Зелена чи пропарена: яка гречка корисніша

Кашу включають в лікувальне харчування

Думаю, ні для кого не секрет, що гречка один з основних інгредієнтів як лікувального, так і просто корисного харчування. Це один з небагатьох продуктів, які, як картопля або хліб, не приїдаються. Тому вона частий гість на нашому столі в будь-яку пору року.

Дійсно, гречана каша корисна. Вона містить білки: 3,6 г на 100 г приготовленої каші, в тому числі незамінні амінокислоти триптофан, лізин і метіонін, клітковину, вітаміни групи В, вітамін РР і Е, залізо, магній, мідь, фосфор та інші макро- і мікроелементи.

Енергетична цінність гречки становить 343 ккал на 100 г сирої і 99 ккал на 100 г вареної. Це середній показник калорійності серед усіх каш.

У гречаній крупі міститься D-хіро-інозитол, який класифікують як вітамін В8. Завдяки цій речовині підвищується чутливість тканин організму до інсуліну, краще йде засвоєння цукрів та знижується рівень глюкози в крові. Також він важливий для нормального функціонування яєчників. Інозитол міститься і в інших продуктах - злакових, бобових, картоплі, капустах.

Більш корисною вважається зелена гречка, яка не зазнала термічної обробки і, відповідно, не втратила своєї здатності до проростання. Ми частіше використовуємо гречану крупу, яка пройшла термічну обробку, пропарену і просушену. Вона відрізняється від непропареної коричневим кольором, приємним ароматом і меншою тривалістю приготування. Тому пам'ятайте, що смажити таку гречку повторно не треба. Це знижує харчову цінність продукту.

Гречану кашу корисно доповнювати і збагачувати тваринним білком

Незважаючи на всі свої переваги, будь-яка гречана крупа не містить всіх незамінних амінокислот в достатній кількості. Та й засвоюються організмом рослинні білки гірше ніж білки м'яса, риби, птиці, яєць, молока, що здатні засвоїтися на 95−96%. Тому гречану кашу корисно доповнювати і збагачувати тваринним білком. Комбінація тваринного і рослинного білка сприятлива для організму людини. Корисні гречана каша з молоком, гречка з м'ясом і навіть гречка з домашнім сиром. Варіантів багато.

Гречку включають в лікувальне харчування. Для цього використовують різну кулінарну обробку: рідкі і протерті каші, щоб забезпечити максимально бережний режим для органів травлення, або розсипчасті каші, щоб викликати активізацію моторної функції кишківника.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі