Даг Клейн
Заступник директора Євразійського центру Atlantic Council
19.04.2022

Як гартується покоління Z. Методички Кремля

"Патріотичне виховання" в РФ має на меті збереження путінізму

Війна Володимира Путіна в Україні йде не за планом, оскільки українські війська відбили спроби захопити Київ і змусили відступити росіян із півночі країни. Проте кінця бойових дій не видно, і все вказує на те, що Москва готується до тривалої кампанії. У той час як російські військові розпочинають новий наступ на сході, Кремль активізує зусилля з ідеологічної обробки молодих росіян та зміцнення провоєнного консенсусу на внутрішньому фронті для наступного покоління, – пише Даг Клейн для Atlantic Council.

Наразі по всій РФ з'являються відеоролики та фотографії молодих росіян, які демонструють підтримку вторгненню в Україну. Багато дітей і підлітків, показаних у цьому пропагандистському контенті, носять літеру Z, яка стала символом війни після того, як її прийняли як маркер російських сил вторгнення.

Акцент на молодь невипадковий. Він відображає занепокоєння Кремля тим, що молоді росіяни сидять в інтернеті й стійкіші до державної пропаганди, мають доступ до цензурованої інформації. Підростаюче покоління також з більшою ймовірністю прихильно ставиться до Європи та США, ніж росіяни старшого віку, які продовжують отримувати більшу частину інформації з путінських пропагандистських мереж.

Це занепокоєння легко зрозуміти, особливо з огляду на участь студентів і підлітків в хвилі протестів, яка відбулася в Росії у перші тижні вторгнення. Проте протести затихли на фоні ознак, що тактика залякування зі сторони влади виявляється ефективною. Кремль закликав росіян згуртуватися навколо прапора, зображуючи війну як екзистенційну боротьбу між Росією і Заходом. Тим часом антивоєнні заяви були засуджені як непатріотичні та антиросійські.

Поляризаційне представлення Кремлем війни як "вони і ми" посилив сам Путін, який закликав до "самоочищення суспільства" від "покидьків та зрадників". Це підживлює агресію проти будь-кого, хто не на тій стороні дихотомії. У недавньому інциденті двері молодої журналістки-розслідувача в Москві розмалювали графіті, яке оголошує її зрадницею. Молода активістка, яка читала конституцію Росії ОМОНу під час протестів 2019 року, також недавно виявила на своїх дверях графіті з написом "Не продай свою батьківщину, с..ка". В обох випадках загрозливі повідомлення супроводжувала літера Z.

Кремль нарощує тривалу кампанію з надання російським дітям "патріотичного виховання"

Зіткнувшись із зростаючим ризиком політичного насильства та похмурими економічними перспективами, десятки тисяч молодих росіян тікають із країни в Туреччину, Центральну Азію та Південний Кавказ. Війна розпочалася 24 лютого, і, за оцінками, досі до 200 тис. людей втекли з Росії. Сюди входять багато найпрогресивніших елементів суспільства – незалежні журналісти та професіонали технологічного сектору.

Оскільки опір війні серед молодих росіян відсунутий на другий план або заглушений, Кремль нарощує тривалу кампанію з надання російським дітям "патріотичного виховання", призначеного для забезпечення їх лояльності та формування майбутнього ідеологічного світогляду.

Майже десять років тому Путін закликав російських істориків розробити нову навчальну програму з історії, вільну від "внутрішніх протиріч та неясностей". Ревізіоністська версія історії, що виникла в результаті, включала спроби реабілітувати репутацію Йосипа Сталіна і просувати позитивні аспекти радянської епохи, підкреслюючи роль СРСР у перемозі над нацистською Німеччиною.

Тривають зусилля щодо приведення викладання у школах у відповідність до мислення Кремля. Недавні доповнення до навчальної програми включали матеріали, що виправдовують агресію проти України. У Мурманську від шкіл зажадали включити нові матеріали, які описують український "геноцид проти росіян" і "антиросійський шлях" країни. У шкільних підручниках йдеться, що Україна є дружньою до нацистів країною, яку контролює Захід.

Від Донецька до Кремля, від Луганська до Кремля, від Аляски до Кремля, це моя батьківщина – слова дитячої пісні в школі

Наприкінці березня 2022 року російські дитячі садки та школи почали ділитися постами, на яких видно, як їхні вихованці працюють на підтримку "спеціальної військової операції" Росії в Україні. Дітей змушували писати листи на фронт з малюнками військової символіки, такої як георгіївські стрічки, гвоздики, російський прапор і нині повсюдна літера Z. В одній з калінінградських шкіл діти розучили нову патріотичну пісню, яка перекроює кордони Росії і включає слова: "Від Донецька до Кремля, від Луганська до Кремля, від Аляски до Кремля, це моя батьківщина".

Політизовані класи можуть мати глибокий довгостроковий вплив на дітей. Через своє типово вузьке коло спілкування, опору на старших та авторитетних, а також обмежене знання історії та поточних подій, діти особливо вразливі до тієї ідеологічної обробки, яка відбувається у школах по всій Росії.

Аналогічні процеси тривають і поза російською системи освіти. Наприклад, комітет молоді в Мурманську останнім часом потрапив в заголовки газет, мобілізуючи молодь на мітинги і пропагандистські відеоролики. Ця мобілізація включала участь, базованого в Мурманську Північного флоту, що є джерелом місцевого престижу і гордості.

Росію звинуватили у підготовці закликів до неповнолітніх, щоб заповнили зростаючі втрати у війні, яка триває в Україні

Багато недавніх провоєнних заходів за участю молодих росіян також значною мірою залежали від "Юнармії Росії" – організації, створеної у 2015 році міністром оборони Росії Сергієм Шойгу для підготовки майбутніх військових. В останні тижні джерела в українській розвідці звинуватили Росію в підготовці закликів до неповнолітніх із цього руху, щоб заповнили втрати, що зростають, у триваючій війні в Україні.

Критики бояться, що публічні прояви провоєнного мілітаризму можуть сприяти радикалізації нового покоління росіян і призвести до фанатизму, який спостерігався в похмурі дні радянської епохи, коли проводилися кампанії, які спонукали дітей засуджувати своїх батьків. Вже є ознаки відродження таких тенденцій у суспільстві. Коли одна російська шкільна вчителька недавно згадала перед учнями, що вважає вторгнення в Україну помилкою, одна з учениць таємно записала її слова і здала владі. Вчительку оштрафували на $380 та позбавили роботи.

Наступною важливою датою стане 9 травня, оскільки Кремль готується до щорічного відзначення Дня перемоги. Зважаючи на зусилля Росії представити вторгнення в Україну як продовження "героїчної боротьби проти фашизму", це національне свято, ймовірно, стане найбільшою провоєнною подією з початку бойових дій 24 лютого. Влада прагнутиме залучити щонайбільше молодих росіян і використати сильне емоційне напруження перемоги над Гітлером, щоб допомогти узаконити нинішні військові дії в Україні.

Хоча важко точно оцінити, наскільки ефективними були зусилля Кремля з виховання провоєнних настроїв серед молодих росіян, дані говорять про значні успіхи. Опитування, проведене 31 березня провідним незалежним російським центром громадської думки "Левада-центр", показало, що 71% росіян у віці від 18 до 24 років підтримують війну, що лише на 10% нижче за середній показник по країні для всіх вікових груп. Тим часом недавнє опитування "Левада-центру" показало, що 54% ​​росіян у віці 18-24 років негативно ставляться до України, порівняно із середнім показником 57%.

Отруйна маячня Кремля може залишитися з молодими росіянами ще довго після того, як самого Путіна не стане

Існує реальна небезпека, що хвиля фанатизму, спричинена вторгненням в Україну, створить нове покоління радикально налаштованих молодих росіян, які з ентузіазмом сприймуть отруйний бренд мілітаризму і крайнього націоналізму, що просувається Кремлем. Це може продовжити нинішню конфронтацію між Росією і Заходом на багато десятиліть, що призведе до збереження путінізму ще довго після того, як сам Путін піде зі світової арени.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі