Судовій системі потрібна ін'єкція від корупції. Маємо історичний шанс її зробити

Незалежні міжнародні експерти вже довели свою надзвичайну ефективність у відборі суддів

А чи не позбавимося ми суверенітету через міжнародних експертів у судовій системі?

Чесно, не можу повірити, що доводиться досі серйозно відповідати на такі запитання. Але оскільки воно вже не раз пролунало від журналістів у контексті прийнятих законів про судову реформу - що ж, вмощуйтеся зручніше.

1. Наратив про "зовнішнє управління" і "втрату суверенітету" - стовідсотково російський. Тими самими термінами оперує Путін у своїй недавній статті про Україну на сайті Кремля, ті самі тези поширюють в Україні підсанкційні медведчуківські помийки і інші маріонетки, в тому числі і стосовно судової реформи.

Робить це РФ тому, що ми насправді щодня потроху, але впевнено вилізаємо з-під їхнього зовнішнього управління в системі "метрополія-колонія". В тому числі шляхом глибшої інтеграції з країнами ЄС і Заходом в цілому, причому в рівноправному партнерстві і в парадигмі "win-win". Успіх такої трансформації України для нашого ворога рівнозначний смерті. І він спеціально створює і поширює ці меми, щоб відвернути нас від інтеграції з цивілізованим світом і повернути назад до "русского мира".

Тому всі, хто допомагає поширювати ці тези - свідомо чи несвідомо грають на користь ворога.

2. Суверенітет - це не мильна булька, яка лусне, якщо до неї доторкнутися.

Суверенітет - це не мильна булька, яка лусне, якщо до неї доторкнутися

27 країн ЄС віддали частину свого суверенітету на наднаціональний рівень - до інституцій Європейського Союзу. Це зробили їхні суверенні парламенти, виконуючи волю і діючи в інтересах їхнього народу. І вони задоволені вибором, бо їм так вигідніше, безпечніше і комфортніше.

Ми так само закріпили в нашій Конституції прагнення до вступу до ЄС. А значить, збираємося зробити те саме - передати вирішення питань торгівлі, транспорту, екології і ще багато чого якимсь бюрократам у Брюсселі. Який жах! (с).

Поки що ж мова йде всього лише про залучення трьох міжнародних експертів до вибору одного суддівського органу і ще трьох - до вибору іншого. Все. І це, до речі, рішення, яке прийняла суверенна і демократично обрана Верховна Рада в інтересах і на запит українського народу. Який, своєю чергою, найбільше в питаннях відбору суддів довіряє представникам громадськості і міжнародним експертам.

До речі. Коли вступатимемо до ЄС і змінюватимемо для цього Конституцію, про "зовнішнє управління" волатимуть ті самі люди, які зараз жахають нас Соросом і рептилоїдами і захищають суверенну суддівську мафію. Якщо їм, звісно, хтось іще платитиме.

3. Напевно, найголовніше. Незалежні міжнародні експерти вже довели свою надзвичайну ефективність у відборі суддів, причому двічі.

До Вищого антикорупційного суду не пройшло практично жодного судді, проти яких були серйозні застереження. На сьогодні це суд, який як день і ніч відрізняється від інших судів і дає чудовий результа

Один раз - коли Рада міжнародних експертів допомогла з вибором суддів Антикорсуду. Тоді до Вищого антикорупційного суду не пройшло практично жодного судді, проти яких були серйозні застереження. На сьогодні це суд, який як день і ніч відрізняється від інших судів і дає чудовий результат.

Вдруге - коли саме завдяки міжнародним експертам і представникам громадськості вдалося відстояти і призначити найбільш достойних кандидатів у судді Конституційного суду України за президентською квотою в 2017 році. Ці двоє суддів з тих пір не тільки ухвалюють справедливі рішення і гідні окремі думки, а й активно протистоять агентам ворога всередині КСУ.

Суверенітет, як бачите, нікуди не зник, а тільки зростає.

І насамкінець.

Так склалося, що наша судова система вже під зовнішнім управлінням. Управлінням РФ і олігархів - подивіться хоча б на Окружний адміністративний суд міста Києва і на жовтневе рішення КСУ про скасування е-декларування. Це офіційно визнали тоді навіть секретар РНБО і президент.

Наша судова система вже під зовнішнім управлінням. Управлінням РФ і олігархів

Основна ідея судової реформи на сучасному етапі - розірвати цей зв'язок і вигнати з судів портновських і ківалівських посіпак, корупціонерів і зрадників. З тим, щоб відрізнити таких від справжніх суддів, міжнародні експерти, як ми вже бачили, чудово справляються.

Таке "зовнішнє управління" у вигляді безпосередньої участі в нашій судовій системі суддів і прокурорів з країн, у яких верховенство права - не мрія, а буденність - дуже потужна ін'єкція від судової корупції. А прийняті цього тижня Радою закони - без перебільшення історичний шанс.

Просто треба навчитися не боятися вакцин.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі