Геннадій Друзенко
Правник, волонтер, ветеран АТО, співзасновник ПДМШ ім. Миколи Пирогова
08.06.2021
1

Влада розкидається військовою елітою, стріляє собі в ногу

Кривонос хотів, щоб у ворога земля горіла під ногами

Війна з Росією не закінчена. Російські війська не відведені від українського кордону. А один з найвідоміших бойових генералів Сергій Кривонос раптом стає зайвим (колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони генерал-майора Сергія Кривоноса звільнили з лав Збройних сил України, мовляв, через відсутність посади для нього. - Gazeta.ua). Має неабиякий авторитет не тільки у Збройних силах України, а й серед інших силових структур та представників ветерансько-волонтерської спільноти. Стає зайвим не за віком, не за станом здоров'я. Що це, як не самодурство влади і політичні інтриги?

Кривонос довго керував Восьмим окремим полком спеціального призначення у Хмельницькому. Там з молодшого офіцера виріс до командира полку. Весною 2014-го очолював штаб Високомобільних десантних військ. Готував операцію із захисту Криму до політичного рішення про її скасування. У 2015-му прославився як захисник Краматорського аеропорту. Він – справжній батько Сил спеціальних операцій. Хоча так і не очолив їх через інтриги в Генштабі та конфлікт з тодішнім його начальником Віктором Муженком. У РНБО присвятив себе розробці законопроекту про територіальну оборону і її промоцію.

Кривонос відстоював систему, схожу на ізраїльську чи швейцарську, - кожна боєздатна особа має бути готовою захищати свій дім і країну

Влада вистрелила собі в ногу. У соцмережі допис Сергія Кривоноса про звільнення у перший день мав більше 600 тисяч реакцій. Володимир Зеленський просто штовхає генерала йти в велику політику. Сподіваюсь, тепер Кривонос змінить фронт для атаки, бо для мене очевидно, без виграшу на київському фронті на східному ми ніколи не переможемо. Зеленський намагається накрити патріотичний електоральний сегмент санкціями проти Медведчука, блокуванням його каналів. Якщо йому легко громити Порошенка, який не уявляв, як рятувати Україну без Медведчука, то з Кривоносом буде важче. Якщо той заявить про політичні амбіції, Зеленський виглядатиме як дитина з іграшковим автоматом на тлі загартованого у боях легендарного спецпризначенця. Краматорський аеропорт, який захищав Кривонос, бойовики так і не взяли. НІ він не втратив там жодного солдата.

Німці швидше оголосять війну Україні, аби не воювати з росіянами

Причиною звільнення генерала зі Збройних сил стали розбіжності в питаннях територіальної оборони і ревнощі аматора-популіста до воїна-професіонала. Кривонос послідовно відстоював позицію, що територіальна оборона має бути окремою системою. Усі дорослі боєздатні люди мають бути готові взяти до рук зброю. А президент вніс до парламенту концепцію радянських резервістів. Кривонос відстоював систему, схожу на ізраїльську чи швейцарську, - кожна боєздатна особа має бути готовою захищати свій дім і країну. Все, що можливо протиставити ворожій армії, яка краще профінансована, озброєна, в кілька разів чисельніша - щоб у агресора горіла земля під ногами. Це справжня територіальна оборона. А не раз на рік викликати на полігон тих, хто служив, і все.

Коли добудують Північний потік -2, дізнаємося, що таке велика і жорстока війна з Росією

Президент говорить про активний рух України до Північноатлантичного альянсу. Але максимум можемо орієнтуватись на статус головного партнера США поза НАТО. Німці швидше оголосять війну Україні, аби не воювати з росіянами. Тому це байка нашої влади для внутрішнього споживання. Мусимо покращувати обороноздатність. Натомість наші військові цим звільненням отримали сигнал, що найбільш боєздатні, професійні, вмотивовані та патріотичні офіцери в армії непотрібні. Це відбувається з середини 2016-го. Зараз - новий імпульс. Кількість заробітчан і жополизів у лавах ЗСУ збільшується, а бойових офіцерів – зменшується. Це дуже небезпечна деморалізація українського війська. Кривоноса цінують у США та Канаді. Пропонували роботу там. Пропонували громадянство. Він обрав Україну. Таких кадрів мало не лише в нас, а в усьому світі. Але нам виявилися зайві.

Коли добудують Північний потік -2, дізнаємося, що таке велика і жорстока війна з Росією. Найбільше її зараз стримує те, що значна частина російського газу йде в Європу через Україну. Маємо гарантований запас від загострення до кінця року, а далі – незрозуміло. І коли розкидуються елітою ЗСУ, це вчергове підтверджує радикальне розходження слів президента із його діями.

Геннадій Друзенко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі