США дали сигнал: Зеленський має позбутися Коломойського

Президент спробував обійтися без підтримки Вашингтона і звернувся до Китаю

Держсекретар США Ентоні Блінкен у відеозверненні до учасників конференції з питань реформ в Україні назвав п'ять реформ, які потрібно провести Україні, і в яких Штати готові допомогти:

1. Прийняти законопроєкт про реформування Вищої ради правосуддя і закон про Вищу кваліфікаційну комісію суддів.

2. Забезпечити прозорий вибір глав НАБУ і САП.

3. Прийняти закон про прозоре корпоративне управління.

4. Прийняти законодавство, яке демілітаризує і деполітизує СБУ.

5. Притягнути до відповідальності корумпованих чиновників.

Судячи з усього, зрушення за цими напрямками стануть умовою зустрічі у Вашингтоні, попередньо заявленої на 28 липня. Плюс певні дії української сторони за ще одним напрямком: повалення Ігоря Коломойського. І активна допомога США в цьому питанні.

Коментар посольства США чітко зазначає: США не надсилатиме Україні документів, на підставі котрих було запроваджено санкції щодо Коломойського. Підстава звучить я би сказав знущально-відверто: "Пан Коломойський - громадянин України, який скоїв більшість своїх корупційних дій в Україні проти української компанії. В українських правоохоронних органів є всі повноваження розслідувати ці злочини з метою залучення пана Коломойського до відповідальності за будь-які злочини, які він, можливо, зробив".

Це вже майже не "мова дипломатії", а пряме обвинувачення: українська влада точно в курсі всіх протиправних діянь Коломойського

Це вже майже не "мова дипломатії", а пряме обвинувачення: українська влада точно в курсі всіх протиправних діянь Коломойського. Тож не треба вдавати з себе шланга і занепокоєно просити надати дані США.

Але американська сторона вже не довіряє спроможності української влади до розуміння навіть прямих натяків. Тому ще й чітко і однозначно сформулювала очікувані від Зекоманди дії: "У зв'язку з підготовкою візиту президента України Володимира Зеленського до США, Білий дім запитав у української сторони всю можливу інформацію про діяльність Ігоря Коломойського".

Отже, умовами зустрічі у Вашингтоні стають "5 питань Блінкена", надання США компромату на Коломойського і активні дії щодо нього для звільнення Зеленського з-під впливу олігарха.

Логічно: за два роки Зеленський довів, що самостійно нічого робити не буде ні в плані реформ, ні в плані боротьби з корупцією. Тобто, потрібен прямий і жорсткий контроль США, щоб тут щось зрушилось. Але одночасно бути підконтрольною і Коломойському, і Держдепу Зекоманда не зможе фізично. Отже, в Білому домі дійшли висновку, що їхній контроль має повністю і одномоментно замінити контроль олігарха. При тому піти на це українська влада має свідомо (майже) і добровільно (майже). Бо це насправді більше потрібно нам, ніж їм. В конкретних дефініціях: якщо Зеленський хоче мати ресурси для протистояння ультиматумам Путіна, він мусить тісно співпрацювати з Байденом.

За два роки Зеленський довів, що самостійно нічого робити не буде ні в плані реформ, ні в плані боротьби з корупцією

Так, судячи з публікацій китайської сторони про "мільярдний кредит", Зеленський спробував пропетляти з підтримкою якось без США. От тільки, по-перше, всі в курсі стандартних вимог Китаю до "кредитних партнерів". На китайські кредити закуповується в Китаю китайська техніка і технології, винаймаються їхні фахівці і робітники, забезпечується їм житло, галузь застосування кредиту переходить під контроль Китаю, найчастіше і надра переходять під той же контроль, як і зовнішня політика. Це вже бачимо в голосуваннях української делегації щодо уйгурів. Коротше, "китайські кредити" - це дуже-дуже дорого, липко, як суперклей, і надовго. По-друге, Китай Путіна не стримуватиме - йому такі дрібниці не цікаві.

"Китайські кредити" - це дуже дорого, липко, як суперклей, і надовго

І по-третє, це додає дуже проблемних моментів в діалозі з Байденом. Нагадаю, він публічно зазначив Китай як головну на тепер небезпеку "для збереження миру і рівноваги у світі". А тут ми набиваємось в партнери до головної небезпеки - і одночасно нахабно вимагаємо і НАТО, і фінансової та технічної підтримки від США.

Зеленський явно якось не так інтерпретував примовку про "лагідне телятко" - є всі шанси, що те телятко від обох сторін відгребе.

І, повертаючись до теми можливого візиту до Вашингтону. Вже озвучили перспективи щодо нього. Або Білий дім заздалегідь має чітко прописані конкретні теми для розмови. Або знаходять приводи "через несподівані обставини відкласти зустріч". Тобто, якщо той же Блінкен не побачить початку виконання вимог США - нічого не буде.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі