До бідності росіянам не звикати. Бог дав – бог і взяв. Ім'я їхнього бога – Росія

До бунту в РФ ще дуже далеко

От ви дивуєтеся, що росіяни масово підтримують війну, а матері полонених, замість жахнутися правді, повторюють путінську пропаганду.

А чого, власне, дивуватися?

Люди не роками, а десятиліттям жили в абсолютно штучній картині світу, порції якої їм щодня схарчовували з телеекранів.

"Фабрика штучної реальності", яку блискуче описав Пітер Померанцев, працювала як годинник. І досі працює.

І поки прийняття цієї картини світу впливало на добробут позитивно, а її заперечення, навпаки, впливало різко негативно – вгадайте з трьох разів, чи багато було сміливців, які б заходилися шукати альтернативні погляди на світ і додаткові джерела інформації?

Є картина світу, прийняття якої входить в пакет "соціального контракту" між підданими та владою, і що головне – it pays.

Але навіть якщо тепер добробут впаде, запропонована Кремлем картина світу зможе це задовільно пояснити. А до бідності росіянам не звикати. Бог дав – бог і взяв. І ім'я цьому богу – Російська держава.

Я вам більше скажу: якщо завтра Останкіно захоплять інопланетяни й почнуть транслювати на всю Росію правду про події в Україні, народ масово вирішить, що тепер-то йому точно брешуть. Бо повірити в це тепер вже означає перекреслити добрячий шматок власного життя.

Якщо завтра Останкіно захоплять інопланетяни й почнуть транслювати на всю Росію правду про події в Україні, народ масово вирішить, що тепер-то йому точно брешуть. Бо повірити в це тепер вже означає перекреслити добрячий шматок власного життя

Приблизно з таких же міркувань росіяни на кшталт письменника Костянтина Сімонова так і помирали сталіністами, попри все, що під кінець життя вже дізналися про злочини Сталіна.

Одним словом, ментальна інерція тут буде страшною.

Тим паче що розгромна військова поразка на власній території, як в Німеччини 1945 року, Росії за будь-яких розкладів не загрожує, а хіба повільне економічне удушення. А отже, повний контроль за телевізором до останнього буде в руках Кремля.

Ну от уявіть собі, що в 1944 році СРСР і союзники дійшли до кордонів Німеччини й зупинилися, почали душити Німеччину суто економічними санкціями, а радіо Берліна залишилося під контролем доктора Геббельса. Багато б тоді німців дізналися про Освенцим та Бухенвальд? А з тих, хто дізнався, багато б ризикнули повірити в це й отримати за свою віру життя в концтаборі?

Я до чого. "Русский бунт, бессмысленный и беспощадный" в Росії можливий лише у разі таких страшних економічних негараздів, що натовпи вийдуть на вулиці не заради добробуту, а з елементарним "жрать давай!".

"Русский бунт, бессмысленный и беспощадный" в Росії можливий лише у разі таких страшних економічних негараздів, що натовпи вийдуть на вулиці не заради добробуту, а з елементарним "жрать давай!"

Але до цього ще дуже далеко.

А от розкол в елітах – то інша тема.

Особливо на рівні регіональних еліт, щойно кремлівський центр ослабне настільки, що не буде смертельно небезпечним поволі почати від нього відповзати.

Тут може бути цікаво.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі