Байден дозволив Путіну загризти Україну

США і Німеччина дали йому трубопровід з величезним грошовим потоком, який піде на фінансування завоювань Кремля

У цьому місяці улюблений проєкт Володимира Путіна, газопровід "Північний потік-2" вартістю $11 млрд, схвалив Білий дім і канцелярія Німеччини. Це зробили всупереч волі Євросоюзу, НАТО, енергетичній політиці ЄС, волі Конгресу США і сусідів Німеччини. Гірше того, вони підписали м'яку угоду, щоб тримати Росію в курсі й не дозволяти Москві примушувати Україну чи Європу через її енергетичну монополію. Але водночас не зажадали від Росії підписати цю угоду. Іншими словами, Кремль не зобов'язаний виконувати таку домовленість, - пише Даян Френсіс для Atlantic Council.

Цей шокуючий дипломатичний розвиток засмучує і нас, і сусідні держави, які підтримували зусилля України щодо остаточного звільнення від корупції в радянському стилі, а також від російських олігархів і їх маріонеток. Тисячі людей вклали кошти у допомогу українцям у демократизації та реформуванні їхньої влади, щоб вони могли стати повноправними членами європейської спільноти. Деякі померли, намагаючись це зробити.

Реформаторів та інформованих спостерігачів за діями Кремля ця невдача не може не розчаровувати. Це прямо небезпечно і на диво збиває з пантелику.

Білий дім проігнорував стандартні санкції

Білий дім проігнорував стандартні санкції, які мали б зупинити будівництво трубопроводу. Він підписав "угоду" з Німеччиною, незважаючи на те, що це влада, що відходить у Берліні, коаліція кульгавої качки, яку можуть усунути через вибори протягом кількох найближчих місяців. Гірше того, угоду підписали лише через кілька днів після того, як Путін випустив маніфест з 6000 слів, в якому оголосив, що Україна не суверенна держава, а частина Росії. Документ лякає і виглядає як фактичне оголошення війни.

На жаль, сподіватися змусити Росію чи США погодитися на щось, пов'язане з добробутом України, було нерозважливо. У грудні 1994 року три ядерні держави, Росія, Велика Британія і США, підписали Будапештський меморандум, який гарантував недоторканність кордонів Білорусі, Казахстану і України. Їх обіцянки були необхідними, щоб переконати цих трьох добровільно відмовитися від ядерної зброї після розпаду СРСР.

У 2014 році, коли демократичне повстання в Україні скинуло корумпованого маріонетку Путіна, президента Віктора Януковича, Росія порушила кордони України і організувала вторгнення та окупацію 7,2% української території. Прикриваючись своїми людьми, Путін стверджував, що ці захоплення - результат сепаратистських повстань росіян, які проживають в Україні.

Жоден з підписантів Будапештського меморандуму не дотримав своїх обіцянок, не втрутився

Нікого не обманули "зелені чоловічки" і так звані сепаратисти, але жоден з підписантів Будапештського меморандуму не дотримав своїх обіцянок, не втрутився. Казали сильні слова, Росію, в підсумку, викинули з тодішньої "Великої вісімки", але Москва досі залишалася частиною Ради Безпеки ООН, а також самої ООН. Навпаки, союзники швидко вигнали СРСР з Ліги Націй в грудні 1939 року за агресію Москви проти Фінляндії в рамках тодішнього пакту Москви з Берліном.

І знову триває та ж "Велика гра". Росія і Німеччина за допомогою абстрактних і все більш ізоляціоністських США зневажають Європу, ігнорують бажання національних держав Центральної і Східної Європи та Балтії. З 2014 року Україна несе витрати на підтримку своїх збройних сил, які поступаються за розмірами тільки Франції, задля захисту східної стіни Європи від вторгнення могутніх збройних сил Путіна. Уже 14 тис. людей загинули, 1,3 млн українців були вимушені покинути свої домівки внаслідок окупації, а промисловий центр країни розграбований і зруйнований, що оцінюється в $30 млрд.

І знову Україна, Польща та їхні сусіди не можуть покладатися на інших для захисту і мають формувати альянс, щоб перешкодити остаточному завершенню будівництва трубопроводу. А також люто боротися в Брюсселі проти надмірного домінування росіян і їх трубопроводів на європейському ринку.

Ясно, що держдепартаменту США і американській Раді національної безпеки бракує знань про Росію чи масштаби її недоброзичливості в регіоні й за його межами. Це упущення, яке турбує лише європейців, і тих, хто живе деінде поблизу Росії. Путін також розпалює проблеми в Африці, Америці, Чорноморському регіоні, Центральній Азії та на Близькому Сході.

З Україною Росія - імперія, а без неї бідна східноєвропейська країна

Американці також не розуміють, що Україна з її сільським господарством, ресурсами і технологіями, є ключою для хижацтва Путіна. Покійний експерт по Росії Збіґнєв Бжезинський найкраще резюмував її значення для Європи і Заходу: "З Україною Росія - імперія, а без неї бідна східноєвропейська країна".

Путін гриз свою українську здобич і мало не оголосив їй пряму війну. Трагедія в тому, що США і Німеччина тепер дали йому трубопровід з величезним грошовим потоком, який піде на фінансування завоювань Кремля.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі