Кремль починає торгуватися

Результати переговорів залежать лише від успіхів української армії. Її позиція відіграватиме ключову роль для змісту підсумкового документа

Щодо "Стамбульських домовленостей". Я дивлюся на все це не "прямо", а звертаючи увагу на механізм виконання цього всього. Як показала практика, саме механізм виконання є найголовнішим у будь-якому подібному документі.

Тут він досить складний і специфічний. "Нейтральний статус" потребує затвердження на референдумі, а референдум, у свою чергу, потребує виведення іноземних військ з території України та припинення вогню.

"Нейтральний статус" потребує затвердження на референдумі

Тобто ми говоримо РФ: "Виведіть війська, а тоді ми будемо голосувати нейтральний статус на референдумі, можливо, навіть проголосуємо". А якщо не проголосуємо, то що може бути вищим за рішення референдуму?

Як думаєте, наскільки радо піде РФ на виконання подібного алгоритму? Думаю, що дуже охоче.

Тому перспективи того, що все буде саме так, як ми сьогодні почули, не виглядають вже дуже переконливими.

Водночас все це було озвучено, хоча жодного документу не підписано. Їх взагалі поки що не підписували – лише обговорювали. І це зрозуміло, адже у делегації просто не може бути на це повноважень.

Сторони обмінялися думками, тепер "середньозважене щось" прямуватиме у легендарний бункер. Яка буде зустріч у бункері для цього "щось"? Сказати важко. Думаю, без ентузіазму. Тому на нас чекатиме продовження війни ще певний час, хоча у підсумку може бути мир, який виявиться лише черговим перемир'ям.

Що насправді важливо? Важливо, як поступово, але відверто "відкочується" позиція РФ, яка починала з висунення абсурдних ультиматумів.

Поступово, але відверто "відкочується" позиція РФ, яка починала з висунення абсурдних ультиматумів

Денацифікація та демілітаризація зникли, наче їх і не було. Розмови про визнання де-юре окупації ОРДЛО і Криму теж уже не лунають. Сама зустріч "відкочувала" із лояльної до Кремля Білорусі до цілком нейтральної Туреччини, а Мединський уже "не заперечує" від імені РФ щодо приєднання України до ЄС. Питання Криму, яке РФ вісім років називала "остаточно закритим", уже обговорюється. Поки що зовсім не у тому напрямку, якого варто було б чекати, але обговорюється. Присутність Умерова та Джемілєва на переговорах є найкращим тому підтвердженням. Коротше кажучи, вони "вже починають торгуватися".

Важливо розуміти, що переговорного процесу ми не уникнемо. До його завршення ще далеко. Реальної конкретики поки що немає – є певні тенденції, результати будуть залежати виключно від успіхів української армії. До речі, думаю, що саме позиція останньої і буде відігравати ключову роль для змісту підсумкового документа.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі