які завдають вам радості менше, ніж дискомфорту. Пам'ятайте: люди у ваше життя приходять і йдуть, а з собою ви живете від першого до останнього дня.

Позбавити себе людей, дзвінки і повідомлення від яких викликають частіше дискомфорт — серйозний крок назустріч благополуччю. Ціна за такий крок – страх самотності, але ви зможете його подолати. Вже це робили.

Ми маємо право не знаходитися там, де нам не хочеться. І ціна цьому — наша сміливість

Не ваше місце. Як я вже писав, ми рухаємося від народження і до смерті, ніби з пункту А до пункту Б. На цьому відрізку ми проводимо певний час у різних місцях. Будь це житло, навчання чи робота. Я для себе визначив три важливі принципи у цій системі:

- не бути в місці, де мені не раді та не чекають;

- не дозволяти місцю мене характеризувати;

- не витрачати своє коротке життя на місце, яке не тішить мене, з якого можна піти, заплативши своєю сміливістю. І це важливе відкриття. Ми не завжди можемо бути там, де хочемо, але маємо право не знаходитися там, де нам не хочеться. І ціна цьому — наша сміливість

Не ваші думки. Не секрет, що, мислячи певним чином, людина буває сама собі ворогом куди серйознішим, ніж будь-хто інший. Наші думки — це справжнє джерело наших страждань та нашого благополуччя. Адже саме вони визначають наші емоції та наші вчинки, лише думок нас не можна позбавити. Це те, що залишатиметься з нами, коли все інше нас покинуло, коли всі відвернулися, коли майно втрачено, а волю придушено.

Пам'ятайте, що ваші думки визначають ваше життя і вони повинні узгоджуватися з вашими цінностями. Адже світ певною мірою розкривається через модель ваших цінностей. І важливо вміти відмовитися від думок, які забирають вас від ваших цінностей, навіть якщо це болісно. Ціна, яку вам, ймовірно, доведеться платити — тимчасова невідомість та необхідність пошуку нового.

У всій цій історії важливо пам'ятати: якщо почати щось змінювати, то з'ясується, що все це не так страшно.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі