Після перейменування вулиць настане ключовий етап дерусифікації

Він буде найдовшим

Учора журналісти марафону запитували мене, якою буде наступна фаза дерусифікації.

Відповідь проста: після перейменування вулиць і демонтажу пам'ятників настане ключовий і найдовший етап — перехід на українську мову.

Бо українець — це не той, чиї батьки були українцями, а той, чиї діти будуть українцями

При чому цей етап буде відбуватися знизу й добровільно: просто люди почнуть говорити українською. Ще не всі й не зразу, але вони вже пробують, намагаються, вчаться. Коли запанує мир — для цього буде більше часу, можливостей і натхнення. Але стратегічне рішення про цей перехід люди вже ухвалили та насамперед дбатимуть про те, щоб їхні діти заговорили українською. Бо українець — це не той, чиї батьки були українцями, а той, чиї діти будуть українцями.

А для дорослих — думаю, держава знайде можливість системно відкривати курси з вивчення української мови, організує розмовні клуби, створить для цього сучасний навчальний контент.

І дуже швидко наші міста защебечуть українською. Це не так складно, це на своєму прикладі показав президент Зеленський — на момент обрання він дуже слабо володів українською, а тепер говорить просто чудово.

Буде символічно, якщо після війни саме він і виступить з ініціативою створення мережі таких розмовних клубів і візьме над справою патронат.

Це й буде — разом з українізацією православної церкви — завершальним етапом дерашизації нашої країни.

Не знаю, хто саме вигадав слоган "Армія. Мова. Віра", але він виявився пророчим. І не принципово, що втілює цю програму інший президент. Головне, що програма правильна.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі