США, Велика Британія і Австралія створили новий альянс. Україні пора прокинутися

Здавалося б, події ці як регіонально, так і політично є далекими від Києва та заслуговують хіба що на побіжну увагу. Навпаки

Нещодавно світ сколихнула новина про формування нового безпекового альянсу в Індо-Тихоокеанському регіоні. Під абревіатурою AUKUS об'єднати свої технологічні потенціали вирішили США, Велика Британія та Австралія. Ця подія одразу збудила кілька ключових столиць. Від Пекіну, який побачив у новому альянсі загрозу для себе, та Росії, яка ніколи не нехтує нагодою погратися на розбіжностях інших, тим більше у трансатлантичному таборі. І до Парижа, який в цій історії виявився у найбільшому програші, поки що, втративши багатомільярдний контракт на побудову підводних човнів для Канберри. Здавалося б, події ці як регіонально, так і політично є далекими від Києва та заслуговують хіба що на побіжну увагу. Навпаки.

Висновки для України:

- Вашингтон вчергове демонструє світове лідерство і готовність до неконвенційних дій. Там, де Білий дім бачить можливості для просування власних інтересів, жодні "контакти з іншими" (навіть союзниками, тим більше опонентами) його не зупинять. Добре бути на місці Австралії, яка отримує і першокласні підводні човни на ядерній тязі, і першокласних союзників для просування своїх національних інтересів. А от на місці Парижа бути погано, адже там нині вимушені задовольнятися запевненнями у незламному партнерстві. Урок для України.

У нинішньому світі гіперконкуренції перемагають ті, хто вміють формувати взаємовигідні союзи

- Ефективний захист власних інтересів не забезпечити з позицій національного егоїзму. У нинішньому світі гіперконкуренції перемагають ті, хто вміють формувати взаємовигідні союзи. Те, що Київ теж іде цим шляхом і останнім часом запустив Люблінський трикутник, Асоційоване тріо та Квадригу, - це добре. Саме час долучити до означених формувань європейські "центри сили", без яких складно розраховувати на ефективність подальших дій і перспективу.

- Світ міжнародних відносин не стоїть на місці, постійно виникають нові теми і гарячі точки. Хай би скільки кілометрів не віддаляли AUKUS від Києва, частину увагу партнерів від подій в Україні це відволікло. Адже сучасні дипломатичні відносини визначаються також і конкуренцією за увагу.

Паризька істерія навколо AUKUS несподівано підкинула гольову передачу Києву

- Паризька істерія навколо AUKUS несподівано підкинула гольову передачу Києву. Під час свого брифінгу речник французького уряду зазначив, що в історії AUKUS йдеться "про стратегічні питання, перед комерційними", а також про "стратегічний баланс в Індо-Тихоокеанському регіоні", де мають місце і французькі інтереси. Назвати це вчасним одкровенням було б замало. Києву слід нагадати Парижу, де саме нині перебувають найкращі інтереси миру, безпеки і стабільності всієї Об'єднаної Європи - на Донбасі та в Криму. Без вирішення цих питань стратегічні інтереси у віддалених регіонах світу і далі будуть віддаленими. Як і перспективи безпекової самодостатності ЄС, саміт щодо чого планується у наступному році за головування Франції в Союзі.

- Банковій варто активніше та системніше працювати над залученням Вашингтону до мирних зусиль по Україні. Історія з AUKUS не має справити помилкове враження в Кремлі, що Донбас і Крим для США не такі вже й стратегічні питання. Це важливо у тому числі з погляду блокової дисципліни в НАТО і ЄС, адже Москва точно спробує посіяти більше розбіжностей між союзниками, тим більше на фоні ображеної національної гордості Франції.

Банковій варто активніше та системніше працювати над залученням Вашингтону до мирних зусиль по Україні

- Не варто зневажати потенціалом і можливостями розвідки і спецслужб. А надто виставляти іх у невигідному світі, як у випадку з "вагнерівцями" в Україні. Їхня роль, професіоналізм і оперативність значно зростають в сучасному світі, особливо з точки зору прогнозування і попередження несподіваних кроків, які шкодять національним інтересам країни.

Як підсумок: помиляються ті, хто намагаються змальовувати подальші перспективи в темних тонах, адже нинішня ситуація більше про "вихід із незручного становища", аніж про "вхід". Почекаємо на телефонну розмову президентів США і Франції, очікування від якої вже визначаються за формулою: "після перших шоку та люті" завжди приходить "час для руху далі". І це теж урок для України.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі