Що показав візит Байдена до Європи

Штати не можуть дозволити собі відставати, віддаючи ініціативу Лондону

Що показав візит Джо Байдена до Європи на тлі війни в Україні?

1. Сполучені Штати наразі не готові змінювати свою позицію щодо війни. Постачання зброї – ок, але не системи ППО чи літаки. А це означає, що війна має тривати, щоб Росія витрачала більше ресурсів за наш кошт і глибше втягувалася, даючи Штатам привід, сприятливе тло, контекст і простір для маневру з мобілізації союзників, посилення свого впливу в регіонах і участі в переділі нафтогазового ринку.

2. Варшавська промова Байдена була відверто порожньою. Це повторення всіх тих тез, які ми вже знаємо, з вкрапленнями рейганівських ідеологем 1980-х років, завдяки яким адміністрація Байдена хоче сколотити нову прозахідну глобальну коаліцію, зокрема проти Китаю.

3. США включилися з головою в переділ нафтогазового ринку. Плани, озвучені Євросоюзом щодо диверсифікації постачання газу до 2030 року, на руку Вашингтону, який нарощуватиме експорт СПГ до Європи впродовж наступних 3-5 років, поки там добудують інфраструктуру. Наразі США пообіцяли європейцям гарантоване постачання 15 млрд кубометрів газу до кінця цього року. Це небагато, проте одразу позначає їхню роль у майбутньому газових постачань у Європі.

США включилися з головою в переділ нафтогазового ринку

4. У ЄС створюють новий орган, який управлятиме закупівлями газу. Фактично це відродження ідеї Європейського енергетичного союзу 2014 року. Це призведе до централізації процесу імпорту газу у Європу, яким керуватиме Єврокомісія, а отже, до посилення наднаціональних структур у ЄС. Щоправда, поки що незрозуміло, як цей новий механізм узгоджуватиметься з національними енергетичними інтересами інших країн і приватних компаній. Але тенденція є очевидною.

5. П'ятий пакет санкцій, погоджений США та ЄС – це такий собі "середній варіант" між бездіяльністю (на тлі візиту Байдена це було неможливо) та пакетом радикальних заходів, який пропонували Польща, Чехія та Словенія у своїх "10 пунктах", включно з морською блокадою, заморожуванням видачі віз усім росіянам і відключенням усіх російських банків від SWIFT. Зрештою вирішили просто розширити перелік персональних санкцій, а також список санкцій проти оборонних підприємств РФ (частина з яких уже були під санкціями). Британія та США ще окремо запровадили власні обмеження, пов'язані з російськими золотовалютними резервами.

6. Візит Байдена до Польщі був не стільки про допомогу Україні, як про двостороннє партнерство між Варшавою та Вашингтоном. Владна партія Польщі давно вибудовувала тісне співробітництво зі США, саме на нього роблячи ставку як альтернативу франко-німецькому тандему у Євросоюзі. Те, що почалося за Трампа, триває й за Байдена, а війна в Україні стимулює розвиток цього процесу. Ба більше, на тлі кризи, створеної вторгненням Росії в Україну, Польща отримує можливість завдяки своїй мегаактивній ролі в підтримці України реанімувати переговори зі США про розміщення постійної бази на її території, участь США в програмі переозброєння польської армії й навіть зам'яти питання, пов'язані з критикою внутрішньої політики Варшави з боку демократів, через яку відносини Польщі та США у 2021 році не склалися.

Візит Байдена до Польщі був не стільки про допомогу Україні, як про двостороннє партнерство між Варшавою та Вашингтоном

7. Крім того, активізація США на польському напрямку продиктована й конкуренцією з Британією, яка з перших днів війни була особливо активною й енергійною в розширенні своєї військової присутності та політичного впливу в Балто-Чорноморському регіоні. Штати не можуть дозволити собі відставати, віддаючи Лондону ініціативу у вибудовуванні свого альянсу на базі "дуги Тримор'я" у Європі, до якої входять проамериканські країни Євросоюзу.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі