Сезон молодої картоплі відкрито. Готуємо її по-датськи

Цьому гарніру дуже пасують салат з молодої капусти, мʼясо чи риба

Всі ми любимо їсти молоду картоплю. Більшість з нас, коли настає сезон, готує її у різних варіаціях — з кропом та вершковим маслом, цибулевою засмажкою, часником чи шкварками.

Урізноманітнити смаковий горизонт нам допоможе Данія, в кухні якої молоду картоплю готують… в карамелі. Жоден традиційний святковий обід в країні не обходиться без невеличких картоплин, що покриті карамелізованою глазур'ю. До речі, цьому гарніру дуже пасуватимуть салат з молодої капусти та приготовані м'ясні чи рибні страви.

Поради щодо приготування карамелізованої картоплі

Для цієї страви радимо обрати дрібну картоплю однакового розміру. Шкірку не очищайте, а тільки добре помийте бульбу. Нам потрібно, щоб ця мембрана зі шкірки гарантувала, що картопляний крохмаль не просочиться назовні, бо не вийде у результаті потрібної нам гладкої карамелізованої поверхні. Також пам'ятайте, що молода бульба готується набагато швидше, тож не проґавте момент, аби вона не почала розварюватися.

За бажанням, варити можна з додаванням 2-3 зубчиків часнику чи одним лавровим листом для інтенсивності аромату.

Вершкове масло беріть найвищої жирності, аби отримати насичений смак. А ще воно допоможе створити глянцеву поверхню на картоплі.

Сіль може бути будь-яка, але найкраще оберіть грубого помелу. Тоді вона буде повільно танути, а це те, що у цій страві потрібно.

Плануйте готувати карамелізовану картоплю для одного приймання їжі — в розігрітому повторно стані вона вже не смакуватиме, як щойно з пательні.

Інгредієнти:

500 г молодої картоплі

30 г вершкового масла 82,5%

30 г цукру

1 ст. л. соку лимона

1-2 дрібки крупної солі

Приготування:

Візьміть 500 г молодої картоплі, помийте та перекладіть в каструлю. Залийте водою та варіть до готовності на середньому вогні. Потім злийте воду та залиште охолоджуватися.

Приготуйте карамель. Розігрійте пательню на середньому вогні та всипте 30 г цукру, розподіліть його по всій поверхні. Коли він розтане та трохи потемніє, додайте 30 г вершкового масла 82,5% та 1 столову ложку соку лимона, щоб карамель вийшла тягучою та не кристалізувалася. Пильно дивіться, щоб карамель не почала горіти. Періодично перемішуйте.

Як тільки масло розтане, перемішайте та додайте у пательню відварену молоду картоплю. Перевертайте її кілька разів, щоб кожну огорнула солодка карамель. Наприкінці приготування для балансу смаку посипте картоплю 1-2 дрібками крупної солі, перемішайте та перекладайте у тарілку. Подавайте до столу. Нестрашно, якщо не всі кристали солі розтануть, так, навпаки, смачніше.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі