Варто турбуватися. Міністр оборони Великої Британії викрив Путіна

Будь-яке вторгнення в Україну розглядатиметься не як "звільнення", а як окупація

Поки геополітична напруженість у Східній Європі продовжує зростати, британський міністр оборони Бен Воллес опублікував потужне есе. Він розвінчав сміховинні заяви Кремля про оточення Росії країнами НАТО і викрив тривожну націоналістичну реальність, що ховається за імперськими амбіціями Володимира Путіна щодо України, - пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

Нова стаття Воллеса навряд чи могла б бути більш своєчасною. В останні місяці Путін спровокував велику міжнародну кризу, зосередивши потенційні сили для вторгнення на кордоні з Україною. Водночас, він наполягає на різкому скороченні регіональної присутності НАТО. Якщо Захід відмовиться виконати його вимоги, російський лідер попередив про невідому "військово-технічну" відповідь.

У своєму есе Воллес відкидає "фальшиві" спроби Путіна представити НАТО як загрозу безпеці Росії. Він пише, що розширення Альянсу після 1991 року зовсім не було прагненням оточити Росію. Воно відображає "природну реакцію" нових країн-членів із Центральної і Східної Європи на "зловмисні дії та загрози" зі сторони Москви.

Воллес відкидає "фальшиві" спроби Путіна представити НАТО як загрозу безпеці Росії

Воллес стверджує, що насправді нинішнє брязкання зброєю зі сторони Росії відображає спотворене тлумачення історії Путіним і його "нереалізовані амбіції щодо України". Цей висновок заснований, мабуть, на найавторитетнішому з усіх можливих джерел – на власних словах Путіна.

Більшість статті британського міністра присвячена докладному аналізу знакового есе Путіна від липня 2021 року під назвою "Про історичну єдність росіян та українців".

Цей чудовий трактат набув широкого визнання як свідчення подальшої одержимості Путіна Україною. Але Воллес, можливо, став першим високим західним чиновником, який повністю усвідомив його страхітливі наслідки.

"Нам усім слід турбуватися, бо з-під пера Путіна вийшло есе з 7000 слів, у якому націоналізм є в центрі його амбіцій. Він надає спотворену та вибіркову аргументацію, щоб виправдати у кращому разі підпорядкування України, а у гіршому – насильницьке об'єднання цієї суверенної країни з Росією", – пише Воллес.

Воллес витрачає кілька абзаців на аналіз та викриття спроб Путіна спотворити східноєвропейську історію, щоб узаконити свою імперську агресію проти України. Високий британський чиновник категорично відкидає твердження Кремля, що росіяни і українці – "один народ". Він зазначає, що "Україна була окремою від Росії значно довше у своїй історії, ніж коли-небудь була з нею в одній державі".

Україна була окремою від Росії значно довше у своїй історії, ніж коли-небудь була з нею в одній державі

Колишній капітан полку шотландської гвардії британської армії Воллес в повній мірі усвідомлює смертоносну силу слів, що використовуються як зброя війни. Він звинувачує Путіна в тому, що той "цілком ігнорує бажання громадян України, пробуджуючи той самий тип етнонаціоналізму, який розігрувався по всій Європі протягом століть, і все ще може пробудити ті ж руйнівні сили давньої ненависті".

"Якщо однієї холодної січневої чи лютневої ночі російські війська ще раз перейдуть на територію суверенної України, ігноруйте розповіді про агресію НАТО і пам'ятайте слова самого Путіна в цьому есе. І запитайте себе, що це означає не лише для України, а й для всіх нас у Європі", – пише Воллес.

Прониклива стаття міністра – не єдиний його значний внесок в оборону України. 17 січня він також повідомив про плани постачати Україні таку необхідну протитанкову зброю.

Звертаючись до Палат громад, Воллес підтвердив, що рішення прийняли "у світлі все більш загрозливої поведінки зі сторони Росії", і попередив, що Кремль може розраховувати на високу ціну за будь-який новий наступ.

"Я п'ять разів був в Україні з 2016 року і знаю, що українці – гордий народ, який стоятиме і боротиметься за свою країну, демократію і свободу", – сказав Воллес.

Я п'ять разів був в Україні з 2016 року і знаю, що українці – гордий народ, який стоятиме і боротиметься за свою країну, демократію і свободу

"Будь-яке вторгнення розглядатиметься не як "звільнення", а як окупація, і, боюся, це може призвести до величезних людських жертв з усіх сторін", – додав він.

Готовність Великої Британії озброїти Україну різко контрастує з небажанням Німеччини дати зброю Києву, незважаючи на недавню зміну уряду в Берліні. Виступаючи 17 січня під час першого візиту до України після призначення у грудні 2021 року міністром закордонних справ ФРН, Анналена Бербок знову заявила про відмову своєї країни постачати зброю Україні, пославшись на "історичну відповідальність" не доставляти зброю до кризових зон.

Багатьох українців цей аргумент не вразив, і вони запитували, чому німецьке почуття "історичної відповідальності" не поширюється на приблизно вісім мільйонів українців, убитих під час Другої світової війни.

Хоча почуття розчарування в Україні через подальше небажання міжнародної спільноти протистояти Кремлю відчутне, недавні слова та дії Воллеса отримали широке схвалення. Міністр оборони Великої Британії ясно усвідомлює імперські інстинкти, що підживлюють нинішню кризу, і розуміє важливість протидії Путіну, поки не стало надто пізно. Багато хто в Києві тепер сподіватиметься на таку саму ясність зі сторони інших західних лідерів.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі