Ігор Айзенберг
Професор, завідувач кафедрою інформатики в Манхеттенському коледжі
21.02.2022

Зеленський змарнував унікальну можливість звернутися до світу

На Заході багато людей насправді не розуміють, чого домагається Путін

Те, що написано нижче – це спроба подивитись на виступ Володимира Зеленського у Мюнхені очима пересічного американського телеглядача.

Зеленський мав унікальну можливість звернутися до всього світу. Його виступ у Мюнхені та відповіді на запитання журналістки Крістіан Аманпур транслювали у прямому етері головні американські канали новин CNN та MSNBC. Транслювали суботнім ранком за американським часом, коли багато людей дивляться телевізор, не поспішаючи на роботу.

На превеликий жаль для України, Зеленський цю можливість змарнував.

Отримуючи унікальну можливість звернутися до світу за підтримкою, не можна було робити це через синхронний переклад, який пересічні люди дуже важко сприймають. Синхронний переклад повністю викреслює емоційну складову виступу.

Невже не можна було написати йому виступ англійською? Принаймні, прочитати його англійською він же, напевно, міг.

Невже не можна було написати йому виступ англійською?

Шкода. Бо це була абсолютно унікальна можливість донести до світу позицію України, пояснити пересічним людям усієї планети, чому Україну треба підтримувати. Можливість, яка, на мою думку, була втрачена.

Я слухав виступ по CNN з синхронним перекладом на англійську, хотів мати уявлення, що саме дійде до пересічних людей.

І наприкінці на запитання ведучої, чого домагається Путін, Зеленський відповів, що не знає, а тому хоче з ним зустрітися, щоб дізнатися. Ця відповідь була ні до чого. Замість того, щоб пояснити пересічним людям у світі, чого домагається Путін, висловлювати своє підсвідоме бажання з ним зустрітись, "щоб досягти миру", – це було протилежне тому, що треба було зробити.

На Заході багато людей насправді не розуміють, чого домагається Путін. Є дуже багато людей, які вважають себе навіть експертами, політологами, істориками, є журналістами провідних видань, навіть професорами, колишніми радниками урядів, військовими у відставці, які вважають, що Путін просто не хоче розширення НАТО. Вірять, що його можна якось зрозуміти та з ним домовитись, щоб НАТО не розширювалося і він на Україну не нападав. І замість того, щоб пояснити, що таке насправді Путін, чого він хоче, казати "не знаю, тому хочу з ним зустрітися, щоб запитати"… Це був моветон.

Одна з ведучих CNN сказала, що він відповів на це запитання швидше як телевізійний комік, який раніше грав президента у кіно, ніж як реальний президент.

Ще раз кажу, шкода, що можливість звернутися до світу від імені України, унікальна можливість того, щоб світ почув Україну, була здебільшого змарнована.

Про фактичну публічну незгоду з висновками американської розвідки та закиди західним союзникам вже промовчу.

Але, як казав інший історичний персонаж: "Маємо те, що маємо".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі