Хтось заробляє на спекуляції з неофіційним курсом долара

У чому краще тримати збереження і який запас гривні треба мати

Офіційний курс гривні становить 29,25 за долар США. Курс на "чорному" ринку піднявся до 40 грн/дол. Про це повідомляють експерти аналітичного відділу компанії FIBO України.

Дуже важко говорити про курс і що робити з гривнею, коли люди помирають під бомбами біля Сіверськодонецька.

Долар дорожчає не тільки тому, що у нас війна. Ця валюта взагалі дорожчає у світі. Якщо говорити глобально, долар стає абсолютним лідером зростання. Американська економіка зараз буде як сяюче місто на пагорбі. 2022-й - це рік економічної кризи. Журнал The Economist прогнозує голод і продовольчу кризу у багатьох країнах. Раніше говорили про енергетичну кризу. Вигравати будуть глобальні економіки, які мають профіцит власних енергетичних і продовольчих ресурсів і не залежать від імпорту. США в цьому плані є унікальною економікою. У них абсолютний профіцит як за продовольчими товарами, так і за енергетичними ресурсами. Мають власні вугілля, газ, нафту. Можуть експортувати все. Їхня економіка і за обсягом, і за ціною має доступ до енергетичних ресурсів, які стають ключовим фактором конкурентоздатності. В цьому плані ЄС буде перебувати у своєрідній рецесії, бо залежить від імпортних енергоносіїв. Тому там буде певна криза. Така ж ситуація буде в Китаї. А США стають країною, економіка якої буде досить динамічно розвиватися на тлі загального анемічного стану у світі.

Гроші йдуть у США. Американська валюта зараз найпотужніша

Зараз у США Федеральна резервна система почала збільшувати відсоткові ставки. До кінця року збільшать до півтора відсотка базові процентні ставки. Це для США досить великий показник. У Європі процентра ставка на рівні нуля. Підвищення процентних ставок буде збільшувати дохідність боргових цінних паперів Мінфіну - казначейських зобов'язань. А це є один з ключових інструментів збереження коштів для багатьох світових інвесторів. Відповідно капітал з ринків країн, що розвиваються, перетікатиме сотнями мільярдів доларів на американський фінансовий ринок. Процес відтоку почався з Європи та інших країн. Гроші йдуть в США. Відповідно долар зміцнюється. Євро валиться стосовно долара. Американська валюта зараз найпотужніша.

В Україні під час війни говорити про те, що має бути абсолютно стабільний курс гривні не доводиться. З одного боку триває суттєве скорочення експорту. А відповідно і експортної виручки. Раніше це компенсувалося аналогічним скороченням імпорту. Він зменшувався через логістичні проблеми і внаслідок того, що платоспроможний попит населення значно скоротився. Також інвестиційний попит бізнесу на нулі. Він не проводить ніяких капіталовкладень. А населення не купує товари довгострокового вжитку. Українці сконцентрувалися лише на споживчих першочергових товарах переважно вітчизняного виробництва. Плюс надходження міжнародної фінансової допомоги, кредитів. Саме внаслідок балансу цих трьох векторів впливу ми мали більш-менш стабільну ситуацію з курсом у березні-квітні.

Зараз ситуація починає потроху змінюватися. Проблеми з експортом залишаються такі самі. Проте імпорт пожвавлюється. Економіка адаптується до воєнного стану. Населення починає потроху збільшувати внутрішній попит. Перший шок воєнного стану минув. Кабмін не зовсім адекватно в умовах непевної ситуації з курсом лібералізував весь імпорт - зняли податки і митні обмеження. Внаслідок у країну завезли 75 тисяч автомобілів. Відповідно це теж дало різке збільшення попиту на валюту, щоб ці автомобілі за кордоном купувати. З них частина - елітні авто, які ввезли, скориставшись нагодою.

На одній такій невеличкій оборудці можна заробити досить великі кошти. Обсяги сягають уже сотні мільйонів доларів

Курс гривні ніколи не буде стабільним, поки держава не припинить арбітражні спекулятивні операції в умовах воєнного стану. Зараз у нас є фіксований курс Нацбанку 29,25 гривень за долар. Гривню в Україні можна покласти на дебетову платіжну картку. І з цією карткою поїхати до Польщі. Там обміняти на долари за фіксованим курсом. Потім повернутися в Україну і тут їх продати в обмінниках по 39 - 40. На одній такій невеличкій оборудці, з урахуванням комісії, можна заробити досить великі кошти. Це розбалансовує курс. Створює спекулятивні навантаження. Це зараз стало масовим явищем. Багато людей у прикордонних районах таким займаються. Обсяги сягають уже сотні мільйонів доларів. Разом із пільгово ввезеними авто - це мільярди доларів.

Найстрашніше під час воєнного стану - це спекуляції і намагання заробити на чужих проблемах. Це стосується цін в магазинах, на заправках і валютного курсу. Воєнний стан - це період, коли такі явища виникають. Дуже жорстко треба наводити лад.

Держава не повинна бути поліцейським, який кожного хапає за руку. Треба створити такі умови, щоб під час воєнного стану максимально всі процеси працювали на економіку країни. Спекуляції варто унеможливити. Це легко зробити з тими ж платіжними картками. Треба кілька рішень Національного банку. А коли відкривали митне вікно для імпорту автомобілів, можна було зробити окремий канал - для купівлі на потреби армії і волонтерів. А покупці, які хотіли б придбати елітні іномарки мали б це робити за всіма правилами і не економити на податках.

Зараз немає дрібниць. У нас дуже розбалансована економічна валютна ситуація. Навіть якийсь не продуманий крок вартістю в 10 мільйонів доларів може порушити загальний баланс. Ситуація не певна - висить на тонкому. Наприклад, коли почали купувати автомобілі, почався невеликий тренд знецінення гривні. Коли це вікно закрили, курс трохи стабілізувався. Зараз почалися арбітражні операції з платіжним картками - знову курс захитався. Ніби операції не такі вже й масштабні. У мирний час наш валютний ринок навіть не помітив би ці коливання. А у воєнний - все вилазить на поверхню.

Євро буде слабнути. Тому збереження краще тримати у доларах

Довгострокові накопичення варто зберігати у консервативній надійній валюті. Євро буде слабнути. Тому збереження краще тримати у доларах.

Трьохмісячний сімейний бюджет можна тримати в гривні. Порахувати скільки родина, домогосподарство витрачає на різні потреби і трьохмісячний розмір цієї суми йтиме на поточні витрати. А довгострокові - у доларах. При цьому розуміти - не треба бігти і кожні 100 доларів купувати. Зараз таке робити в Україні - це пиляти гілку, на якій сидиш. Чим більше розхитуватимемо свою фінансову систему, тим більше буде девальвувати національна валюта. А накопичення у доларах тоді врятують тільки найбагатших.

Олексій Кущ, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі