Афганістан стрімко занурюється в дикість. Те саме зробили росіяни на Донбасі

Режим талібів буде сировинною кримінальною економікою

Таліби зайняли Кабул. За добу до цього світ облетіло відео, на якому афганська дівчина без хіджабу із заплетеними косичками в сльозах каже, що їй страшно за себе та усіх жінок Афганістану. За попереднього періоду правління талібів афганські жінки не мали права працювати, навчатися або лікуватися у лікарів-чоловіків, якщо їх не супроводжував чоловік. Тих, хто порушував ці закони, чекало ув'язнення, публічна порка та навіть страта. Сьогодні ж ми бачимо моторошні кадри з аеропорту Кабулу, де тисячі людей намагаються врятуватись від нового режиму.

Країна стрімко занурюється в дикість. Таким, як ця дівчина, не готовим жити за правилами ісламізму, не готовим відмовлятися від нормального життя та освіти, не готовим бути поневоленими та страченими, немає місця у тому світі, який намагається створити Талібан.

Економіка сучасного Афганістану вже довгий час побудована навколо наркотрафіку

Економіка сучасного Афганістану вже довгий час побудована навколо наркотрафіку, а саме опіумного виробництва. За оцінкою Управління ООН з наркотиків та злочинності (UNODC), у 2018 році економіка опіатів становила від 6% до 11% ВВП Афганістану ($1,2−2,2 млрд). До порівняння, того ж року уряд Афганістану зібрав лише $2,5 млрд власних доходів (12,8% ВВП країни). Таким чином, доходи держави по суті дорівнюють вартості економіки опіумного маку.

За даними Світового банку, в основі економіки Афганістану лежить крихкість та залежність від зовнішньоекономічної допомоги, потоки якої скоротились з приблизно 100% ВВП у 2009 році до 42,9% ВВП у 2020 році. У свою чергу, приватний сектор надзвичайно малий, а зайнятість зосереджена в низькопродуктивному сільському господарстві (44% загальної робочої сили працює в сільському господарстві, а 60% домогосподарств отримують певний дохід від сільського господарства).

Іншими словами, режим талібів буде сировинною кримінальною економікою, не спроможною виробляти нічого нормального і розумного. Це навіть не сировинний придаток інших країн — це сировинний придаток кримінального дна цих країн.

ВВП окупованих територій скоротився приблизно вдвічі, занурюючи їх у безвихідну бідність

Те саме, що зараз відбувається в Афганістані, зробили росіяни у нас на Донбасі. До війни це була територія, на якій, погано чи добре, але працювали правила і закони, а люди могли жити нормальним життям. Росіянами ж вона була перетворена на напівдику пустелю без правил, викреслену із нормального світу. ВВП окупованих територій після цього скоротився приблизно вдвічі, занурюючи їх у безвихідну бідність.

Нормальне життя сучасного суспільства базується на взаємодії між людьми та інституціями, між суспільством та владою, між бізнесом та державою, між заможними та бідними. Правила, закони, мораль, культура та елементарна порядність забезпечують таку взаємодію та дозволяють створювати успішні суспільства, сильні розвинуті економіки, досягати технічного прогресу та рухатись вперед. Ті, у кого така суспільна взаємодія налагоджена краще, зайшли в цьому далі. Саме тому розвинуті країни мають найменший рівень корупції та найвищий рівень добробуту, і саме в них створюються сучасні технології, які щоденно змінюють наше життя.

У нас все ще є всі шанси перемогти хаос та побудувати міцну розвинену країну

Тим не менше, правила, інституції, суспільний компроміс (порядок на якому тримається наше життя) постійно піддаються перевірці. Приклади, виникають кожен день — в тому числі, в нашій країні. Вчора за невизначених наразі обставин загинув мер Кривого Рогу, що безумовно дестабілізує ситуацію у місті. Позавчора, під час протестів націоналістичних організацій під Офісом президента, був побитий журналіст. Це розмиває правила, які захищають свободу слова та свободу преси, які дають усім нам можливість отримувати об'єктивну інформацію.

Наші інституції та правила, закони та організації 30 років працюють погано. Їх постійно атакують, розмивають та ламають. Саме через це ми так сильно відстали від інших країн Європи. Але ми не Афганістан, і не ДНР чи ЛНР, де переміг хаос. Ми спромоглися утримати хаос в межах маленької частини нашої території - і навіть вивезти рейс з людьми з захопленого талібами Кабулу! У нас все ще є всі шанси перемогти хаос та побудувати міцну розвинену країну.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі