Згортання виборчої реформи – це черговий постріл влади собі в ногу

Гасло "Зробимо їх разом" зазвучить новими барвами

Народні депутати хочуть згорнути виборчу реформу. Давид Арахамія, лідер пропрезидентської фракції "Слуга народу", вже готує поле для повернення змішаної виборчої системи. Днями він заявив, що чинна пропорційна система нібито не влаштовує багатьох нардепів. Ба більше, за умов виборів за пропорційною системою з відкритими списками кандидати від однієї і тієї ж партії один одного "знищують", а до парламенту потрапляють випадкові люди, на думку Арахамії.

Вже навіть є готовий законопроєкт. Його зареєстрували депутати з групи "За майбутнє", які часто підтримують монобільшість, коли в президентської політсили бракне голосів через внутрішньофракційні чвари.

Варто одразу згадати, що "слуги народу" свого часу прийшли під обіцянки змін виборчої системи. Під час інавгураційної промови новообраний президент Володимир Зеленський вимагав у депутатів "ухвалити багатостраждальний Виборчий кодекс і зробити відкриті списки". Тепер, ймовірно, під впливом стрімкого падіння рейтингів провладної партії, риторика змінюється.

Якщо до списків партії потрапляють випадкові люди, то це проблема самої партії, яка висуває кандидатів

Слова Арахамії – відверта маніпуляція. Якщо до списків партії потрапляють випадкові люди, то це проблема самої партії, яка висуває кандидатів. Самі собою у списках партій ті чи інші політики не зʼявляються, адже їх затверджує з'їзд партії.

Те саме і з внуштрішньопартійною конкуренцією. Якщо партія виникає перед виборами і, не проживаючи періоду розбудови, одразу намагається потрапити у владу, як це сталося зі "Слугою народу", то не треба дивуватись, що кандидати один одного будуть "знищувати" в боротьбі за заповітний депутатський мандат.

Повернення до змішаної виборчої системи (тобто такої, де половину депутатів обирають за партійними списками, а іншу – на одномандатних мажоритарних округах) – це про зручний спосіб потрапляння у владу, але аж ніяк не про послідовну роботу парламенту, співпрацю з Кабміном, і вже точно не про добре врядування чи послідовну державну політику.

Система мажоритарних округів із можливістю самовисування захищає, в першу чергу, чинну владу, а не виборця. Влада може застосувати адміністративний ресурс, "залити" окремі округи грошима з держбюджету або будь-яким іншим брудним чином здобути перевагу для потрібного кандидата.

Система мажоритарних округів із можливістю самовисування захищає, в першу чергу, чинну владу, а не виборця

Не дивно, що в авторитарній Білорусі використовується лише мажоритарна система. Також змішаною системою послуговуються на виборах до Держдуми РФ. Це допомагає авторитарним режимам як Путіна, так і Лукашенка не пускати до влади "зайвих" людей.

Саме змішана система призвела до того, що в Україні вже другу поспіль каденцію працює неповний склад Верховної Ради. Наразі в парламенті бракує 26 депутатів-мажоритарників, які б представляли саме окуповані території, адже вибори там провести просто неможливо.

Натомість пропорційна система з відкритими виборчими списками, за якою мають відбутися чергові вибори до Верховної Ради, значно краще забезпечить представництво інтересів українських виборців. Бо, в першу чергу, голосуватимуть за політичні партії, тобто за програми і системне бачення розвитку держави. По-друге, українці зможуть вибирати, кого з кандидатів в регіональному списку вони підтримують. Це забезпечить підзвітність конкретних політиків перед своїми виборцями. По-третє, за пропорційної системи з відкритим регіональними списками неможливо організувати такий масштаб адміністративного впливу на перебіг виборів, який би суттєво вплинув на результати. За такої системи і партія влади, і кандидати від неї боротимуться за місця в парламенті майже на рівні з іншими партіями та політиками.

Соратники президента в парламенті маніфестують, що влада їх цікавить як річ в собі і вони готові триматися за неї з усіх сил, змінюючи правила в своїх інтересах

Якщо ж "слуги народу" спробують повернути Україну назад до змішаної системи, для них це буде черговим пострілом собі в ногу. Партія влади покаже всій країні, що інтереси виборців та представництво їхніх інтересів – це лише гасло. Соратники президента в парламенті маніфестують, що влада їх цікавить як річ в собі і вони готові триматися за неї з усіх сил, змінюючи правила в своїх інтересах. Гасло "Зробимо їх разом" зазвучить новими барвами.

Андрій Андрушків, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі