Cancel culture в Україні має дуже безкультурне обличчя

Євробачення продемонструвало, що нам ще треба вчитися цивілізовано критикувати

Давайте ще раз про Євробачення і завтра вже повернемось до війни та реальності.

Те, що цей конкурс, принаймні цього року, точно політичний, було видно вже навіть на нашому відборі.

Цілком справедлива дискредитація Аліни Паш, яка, на мою думку, талановитіша та харизматичніша за "Калушів", але зараз треба мати чітку позицію та чисту репутацію, особливо коли представляєш цілу країну. Тим паче, що вона ще спробувала шахрувати з фальшивими довідками, а це вже був контрольний. Аліна Паш не є ворогом України, але вона думала, що дуже самостійна й може сама вирішувати, що робити в житті.

Другим доказом, що конкурс політичний, стало недопущення Росії до участі у конкурсі. І це цілком правильне рішення. Може, навіть багатьом із нас було б навіть приємніше, якби Україна виграла у Росії, але це гірший варіант. Тому що ізоляція Росії у всіх сферах — це політичне рішення, і воно правильне.

Гурт "Калуш" здобув нам культурний та інформаційний ленд-ліз

Третім доказом політичності конкурсу є, власне, сама перемога гурту "Калуш". Тому що Україна має зараз безумовну підтримку від усього світу, і світ навіть несвідомо намагається її підтримати. Це зовсім не знецінює виступ чи перемогу "Калушів". Навпаки, вважайте, що вони здобули нам культурний та інформаційний ленд-ліз.

Що особисто мене здивувало у цій всій історії ще з самого відбору і аж до фейлу з оцінками Польщі — це рівень і об'єм хейту. Він нездорово зашкалюючий. Я розумію, що зараз війна, і в мільйонів людей накопичена агресія та негатив, що закономірно, але просто бігти в інтернет і викидати його на когось безконтрольно — це не найкращий спосіб утилізації негативу.

Я прихильник цивілізованої критики, тролінгу, жартів, може навіть мовчазного бойкоту, але точно не образ і погроз

З цього кейсу, до речі, саме Ірина Федишин — єдина, хто намагається мужньо комунікувати з десятками тисяч незадоволених, інші поховались по норах. Її захейтили в рази більше від решти суддів, частково через її більшу медійність і популярність, частково через те, що відповідає. Бити того, хто опирається, — цікавіше. Я прихильник цивілізованої критики, тролінгу, жартів, може навіть мовчазного бойкоту, але точно не прихильник образ і погроз.

Cancel culture в Україні має дуже безкультурне обличчя. І дуже короткотерміновий ефект, бо українці навіть не кенселять, а просто сварять. І потім обов'язково пробачають майже усім. Декотрі вважають це нашою хибою та слабкістю, а толерантність — ледь не лайкою. Але насправді це одна із наших сильних сторін.

Не забуваємо про це.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі