Кутя – не просто смачний десерт. Це затишок, традиція і родина

Рецепт актуальний, бо попереду Старий Новий рік і Водохреще

Кутю готую завжди. Напевне, я її люблю більше за інших в родині. Як на мене – це найсмачніший сніданок з кавою.

Для нас українців кутя – страва №1 на Різдво. І нам здається, що наших найближчих сусідів цим не здивуєш. Кутя вона і є кутя, як і наше сало… Але іноземців "десерт" вражає.

Іноземців "десерт" вражає

Коли Роман Безсмертний працював послом України в Білорусі, ми запросили наших хороших знайомих на Різдво до себе в посольство. Серед них була жінка, власниця мережі супермаркетів з Литви. Я приготувала чимало страв і, звісно, кутю поставила в керамічній мисці посередині столу. Посиділи ми смачно і весело. Досі згадую наші посольські неофіційні посиденьки з теплом в душі.

Розходяться гості. А наша подруга зі сторінок Forbes ніяковіє і говорить мені: "Таня, а можно мне забрать ту вашу кашу, десерт в вазочке. Я ничего вкуснее в жизни не ела".

Звичайно, кутю віддали нашим литовським друзям. А згодом я передала рецепт.

Ми готуємо багату кутю на домашньому узварі з яблук і груш з нашого саду.

І ще: використовуємо пшеницю, ніякого рису.

Інгредієнти:

пшениця – 400 г

родзинки (темні і світлі) – 100 г

мак – 100 г

курага – 100 г

чорнослив – 100 г

волоські горіхи – 200 г

узвар

Приготування:

1. Пшеницю промити і залити водою на ніч. Це робиться для того, аби не варити її потім пів дня.

2. Звечора бажано зварити узвар з медом.

3. Вранці налийте в каструльку води з розрахунку 1:3 (пшениця, вода). Це десь близько 1200 мл.

4. Варіть пшеницю близько 40 хвилин, інколи поміщуйте, вода не повинна википіти.

5. Пшеницю треба охолодити.

6. Родзинки, курагу, чорнослив залийте окропом. Злийте і просушіть.

7. Курагу і чорнослив нарізати.

8. Волоські горіхи подрібніть ножем. Я люблю відчувати шматочки, а не горіховий порошок.

9. І головне мак! Сухий мак запарити окропом, злити. Обов'язково покликати на кухню чоловіка, дати йому макітру і макогін. Чоловік має розтерти ретельно мак: поки не з'явиться біле "молочко". Це означає, що зернята маку розкрилися і ваша кутя буде духмяною. Принаймні, так нас вчили батьки і прабатьки. Якщо ви готуєте кутю сама, то можете скористатися кавомолкою або блендером.

Чоловік має розтерти ретельно мак: поки не з'явиться біле "молочко"

10. Зварену пшеницю розвести узваром, додати горіхи, мак, родзинки, курагу, чорнослив. Перемішайте. Можливо, треба буде ще додати меду. Вирішуйте на свій смак.

11. Бажано дати куті трохи настоятися, якщо діти не налетять.

Я завжди тримаю узвар в глечику, бо пшениця розбухає і хочеться додати трохи рідини.

Мій 76-річний батько сьогодні у Вінниці розтирав мак. Напевне, запитував маму: "Ліда, дивись, досить чи ні?". Дай Бог, щоб це тривало ще довго. А Роман обновив макітру з макогоном, яку купив влітку на виставці "Етніка".

Кутя – це не просто найсмачніший десерт. Кутя – це затишок, традиція і родина.

Всім здоров'я, миру, щастя і достатку.

У Києві чорнослив вже 250 грн за кг, курага - 200. Таки багата кутя.

P.S. Кутю готують тричі: на Святий Вечір — Багата кутя, перед Старим Новим роком — Щедра кутя й у переддень Водохреща – Голодна кутя.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі