"Великорос" вийшов на історичну арену у Києві. На його околицях і зійде з неї

Гуманітарна катастрофа в Росії сталася ще у березні 1169 року

Кажуть про кризу цінностей в РФ на рівні гуманітарної катастрофи (гуманітарна катастрофа – це не лише тоді, коли немає їжі та води, а й тоді, коли люди масово втрачають людську подобу, попри наявність їжі та води).

Так от, гуманітарна катастрофа там сталася не 24 лютого 2022 року і навіть не навесні 2014 року. І навіть не у 2000 році, коли Путін прийшов до влади.

І навіть не тоді, коли прийшов до влади Сталін. І навіть не у 1550-1570 роках, коли Московія стала імперією, завоювавши землі інших народів. І навіть не у 1477-1478, коли розгромила Новгород, що уособлював європейський шлях розвитку північних земель.

Дата початку цієї катастрофи добре відома: 8-12 березня 1169 року, коли військо суздальського князя Андрія Боголюбського (якого російський історик Ключевський називає першим князем московитів), захопивши Київ, його знищило й розграбувало.

До того моменту на Русі було не прийнято так поводитися за будь-яких міжусобиць, тому що свої міста призначені для володіння, а не для розграбування. Тим більше, що йдеться про Київ, княжіння в якому було заповітною мрією багатьох поколінь володарів.

Наказ про розграбування Києва свідчить про появу відчуття чужості до споконвічних цінностей Русі, до її столиці та народу. З того моменту шляхи почали розходитися, і це було задовго до появи татар та литовців

Гумільов вважає, що наказ про розграбування свого міста свідчить про появу відчуття чужості до споконвічних цінностей Русі, до її столиці та народу. З того моменту шляхи почали розходитися, і це було задовго до появи татар та литовців.

Саме в ці дні, як у захваті описує ці події Ключевський, "великорос вперше вийшов на історичну арену". В Києві вийшов на історичну арену, в Києві й зійде з неї. Точніше, на околицях Києва.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі