Сучасна Україна народилася на Майдані

Агресія Москви не змогла підірвати українську демократію

Україна відзначає 30 років незалежності. Її дедалі більше формує прагнення до демократії замість авторитаризму, а також історичне і геополітичне відвертання від Росії в сторону Європи. Цей цивілізаційний вибір став найбільш очевидний під час двох пострадянських народних повстань в Україні - помаранчевої революції 2004 року і революції Євромайдану 2013-2014 років, які відбулися на київському Майдані Незалежності. Можна без перебільшення сказати, що сучасна Україна буквально створена на Майдані, - пише Пітер Дікінсон для Atlantic Council.

Розділені майже десятиріччям, два знакових повстання в Україні мали різні причини, але у них були спільні цілі - захист молодої демократії та запобігання поверненню до авторитаризму в кремлівському стилі. Озираючись назад, стає ясно, що вони зіграли ключову роль у формуванні національного спрямування країни, а також драматично вплинули на ширший геополітичний клімат.

Гігантський радянський герб з серпом і молотом продовжував висіти над Майданом у центрі Києва аж до 2003 року

Щоб зрозуміти істинне значення революцій на Майдані, важливо зрозуміти, якою країною була Україна напередодні 2004-го. За перші 13 років незалежності вона зробила напрочуд мало зусиль, щоб рішуче порвати з радянським минулим. Замість цього багато офіційних осіб радянської епохи залишалися при владі, а нагадування про СРСР продовжували домінувати в громадських місцях по всій країні, часто незграбно сусідячи з недавно зведеними символами української державності. Гігантський радянський герб з серпом і молотом продовжував висіти над Майданом у центрі Києва аж до 2003 року.

З точки зору політики, бізнесу і культури Україна до помаранчевої революції у багатьох сенсах майже не відрізнялась від Росії. Це стирання відмінностей було настільки явним, що другий президент Леонід Кучма навіть відчув бажання в 2003 році видати книгу "Україна - не Росія".

У міру наближення четвертих президентських виборів в кінці 2004-го Україна, здавалося, наближалася до важливого історичного перехрестя. Чи зможе країна остаточно порвати з радянським минулим чи приєднається до Росії, відкинувши нефункціональну демократію 1990-х, і повернувшись до авторитарної стабільності?

Президент Росії Володимир Путін був настільки впевнений у своїй здатності вплинути на результат президентських виборів в Україні, що фактично приїхав до Києва і прочитав українцям лекцію про потребу підтримати обраного ним кандидата. Це обурило багатьох раніше аполітичних українців, які відчули, що щойно здобута незалежність країни під загрозою.

Путін був впевнений у своїй здатності вплинути на результат президентських виборів в Україні

Помилка Путіна стала одним з факторів, які спричинили безпрецедентну хвилю протестів після спроби української влади сфальсифікувати президентські вибори. У дні після голосування в листопаді 2004-го величезні натовпи людей заполонили центр Києва, щоб висловити протест. Відбулася помаранчева революція.

Найбільш безпосереднім її результатом стала перемога кандидата від опозиції Віктора Ющенка на повторних президентських виборах 2004-го. Але вплив повстання відчувався далеко за межами України.

Помаранчева революція підтвердила демократичні прагнення України і направила її на інший шлях, протилежний від все більш авторитарної Росії Путіна. За 16 років після помаранчевої революції Україна провела вісім виборів, але жодного разу не повернулася до політичних репресій і масових фальсифікацій, які залишаються звичайними практиками в інших країнах колишнього СРСР. Замість цього вільні та справедливі вибори стали нормою поряд з мирною передачею влади. Це допомогло зміцнити європейську ідентичність українського суспільства, поглибивши почуття психологічної відокремленості від Росії.

Помаранчева революція також стала переломним моментом для українських ЗМІ. До протестів листопада 2004-го основні українські ЗМІ були під жорстким контролем державних цензорів, які в значній мірі диктували порядок денний новин. Оскільки масштаб громадської підтримки протестів ставало неможливо ігнорувати, канал за каналом розривали стосунки з владою і починали транслювати об'єктивне висвітлення подій на Майдані. Жодній подальшій українській владі не вдалося загнати джина вільної преси назад у пляшку.

Жодній пукраїнській владі не вдалося загнати джина вільної преси назад у пляшку

Інформаційний простір України залишається далеко не ідеальним. Як і вся партійно-політична система, медіа-ландшафт надалі страждає від надмірного впливу олігархів та схильний до корупції. Проте, події зими 2004-го стали поворотним моментом в переході від централізованої державної цензури до плюралізму ЗМІ. Це глибоко вплинуло на українське суспільство, змінивши уявлення країни про себе і створивши благодатний ґрунт для консолідації динамічного громадянського суспільства.

В роки після помаранчевої революцією ейфорія поступово змінювалася розчаруванням, коли Ющенко щосили намагався виправдати завищені очікування від протестів 2004-го. Це дало змогу прокремлівським силам повернутися і, в підсумку, лиходій помаранчевої революції Віктор Янукович переміг на президентських виборах 2010-го. Однак відродження російських сил в Україні тривали недовго.

В кінці 2013-го, коли Янукович спробував відмовитися від колишнього зобов'язання підписати Угоду про асоціацію з ЄС, натовпи людей знову вийшли на вулиці Києва. Жорстока реакція дедалі більш авторитарної адміністрації Януковича швидко перетворила ці протести в повноцінну революцію. До початку грудня 2013 року розпочався другий Майдан в Україні.

У той час як помаранчева революція була напрочуд мирною, Євромайдан, в результаті, переріс у спіраль насильства, оскільки неодноразові репресії зі сторони влади спричинили войовничу реакцію протестуючих. До моменту втечі Януковича в Росію в кінці лютого 2014-го в центрі Києва загинули більше сотні людей.

Україна офіційно поминає жертв як мучеників і щорічно проводить чування в їх честь, а вулиці та площі по всій країні перейменували в знак визнання їх жертовності. Громадська думка про повстання менш однозначна, і його нелегко відокремити від травми війни з Росією, яку Кремль почав як пряму реакцію на події в Києві. Війна розпочалася лише через кілька днів після похмурої кульмінації революції. Однак, хоча ставлення до Євромайдану може бути різним, ніхто не ставить під сумнів історичне значення повстання.

Дух Майдану дав українцям сміливість дати відсіч кремлівським силам і запобігти розділенню України

Євромайдан, як і повстання 2004-го, підкреслили європейський вибір України, і закріпили відмову країни від возз'єднання з Росією. В місяці після революції, дух Майдану дав українцям сміливість дати відсіч кремлівським силам і запобігти розділенню України. Не випадково багато імпровізованих добровольчих батальйонів, створених для протидії російському вторгненню навесні 2014-го, набирали безпосередньо з ветеранів барикад Майдану.

Оскільки Україна відзначає 30-річчя державності, відгомони Майдану можна почути по всій країні, і далеко за її межами. Неоголошена російсько-українська війна, яку Путін розв'язав навесні 2014-го через його страх перед московським Майданом, триває вже восьмий рік. Під час конфлікту загинуло понад 14 тис. українців, а Крим і деякі райони східної України залишаються під окупацією Кремля. Незважаючи на цю трагічну ціну, агресія Москви не змогла підірвати українську демократію. Навпаки, з моменту початку боїв в країні провели ряд конкурентних президентських і парламентських виборів.

Тим часом, ширша геополітична відповідь Росії на Євромайдан кинула світ у нову холодну війну, яка триватиме, доки російські війська залишаються в Україні.

Два Майдани в Україні вирішальним чином вплинули на демократичний розвиток країни і посилили національне будівництво. Вони дали українцям відчуття контролю над власною долею, допомагаючи сформувати самобутній національний наратив. Це дозволило українському суспільству вийти за рамки політичної пасивності та загальної ідентичності радянського минулого. У той час як Путін продовжує наполягати на тому, що росіяни і українці - "один народ", революції на Майдані переконливо свідчать, що ці дві країни дуже різні і рухаються в абсолютно протилежних напрямках.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі