Путін застосовує тактику Гітлера. Захід має пам'ятати про уроки історії

Не можна демонструвати агресору слабкість і внутрішні чвари

Ультиматуми Путіна щодо України (але на адресу Заходу, насамперед США) дуже нагадують тактику Гітлера в 1938-1939 рр. Тоді Гітлер також шантажував Захід, насамперед Велику Британію. І, як свідчать сучасні дані історичних досліджень, Гітлер блефував. Він вигравав лише тому, що Захід йому поступався. Війни на двох фронтах він би тоді не витримав. І нинішні західні політики мають пам'ятати про уроки історії.

Гітлер блефував. Він вигравав лише тому, що Захід йому поступався

Часто запитують: чого домагається Путін своїми ультиматумами? Адже очевидно, що в тій образливій формі, як вони сформульовані, їх не виконуватимуть. Можна припустити три варіанти подальших дій Кремля.

По-перше, примусити США та європейських лідерів до політичних торгів і, хоча б до часткових поступок. Наприклад, розпочати переговорний процес, який має закінчитися новим договором про регіональну безпеку в Європі, таким собі Гельсінкі-2.

Можливий варіант примусу Заходу до часткових поступок, на кшталт не розміщення ракет середньої дальності в країнах Центральної та Східної Європи, реалізації Мінських угод на російських умовах, блокування постачання летальної зброї в Україну, суттєвого зниження інтенсивності взаємодії між НАТО та Україною, зокрема у проведенні спільних військових навчань, а також у присутності військових кораблів західних країн НАТО у Чорному морі.

Поки що такий сценарій є малоймовірним. Але не можна виключати деякі (особливі) часткові поступки Заходу в обмін на деескалацію російської військової присутності на українському кордоні.

Другий можливий сценарій — у відповідь на відхилення Заходом російського ультиматуму Росія офіційно розмістить ракети середньої дальності та тактичну ядерну зброю у Криму та на території Білорусі. На такий сценарій відкрито натякає Лукашенко, а отже, таємні торги з цього питання вже відбуваються.

Росія офіційно розмістить ракети середньої дальності та тактичну ядерну зброю у Криму та на території Білорусі. На такий сценарій відкрито натякає Лукашенко, а отже, таємні торги з цього питання вже відбуваються

Третій і найнебезпечніший сценарій — військові операції проти України. Це може бути і активізація військових дій на Донбасі, і локальні воєнні операції "із захисту російськомовного населення", у разі виникнення в Україні гострої енергетичної та внутрішньополітичної кризи.

Відхилення Заходом російського ультиматуму в цьому випадку використовуватиметься для обґрунтування агресивних дій Росії проти України.

На що піде Кремль, знає тільки Путін. Зважаючи на все, остаточного рішення поки що немає. Але ще раз нагадаю уроки історії — і давньої (1938−1939 рр.) та недавньої (2014 р.). Не можна демонструвати агресору слабкість і внутрішні чвари.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі