Як сіль впливає на організм і скільки її потрібно вживати

Обмін речовин порушується як від надлишку, так і від нестачі

Багато хто і не здогадується, що сучасна їжа перенасичена сіллю. Люди, які не стежать за кількістю солі у раціоні, можуть непомітно для себе збільшити добове споживання солі до 30-40 грам на добу. В багатьох продуктах сіль міститься в досить великих кількостях, хоча на перший погляд це може бути непомітним. Навіть якщо не посипати сіллю овочі або м'ясо, ми все одно вживаємо її в прихованому вигляді. Сіль у великій кількості присутня в маринадах, консервах або ковбасах, не кажучи вже про картопляні чіпси.

Вживання пересоленої їжі сприяє підвищенню артеріального тиску, розвитку серцевих захворювань, атеросклерозу. Це відбувається тому, що солоні продукти провокують спрагу і затримують воду в організмі. Погіршується робота кровоносних судин та серця, змінюється згортання крові, утворюються набряки, порушується функція нирок, печінки. А також тіло старіє швидше через надмірне вживання солі.

Вживання пересоленої їжі сприяє підвищенню артеріального тиску, розвитку серцевих захворювань, атеросклерозу

Але і жити зовсім без солі не можна, повна відмова від її вживання призводить до негативних наслідків для організму. Наприклад, нестача натрію хлориду викликає апатію, швидку втому, депресивні стани та слабкість у м'язах. Обмін речовин порушується як від надлишку, так і від нестачі солі. Тому при нормальному стані здоров'я потрібно просто обмежити споживання солі до добової норми. Деколи використовують безсольові дієти для швидкого схуднення. На жаль, ефект зменшення маси тіла буде досягнуто за рахунок виведення рідини з організму – це не завжди корисно та безпечно.

Кількість доданої в їжу солі не повинна перевищувати 5 грам, а це 1 чайна ложка на добу. Влітку у зв'язку з підвищеним потовиділенням ця потреба трохи зростає.

Не виключайте повністю сіль з раціону, споживайте її в межах денної норми.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі