Олексій Кошель
Голова Комітету виборців України
24.05.2021
2

Вірастюка по-людськи шкода. "Слуга народу" втягнула його в погану історію

Варто знайти компроміс і провести повторні вибори

23 травня Верховний Суд скасував протокол Центральної виборчої комісії про визнання висуванця від "Слуги народу" Василя Вірастюка обраним народним депутатом. ЦВК 19 травня повідомила про перемогу Вірастюка в окрузі №87 на Івано-Франківщині на довиборах у Верховну Раду.

Сьогодні ніхто не може знайти юридичний варіант вирішення питання. Законодавство, яке регулює виборчі процеси, не передбачає проведення повторних виборів. Ні на окрузі, ні на окремих дільницях. Рішення можна шукати у політико-юридичній площині.

Повторилась ситуація із 2013 роком. Тоді були п'ять проблемних округів, де неможливо було встановити результати виборів. Так само тепер по 87 окрузі. Бюлетені вкрали саме на тих дільницях, де з великим відривом лідером був один із кандидатів. Боляче читати заголовки "Переможець виборів Вірастюк". Якщо вірити паралельним підрахункам голосів, а це копії протоколів, які проводили Шевченко і "Свобода", то Вірастюк отримав друге місце.

Зараз варто знайти компроміс і провести повторні вибори. Повністю по-новій весь виборчий процес. Який би відповідав демократичним стандартам.

Перед голосуванням Вірастюк був на нараді у президента Зеленського щодо протиепідемічної ситуації. Банкова так хотіла "підсвітити" кандидата. Захід це чітко оцінив, як використання в Україні адмінресурсу. Вибори, які супроводжуються кримінальними технологіями і не можна встановити результати голосування, не роблять честі державі. Досі не отримали відповідь на запитання: що робив у приміщенні, де окружна виборча комісія, спецназ СБУ? Офіс президента вплутався у виборчу кампанію, втягнули у неї Зеленського. Це іміджевий удар по країні.

Це іміджевий удар по країні

Вірастюку потрібно бути готовим - якщо отримає мандат, впродовж найближчих двох з половиною років до нього у парламенті ставитимуться, як до людини із сумнівною перемогою. Яка програла вибори, але виграла підрахунок голосів. По-людськи його дуже шкода. Він активно допомагав фронту, є громадським діячем. Партія "Слуга народу" втягнула спортсмена у дуже не гарну історію. Бувають ситуації, коли краще програти і зберегти обличчя, аніж отримувати перемогу з сценаріями Януковича.

Олексій Кошель, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі