Користь шпинату важко переоцінити. А готується він дуже легко

Залізо, каротиноїди, аскорбінова кислота, магній тощо — це не рослина, а справжня комора з корисними речовинами

Сезону ґрунтової листової зелені радіють ті, хто піклується про своє здоров'я. А тим паче люди, які дотримуються низькокалорійного харчування, бо на прилавках з'явилася свіжа зелень у достатній кількості. Ми сьогодні поговоримо про шпинат. Листя цієї рослини не тільки підпадають під вищевказані факти, а й нас, кулінарів, вражають безмежністю смачних варіантів у стравах.

У 1929 році в американському коміксі Thimble Theatre вперше з'явився персонаж — моряк Попай, який кілька років по тому став ще й мультиплікаційним героєм. За сюжетом, свою суперсилу моряк отримував від шпинату. Уявіть-но, цей, здавалось би, незначний епізод у всесвіті мультиплікації призвів до того, що кількість споживання шпинату в США на той час зросла на 30%! Цей факт зберіг галузь по виробництву шпинату від знищення, й у 1937 році у штаті Техас, де вирощують шпинат, навіть встановили пам'ятну статую моряку Попайю та його автору за особистий внесок у харчові звички американців.

Кажуть, що тоді шпинат автор обрав через вміст вітаміну А, бо саме в ті часи вчені почали вивчати харчові властивості шпинату, розбираючи його чи не на молекули. Уявіть, що результати цієї роботи ввели рослину з темно-зеленим соковитим та пружним листям в десятку найкорисніших продуктів.

Пам'ятайте, що термічно оброблені продукти втрачають у процесі певну частину біологічно активних речовин у своєму складі

"Шпинат — звичайна листова зелень. Велика кількість хлорофілу в складі рослини, яка й відповідає за її інтенсивний зелений колір, а також високий вміст заліза, каротиноїдів, аскорбінової кислоти, магнію та інших речовин, без сумніву, у певній кількості є корисним для вживання, — вважає дієтологиня Світлана Фус. — Додавайте його помірно до салатів разом з іншою зеленню в сирому вигляді, або ж термічно обробляйте. Але не інтенсивно. Пам'ятайте, що термічно оброблені продукти все ж втрачають у процесі певну частину біологічно активних речовин у своєму складі".

Ми дослухаємося до слів експерта і радимо шпинат, наприклад, пасерувати. Бо це робити легко! Найпростіший рецепт припущеного шпинату з лимоном та часником — це покласти нарізаний шпинат на підігріту сковороду, куди попередньо додали оливкової олії, часнику, посипати його сіллю, перцем, збризнути лимонним соком та трошки припустити.

Так само популярні сік та коктейлі з листя шпинату. Останні — чудовий варіант для шпинатної дієти. Коктейлі прості у виготовленні і займають менше часу для приготування, забезпечуючи однакову поживну цінність з соком рослини. Якщо ж вам не до вподоби пити сік шпинату, то приготуйте оригінальний салат зі шпинатом і апельсином.

Шпинат — рослина, вживання якої має і протипоказання

Однак варто нагадати, що хоча шпинат сам по собі є коморою, що наповнена антиоксидантами та поживними речовинами, його потрібно вживати в пропорції з достатньою кількістю і білків, і жирів. І точно не вартує його використовувати як заміну основному прийому їжі. Ось як коментує цей момент Світлана Фус: "Нас запевняють, що у шпинаті велика кількість заліза, але уявіть, скільки його треба з'їсти, щоб наповнити організм цим мікроелементом. Тим більше, що з рослинною їжею залізо в організмі людини засвоюється гірше, ніж з продуктами тваринного походження. Шпинат — рослина, вживання якої має і протипоказання. Деякі його кислоти, зокрема щавелева, не показана людям у яких є подагра або сечокам'яна хвороба".

Тож перш за все притримуйтесь у харчуванні здорового балансу. Всім смачного!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі