Пандемія досі становить загрозу для економіки України

Темпи її відновлення знижуються

Минулого тижня Oxford Economics знизив свій прогноз щодо зростання ВВП України до 4% (з 4,4% липневого прогнозу). Ще на початку серпня Київська школа економіки також переглянула свій прогноз на 2021 рік: з 4,7% до 3,6%. Причиною перегляду у негативний бік став як слабкий результат ІІ кварталу, так і значне відставання у темпах вакцинації. Це врешті-решт може змусити уряд піти на нові локдауни восени, якщо рівень захворюваності вийде з-під контролю.

Станом на 28 серпня, 40% населення світу отримали принаймні одну дозу вакцини. У Європі ситуація краща, ніж в середньому у світі. Там кількість вакцинованих однією дозою вже перевищує половину населення. Що ж стосується України, то у нас поки що лише 11% населення отримало принаймні одну дозу. При цьому картина дуже різниться в розрізі регіонів: якщо в Києві кожен 4-й вже вакцинований принаймні 1 дозою, то у західних областях - вакцинація першої дозою знаходиться на рівні 8%.

40% населення світу отримали принаймні одну дозу вакцини

З одного боку, темпи нарощування вакцинації в Україні вже відчутно вищі за середні світовий та європейський рівні. З іншого - проблемою залишається фактична кількість щеплень на добу. Наразі ми робимо 132 000 щеплень на добу. А для того щоб встигнути вакцинувати 70% дорослого населення України до кінця 2021, нам необхідно робити вдвічі більше, за даними КШЕ, мінімум 280 000 на добу.

Проте є більш глобальна загроза. Новий штам "Дельта" менш вразливий до вакцин. Ба більше, ефективність вакцин у боротьбі з ним, згідно з останньою інформацією в західних ЗМІ, стрімко знижується. Це змушує розвинуті країни знову і знову вакцинувати своїх громадян. Поки на Заході немає значних занепокоєнь, оскільки новим штамом хворіють в основному невакциновані люди, а ті, що встигли вакцинуватись, якщо і хворіють, то у легкій формі без госпіталізації. Однак будь-яка помилка, поява ще більш вірального штаму аніж "Дельта", чи подальше падіння ефективності наявних вакцин можуть призвести до того, що навантаження на медичну систему знову почне рости в геометричній прогресії. Тоді розвинені країни знов одна за одною почнуть закриватися на локдауни. Оскільки альтернативних рішень їхніми урядами до цього часу так і не було знайдено.

Намагаючись вирішити проблему виключно всередині, вакцинувавши повністю своє населення, розвинені країни забули про необхідність вирішувати проблему глобально. А проблема насправді глобальна, і лишатиметься такою допоки повторні спалахи епідемії будуть траплятися в країнах, де провалена вакцинація. Далі з таких країн пандемія буде постійно розноситися, в тому числі і в розвинені країни. І так по колу, як у відомому фільмі "День бабака". В кінцевому випадку егоїстична поведінка буде тільки посилювати ризик виникнення нових спалахів та штамів по всій планеті. Хоча у розвинутих країн є ресурси реально вакцинувати і себе, і всі інші країни.

Національний егоїзм веде не до вирішення проблеми, а навпаки - до її загострення

Наразі ж національний егоїзм веде не до вирішення проблеми, а навпаки - до її загострення.

Звісно, нові локдауни та обмеження у розвинутих країнах зашкодять українській економіці. Вони уповільнюють світову економіку, а тому несуть велику загрозу для нас. Поки у розвинутих країн вистачає інструментів протистояти цьому. Проте постійне втручання в нормальний хід життя буде чим далі, тим більше шкодити як економіці, так і політичній стабільності. Все це створює додаткові загрози для нас.

Правильна відповідь на ці загрози - відповідальна політика всередині країни. З одного боку, потрібно зберігати та пришвидшувати темпи вакцинації населення. З іншого - працювати на залучення інвестицій. Відновлення нашої економіки зараз відбувається в основному за рахунок росту споживчого попиту, а не притоку інвестицій в нові виробництва. Але високооплачувані робочі місця для звичайних українців, стійке довгострокове зростання нашої економіки забезпечують саме інвестиції.

Інвестиції можна привабити успішним та швидким виконанням програми МВФ

Інвестиції можна привабити успішним та швидким виконанням програми МВФ. Саме на неї орієнтуються інвестори як на індикатор того, що відбувається всередині країни. Історично ми отримуємо в середньому один транш МВФ на рік. Якщо почати отримувати два чи три транші на рік - це суттєво змінить ставлення до нас з боку міжнародних інвесторів. Також чудовим сигналом був би прихід до України міжнародної компанії зі світовим ім'ям, з інвестицією на велику суму. Потенційна можливість залучити такого інвестора - прозора приватизація Об'єднаної гірничо-хімічної корпорації. Приватизаційний аукціон мав відбутися вже наприкінці серпня, але його відклали у зв'язку з відсутністю поданих заявок саме з боку міжнародних інвесторів. Успішна приватизація в руки прозорої компанії зі світовим ім'ям - як це свого часу відбулося з Криворіжсталлю - це чудовий сигнал для інших міжнародних інвесторів звернути увагу на Україну.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі