Друга річниця президента Зеленського: війна проти всіх

Він готується на другий термін

Друга річниця президентського терміну – знакова публічна подія. Це той період, коли президент може прозвітувати як про особисті досягнення так і анонсувати подальші тригери розвитку країни.

Згадаймо лиш як Кучма у 1996 році розказував про ухвалену при ньому нову Конституцію. В 2012-му Янукович говорив про досягнення в соціальній сфері, паралельно анонсуючи Євро-2012. Порошенко, незважаючи на війну, у 2016-му також зміг показати реальні успіхи у своїй роботі. А що Зеленський?

Саме на такий діалог суспільство очікувало 20 травня. Громадяни хотіли побачити президента, який підбиваючи підсумки двох років своєї роботи, розкаже про здобутки і поразки. Пояснить, куди рухається країна і чого очікувати громадянам від влади.

Чи вийшло це у нього? Відповідь кожний дасть собі самостійно.

Зі свого боку виділю три моменти, які, на мою думку, вартують уваги.

Війна проти всіх

Володимир Зеленський публічно кинув виклик і оголосив вендету всім представникам так званих старих еліт. У своєму публічному виступі він атакував всіх. Медведчука і Коломойського, Порошенка і Гройсмана, Тимошенко і Яценюка. Чи не найбільше критики перепало Кличку. Від Зеленського прозвучали безпрецедентні прямі звинувачення у корупції оточення Кличка і в не професійності київського міського голови. А теза: "КМДА це моя вертикаль і я не потерплю корупції в Києві", фактично анонсувала другий етап атаки з боку Банкової.

Чим завершиться ця війна рано прогнозувати. Але очевидно, що Кличко без бою не здасться.

Зеленський передав "чорну мітку" Ахметову

Більш ніж показовою стала публічна перепалка між Зеленським та ведучим телеканалу "Україна-24" Василем Головановим. Нагадаю, телеканал, який пов'язують із Рінатом Ахметовим, останні декілька місяців почав критикувати Банкову. Як причину такого експерти називають рішення Зеленського збільшити ренту на видобуток руди з 4 до 43 доларів.

Як відомо, персональних образ Зеленський не прощає. У знак помсти він почав публічно звинувачувати як канал так і Голованова у маніпуляціях та порушеннях журналістських стандартів. Фактично цим Зеленський передав "чорну мітку" Ахметову. Або приймай мої правила гри, або – готуйся потрапити під закон про олігархів.

Звісно, така публічна війна гарно сприймається суспільством. Але чи вистачить у Зеленського ресурсів виграти одночасну війну на всіх фронтах – покаже час. Тому що цілком очевидно, що старі еліти не чекатимуть, поки їх знищать поодинці і перед обличчям небезпеки почнуть об'єднуватись.

Донбаський вузол

На жаль, на прес-конференції українці знову не почули чіткого плану - як Зеленський бачить у майбутньому реінтеграцію Донбасу. Підкреслюю. Не встановлення миру, а реінтеграцію в мирне соціально-економічне буття тимчасово окупованих територій.

Пояснюю, що маю на увазі. По перше, як показують соцопитування, більшість українців не підтримують жодні особливі статуси, амністії бойовикам і "народну міліцію".

Для початку відновлення Донбасу потрібно мінімум 21,7 мільярди доларів

Тому лише – реінтеграція на умовах лютого 2014 року. А тепер давайте уявимо картину, що завтра росіяни виводять війська і Донбас переходить під контроль української влади. Чи розуміє влада, що потрібно робити з цими територіями далі? Насправді повернення ОРДЛО в економічне і політичне поле України навіть без "особливого" статусу це вже катастрофа. Що там з економікою? Інфраструктурою? З екологією? На жаль, за сім років ні Порошенко ні Зеленський не створили такого плану. Єдину більш менш об'єктивну оцінку цього питання знайшов у двічі міністра фінансів Ігоря Уманського. За його словами для початку відновлення Донбасу потрібно мінімум 21,7 мільярди доларів. З них 44 відсотків - компенсація збитків, завданих підприємствам, 40 процентів - вартість реабілітації людського капіталу і 16 - збитки, завдані екології двох областей. Це без урахування відновлення соціальної та транспортної інфраструктури. У своїй праці присвяченій стратегії реінтеграції окупованих територій Уманський посилається на дані Віденського інституту економічних досліджень. А ні у Зеленського, а ні у його уряду аналогічних документів не має. Більше того, якщо по Криму Зеленський анонсував створення Кримської платформи, то по Донбасу аналогічних процесів – не передбачається.

А отже проблема лишається не вирішеною, оскільки влада абсолютно не має стратегічного бачення, що робити з цими територіями.

Паростки популістичного авторитаризму

Давайте визнаємо - частина українського суспільства завжди підсвідомо бажала приходу до влада лайтової версії Піночета.

Щоб з одного боку він навів в країні порядок, поборов корупцію, відновив економіку. А з іншого - щоб держава максимально забезпечила всім соціальні гарантії. Будемо об'єктивним – частина виборців південно-східного регіону бачила реінкарновану копію Піночета у Зеленському.

Однак замість чилійського Піночета до влади прийшов аргентинський Перон. Якщо подивитись на ключові тези Перона та його партії "Справедливість", то побачимо схожі тези з партією "Слуга народу".

І одні й другі сповідують третій шлях розвитку країни, взявши найкраще у капіталістів і соціалістів (пам'ятаєте про плюси та мінуси СРСР?). Пропагують націоналізацію та економічну самостійність без зовнішнього впливу. Апелюють до громадян, через прості та зрозумілі лозунги.

Уже починає будувати свій маленький авторитарний режим

Все це я побачив учора під час перегляду пресконференції. У мене виникло стійке відчуття, що перед нами сидить людина з авторитарними амбіціями. В його манерах і жестах відчувалось прагнення не керувати країною, а царювати. Фраза "я став вироком Порошенка, тому що зараз президент, а він ні" - більш ніж показова. Ну і звісно постійні звинувачення. Якщо щось погано – йому заважають працювати суди і попередники. Якщо щось гарне це зробив він.

Ну а фраза – дивіться кожної п'ятниці по телевізору засідання РНБО більш ніж показова. Ну і найголовніше – Зеленському подобається керувати і царювати. Це було видно в манері поведінки та відповідях. Саме тому на пресконференції стало чітко зрозуміло – Зеленський йтиме на другий термін. Відповіді показали - він готується.

А для того аби перемогти, вже починає будувати свій маленький авторитарний режим, використовуючи за зразок кращі практики як Перона так і Путіна.

Чи вийде це у нього – залежить лише від нас. Бо якщо вийде, то, боюсь, двома президентськими термінами Зеленський не обмежиться.

Віктор Таран, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі