Різдвяний стіл не можна уявити без куті. Ділюся рецептом

Чудово смакуватиме дітям й дорослим

Різдвяний стіл не можна уявити без куті та узвару, адже це ті дві страви, які є традиційними на Святвечір та Різдво. Саме з них має починатись різдвяна вечеря. Рецепт куті зовсім не складний, тож навіть якщо ви не вмієте готувати, закликаю вас спробувати та долучитись до відродження українських різдвяних традицій. Окрім того, добре приготована кутя чудово смакуватиме дітям й дорослим.

З якої крупи готувати кутю

Традиційно різдвяна кутя готується з пшениці. Зерно на столі завжди було ознакою достатку, і в поєднанні з солодким медом символізувало безтурботне солодке життя протягом року. Але не тільки з пшениці можна готувати кутю, ще й з ячменю, рису, перлової крупи та булгуру.

Пісна чи ні?

Якщо говорити про святкування Святвечора, то кутя має бути обов'язково пісною з додаванням таких інгредієнтів як мак, горіхи та мед. Іноді для смаку в кутю додавали трохи узвару. Але ж кутю готували й на щедрий вечір – 13 січня, тоді можна було її зробити з додаванням вершкового масла та молока.

Як варити пшеницю для куті

Смачна кутя вийде тоді, коли пшениця буде добре зварена. Для цього її треба замочити на ніч у холодній воді, щоб вона добре розм'якла. Замочування дозволить зерну рівномірно зваритись, тож ваша кутя буде надзвичайно смачною.

Інгредієнти:

350 г пшениці

50 г волоських горіхів

50 г родзинок

50 г запареного маку

1 ч. л. лимонної цедри

2 ст. л. лимонного соку

мед до смаку

Приготування:

Промийте 350 г пшениці, аби позбавитися зайвого лушпиння. Залийте холодною водою та залиште замочуватися на ніч. Зараз у магазинах продається вже готова пшениця спеціально для приготування куті. Якщо ви купили таку, тоді замочувати її не потрібно.

Наступного дня злийте воду та промийте пшеницю. Залийте новою водою та варіть 1,5-2 години. На 350 г пшениці вам знадобиться 1,4 л води, тобто співвідношення має бути 1:4.

Викладіть у миску 50 г маку та залийте окропом на 15 хвилин, потім злийте воду. Запарений мак розітріть у макітрі чи ступці. Чудово для перетирання маку підійде електрична кавомолка або блендер зі спеціальною насадкою. У такому разі мак можна навіть не замочувати, а молоти до тих пір, поки не почне утворюватися макове молочко.

Подрібніть 50 г волоських горіхів. Я раджу зробити це за допомогою щільного пластикового пакета та скалки. Треба просто скласти горіхи до пакета та відбити скалкою. Так простіше контролювати ступень подрібнення, бо в блендері ви можете швидко перебити горіхи до стану борошна, а це нам не потрібно.

У велику миску викладіть зварену пшеницю і додайте подрібнені горіхи та мак, всипте 50 г родзинок та додайте мед до смаку.

Натріть у миску лимонної цедри та вичавіть лимонний сік до смаку. Це додасть куті трохи кислинки та неймовірного цитрусового аромату.

Добре все перемішайте і додайте теплої води до бажаної консистенції готової страви.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі