Миру на Донбасі за будь-яку ціну не буде. Ідея Зеленського посипалася

Президент хоче зняти відповідальність за обіцянки 2019-го

Президент Володимир Зеленський закликав жителів окупованих територій Донбасу, які вважають себе росіянами, а регіон – російським, їхати і "шукати собі місце в Росії". Заяву зробив в ефірі каналу "Дом".

Про інтерв'ю Зеленського з точки зору політтехнологій.

Зеленський, судячи не так з самої репліки щодо від'їзду росіян до Росії, як з того, що саме цю репліку зробили центральною в усьому інтерв'ю (що має в цілому якраз доволі звичний "замирювальний" характер), нарешті починає розуміти реалії. Концепція "миру на Донбасі за будь-яку ціну", на якій він прийшов до влади з приголомшливим результатом, при зіткненні з реаліями втратила актуальність.

Соціологія вже стільки місяців поспіль фіксує різкий перепад між підтримкою Зеленського в регіонах півдня і сходу та підтримкою в решті областей, що це вже час визнати сталим фактом. Зеленський і "слуги" втратили електорат півдня і сходу. Відповідно, публічна кампанія має переорієнтовуватись на інші регіони – отже, міняти акценти, міняти базову риторику і оцінки.

Зеленський і "слуги" втратили електорат півдня і сходу

На цьому тлі стають зрозумілішими теперішні спроби зачистки радикалів. При тому за чисто кримінальні діяння, ніякої політики, ніякого соціального протесту. Зе-команда планує бодай частково "взяти під контроль вулицю" - не допустити перехоплення публічної ініціативи кимось іншим, тим більше "народними месниками".

Крок логічний і своєчасний. Нагадаю, майже половина громадян схвалюють проведення дострокових парламентських виборів. І лише трохи менше підтримують проведення дострокових президентських виборів. Тут дійсно важливо втримати контроль й ініціативу у власних руках. При тому, що обставини цьому геть не сприяють. Це я і про тарифи, і про Байдена, і про продаж землі.

Крім того, такий різкий перехід Зеленського до радикальніших заяв цілком може виконувати ще одну задачу: в будь-який спосіб зняти з президента відповідальність за передвиборчі заяви 2019-го року. На сьогодні вже остаточно очевидна безперспективність позиції адепта примирення і дружби з агресором. Це, серед іншого, елементарно економічно невигідно Україні, навіть якщо не зачіпати військовий, політичний, дипломатичний моменти. І такий економічний підхід, ймовірно, Зеленському врешті зрозумілий.

Ймовірність дострокових виборів значна

Висновок: в нас на очах відбувається зміна електорального і ідеологічного позиціонування президента. Отже, ймовірність масштабних політичних подій – тобто, дострокових виборів – дійсно значна.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі