Смак країни. Готуємо справжній борщ — щоб "ложка стояла"

Його головні інгредієнти — свинячі ребра, копчені грушки та особливий сорт буряку

Ні для кого не секрет, що майже у кожній українській родині існує свій рецепт борщу. Хтось не уявляє його без квасолі, а хтось готує без капусти, але з грибами. Біографи Тараса Шевченка вважають, що його улюбленим борщем був пісний варіант з сушеними карасями, а в родині Лесі Українки любили з додаванням кислих яблук.

Всі ці варіанти мають право на існування, бо немає канонічного та якогось "правильного" рецепта. Знаємо точно – у цій страві живе українська душа.

Ми вже готували гетьманський борщ та пісний борщ Полісся, а ще пропонуємо зробити на свинячих ребрах з копченими грушами – надзвичайно ароматний, смачний та густий, такий, щоб "ложка стояла".

Поради щодо приготування борщу на свинячих ребрах

По-перше, беріть буряк "вінегретний", бо він солодкий та страва вийде насиченого бордового кольору. По-друге, капусту додавайте в останню чергу та не відходьте від плити. Вона не повинна розваритися, а залишитися хрумкою. Повірте, різні текстури в борщі зроблять його смак неймовірним. По-третє, обов'язково додайте копчені груші, які зроблять борщ наче з "димком", ніби ви його готували на багатті.

Для приготування ми взяли свинячі ребра та запекли їх у духовці. Серце борщу – засмажку, ми зробили зі свіжого буряку, натертого на тертку. Але його також можна попередньо відварити чи запекти в духовці. Додали солодкий перець, томати та томатну пасту. Ви можете використати томати пелаті та заморожений солодкий перець. На смак це не вплине. І ще порада – обов'язково робіть засмажку на вершковому маслі, тоді вона вийде ніжнішою.

Інгредієнти:

400-500 г свинячих ребер 

2 буряки 

2 томати 

¼ кореня селери 

¼ качана капусти 

3-4 картоплі  

1-2 моркви 

1 цибуля 

1-2 копчені груші 

2 лаврових листочки 

3 горошини духмяного перцю 

1 головка часнику 

1 солодкий перець 

200 мл томатного соку 

30 г вершкового масла 

2 ст. л. томатної пасти 

3 л води 

сіль до смаку

Приготування:

Запечіть свинячі ребра. Розігрійте духовку до 200 градусів. Візьміть 400-500 г свинячих ребер, помийте, зачистьте від плівок та перекладіть у форму для запікання. Поставте в духовку запікатися на 30 хвилин за температури 200 градусів в режимі верхнього та нижнього нагріву. Підготуйте овочі для бульйону. Не очищуйте їх від шкірки. Корінь селери (¼ частини) промийте добре та наріжте довільними шматками. Моркву (1-2 штуки) помийте та поріжте такими ж шматками, як і селеру. Відріжте половину ріпчастої цибулі. За бажанням беріть будь-яку іншу. Овочі до бульйону можна додавати попередньо запеченими, тоді смак страви буде інтенсивніший. Запечені ребра перекладіть до каструлі та залийте 3 літрами води, додайте порізану селеру, моркву та половину нечищеної цибулини, доведіть до кипіння та варіть на середньому вогні 30 хвилин. 

Приготуйте засмажку. Солодкий перець поріжте невеличким кубиком. Беріть будь-якого кольору, але для насиченого кольору борщу краще віддати перевагу червоному. Томати (2 штуки) та цибулю (другу половину) поріжте дрібним кубиком.  

Розігрійте пательню з 30 г вершкового масла та перекладіть до неї порізаний перець, томати та цибулю. Обсмажте овочі, поки вони не стануть м'якими. Додайте 200 мл томатного соку та 2 ст. л. томатної пасти, тушкуйте ще 5-7 хвилин.  

Буряк потріть на крупній тертці та теж додайте до пательні. Тушкуйте ще 3-4 хвилини. 

З другого буряка вичавіть сік на соковижималці або просто натріть його на дрібну терку. Додайте у каструлю, а разом з ним 3 горошини духмяного перцю, 2 лаврових листочки та сіль до смаку.

Наріжте 3-4 картоплини середніми кубиками та покладіть у каструлю. Якщо є бажання, збільште кількість картоплі.

За бажанням з бульйону уберіть селеру, моркву та половину ріпчастої цибулі. Ми вирішили залишити. Перекладіть готову засмажку до каструлі з бульйоном. Головку часнику розріжте навпіл та теж додайте. Якщо хочете отримати більш інтенсивний смак, 2-3 зубчику часнику вичавте в каструлю, а інші додайте.

Капусту (¼ качана) нашаткуйте та відставте. Її ми будемо додавати до борщу наприкінці приготування.

За бажанням можна додати консервовану квасолю чи відварену до смаку.

Додайте 1-2 цілі копчені або в'ялені груші. Якщо хочете, поріжте їх довільними шматками. Вони нададуть вашому борщу приємного смаку димку. 

Наприкінці приготування перекладіть до каструлі нашатковану капусту. Спробуйте та доведіть смак сіллю. Через 5 хвилин зніміть борщ з плити, аби капуста не розварилася. Дайте йому настоятись щонайменше 30 хвилин. Подавайте зі сметаною та подрібненою зеленню кропу. Зберігайте страву в холодильнику та пам'ятайте, що найкраще борщ смакує на другий день. 

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі