Мусимо готуватися до важкого опалювального сезону

Ціни на енергоносії ростуть

Ціни продовжують зростати - інфляція у липні сягнула 10,2% порівняно з липнем минулого року. Найбільший показник за останні два роки було знову поновлено. Більше того, вперше з 2018 року інфляція перетнула двозначний рівень.

Найбільше до росту цін доклалися енергоносії: природний газ +164,5%, електроенергія +36,6%, паливо та мастила +33,8%.

Базовий індекс інфляції, який більш стабільний та виключає товари, що мають схильність до сильного коливання цін, наразі зупинився на рівні +7,3% до липня минулого року (у червні теж був на рівні +7,3%). Знову ж, таких рівнів зростання базових цін не досягало з середини 2019 року.

Таких рівнів зростання базових цін не досягало з середини 2019 року

Зростання цін вже відчутне для населення і стало темою для обговорення. Буквально сьогодні чув розмову двох жіночок біля каси супермаркету - обговорювали, як все подорожчало і як бояться зростання комуналки взимку.

Ціни зростають не тільки в нас, а й по всьому світу. В США інфляція на 13-річному максимумі. Подібна ж ситуація і в інших розвинених країнах. Ціни по всьому глобальному ланцюгу виробництва сильно зросли, особливо на логістику та сировинні товари.

Центральні банки країн, що розвиваються - і наш Нацбанк тут не виключення - вже активно піднімають відсоткові ставки. Центральні банки розвинених країн, навпаки, поки продовжують друкувати гроші, що лише підживлює інфляцію. Вони побоюються зашкодити економічному відновленню світу після ковідної кризи й розраховують на те, що, по мірі цього відновлення, глобальний бізнес розширить виробництво товарів і це стримає зростання цін.

Звична для нас ера дешевих грошей закінчиться

Так чи інакше, в якийсь момент розвинені країни перестануть друкувати гроші і почнуть підвищувати відсоткові ставки. Питання лише в тому, коли і як швидко це станеться. Кінець зрозумілий - звична для нас ера дешевих грошей закінчиться. І вкрай важливо, щоб до того часу ми зміцніли фінансово та економічно - адже для нас гроші не надто доступні навіть в цю дешеву еру.

Поки ж ми можемо (навіть мусимо) готуватися до важкого опалювального сезону. Днями на європейських біржах було встановлено новий рекорд цін на газ - $542 за тисячу кубометрів. Ростуть ціни і на всі інші енергоносії. Україні потрібно активно готуватися - мати достатньо накопичених ресурсів для тепло- та електропостачання, забезпечити достатнє фінансування та доступність для людей субсидій, мати підготовлені сценарії на випадок форс-мажорних обставин.

Зима близько. До неї треба бути готовими.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі