Стівен Пайфер
Дипломат, посол США в Україні (1998-2000)
12.05.2022

Білорусь має вагомі причини хвилюватися

Якщо Кремль ухвалить безрозсудне рішення застосувати ядерну зброю, Білорусь може стати ціллю для контратаки НАТО

В інтерв'ю Associated Press 5 травня білоруський диктатор Олександр Лукашенко висловив занепокоєння, що в російсько-українській війні може бути використана ядерна зброя. Лукашенко назвав таке "неприйнятним, бо воно поряд із нами". У нього є вагомі причини для хвилювання, – пише Стівен Пайфер для Atlantic Council.

Росія розпочала вторгнення в Україну 24 лютого. Зараз, коли війна триває 11-й тиждень, російські війська зазнали жахливої ​​невдачі в тому, що, мабуть, було їх початковою метою – взяти Київ, повалити владу і окупувати Східну Україну. Зараз російська армія бореться з запеклим українським опором, щоб досягти невеликої мети – захопити Донбас, зберігаючи завоювання на півдні країни.

Лукашенко не був невинним стороннім спостерігачем у цій війні. Навпаки, дозволив російським військам увійти в Білорусь, звідки вони почали свій наступ на Київ, що провалився. Білорусь також стала майданчиком для сотень російських авіаударів по українським цілям.

Щодо занепокоєння білоруського самодержця, то єдині загрози застосування ядерної зброї з початку війни виходили від його союзника – Володимира Путіна та інших високих осіб у Москві. 27 лютого Путін оголосив, що російські ядерні сили приведені в "підвищену бойову готовність". 25 квітня глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що не можна недооцінювати ядерної загрози.

В одному з провідних російських телешоу пропагандист Дмитро Кисельов радісно показав симуляцію, як російська ядерна зброя руйнує Сполучене Королівство. Це була одна з кількох недавніх згадок на кремлівському телебаченні про ядерну зброю Росії та її застосування. Варто зазначити, що жоден із цих російських спікерів не ставив собі запитання, що станеться з Росією, коли прийде невідворотна відплата.

Пентагон заявив, що поки не бачить змін в ядерній політиці Росії

Незважаючи на тривожні слова з Москви, Пентагон заявив, що зараз не бачить змін в ядерній політиці Росії.

Досі вище російське військове керівництво зберігало мовчання щодо ядерної проблеми. Можливо, вони краще за Путіна, Лаврова і Кисельова розуміють, що використання Росією ядерної зброї в нинішній війні проти України відкриє "скриньку Пандори", сповнену непередбачуваних, неприємних і потенційно катастрофічних наслідків, зокрема для самої Росії.

Лукашенко не може комфортно дистанціюватись від ядерної проблеми. Він сильно залежить від підтримки Москви й недавно керував псевдореферендумом щодо затвердження нової білоруської конституції, яка дозволяє розміщення ядерної зброї, ймовірно російської, у Білорусі. Тому безвідповідальні спроби Путіна і Лаврова залякати світ ядерною зброєю мають занепокоїти Лукашенко, який теж недавно заявив, що стурбований тим, що війна в Україні "затягнулася" довше, ніж очікувалося.

Протягом більшої частини холодної війни НАТО протистояло СРСР та країнам Варшавського договору. Обидві сторони виставили одна проти одної великі сили, підкріплені ядерною зброєю. НАТО періодично влаштовувало військові навчання, намагаючись передбачити, як розвиватиметься війна з радянськими військами та силами Варшавського договору. Ці військові навчання іноді розроблялися з ядерним елементом, щоб дати гравцям уявлення про те, які консультації мали б статися у разі ядерної війни.

Під час цих військових симуляцій з'ясувалося: якщо НАТО вирішить використати ядерну зброю, виникне кілька запитань. Мабуть, найважливішим питанням був вибір цілі ядерного удару. НАТО, звичайно, не хотіло атаки на свою територію, але напад на радянську територію міг стати надто високою ескалацією. Був ще один варіант – удар по радянських військах та інших об'єктах у нерадянських країнах Варшавського договору.

Якщо Кремль застосує ядерну зброю, однією з можливих відповідей НАТО була б нищівна звичайна контратака на Росію

Перенесемося у 2022 рік. Якщо зараз Кремль ухвалить вкрай безрозсудне рішення застосувати ядерну зброю, а НАТО визнає відповідь необхідною, Альянс матиме безліч варіантів. Одним із них була б нищівна звичайна контратака.

Однак, якби Альянс розглядав ядерну відповідь, швидше за все, застосовували б ті самі міркування, що й за часів холодної війни. НАТО не захоче націлювати ядерну зброю на свою територію і може визнати негайний удар по території Росії надто високим ризиком ескалації. Україна, яка стала жертвою російського вторгнення і отримує потужну політичну підтримку та велику військову допомогу від членів НАТО, також буде виключеною. Залишається Білорусь. Лукашенко дозволив росіянам розмістити безліч можливих військових цілей на території його країни.

Сподіваємося, Росія не буде настільки дурною, щоб застосувати ядерну зброю. Однак білоруський автократ, можливо, захоче подумати про можливі наслідки для своєї країни. Якщо війна затягнеться і Кремль, який уже допустив ряд прорахунків, зробить ще один щодо застосування ядерної зброї, Лукашенко цілком може виявити, що втягнув Білорусь у набагато більше, ніж розраховував.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі