США йдуть з Афганістану. "Нескінченна" війна програна

Байден закінчує те, що почав Трамп

Сполучені Штати йдуть з Афганістану.

Евакуюють посольство, закликають громадян виїхати з країни, а Пентагон навіть заявив, що після виведення військ не надаватиме підтримку з повітря афганській армії - такий відвертий натяк на те, що США йдуть по-справжньому.

Одна з найдовших "нескінченних війн" програна. Виведення американських військ вже почалося. Байден закінчує те, що почав Трамп.

Насправді, при всіх зітханнях про те, що ж тепер буде з "афганською демократією", цей процес, попри весь його трагізм, був очікуваним і логічним. У певному сенсі, США повторили шлях СРСР.

За 20 років війни в Афганістані майже нічого не змінилося.

За 20 років війни в Афганістані майже нічого не змінилося

Ця країна залишається слабкою, фрагментованою і роздробленою, павутиною множинних багаторівневих зв'язків польових командирів, чиновників, наркобаронів, варлордів, кланово-племінних вождів, які насправді керують в регіонах. Кожна провінція живе своїм життям і за своїми правилами. На території Афганістану діють близько 20 озброєних угруповань, більше, ніж було в 2001 році, включаючи "Ісламську державу", що з'явилася 2014-го.

"Талібан" став сильнішим, ніж був у 2001-му. Вони мають 60 тис. повноцінних бійців і ще близько 90 тис. "сезонних" бойовиків.

Таліби контролюють близько 30% території в країні, а вплив мають на всі 60% території. У них досі потужна соціальна база і висока мобільність, вони здатні завдавати сильних ударів по адміністративним центрам.

Вони отримали зовнішню легітимність, увійшли в сепаратні прямі переговори з США без участі афганського уряду, підписали мирний договір з США в лютому 2020 року, навіть почали писати колонки і op-ed у всяких англомовних виданнях, їм телефонують з Білого дому, їх готуються запхати в політичний процес.

Центральна влада залишається слабкою, її вплив не виходить за межі Кабула і парочки найбільших міст. Уряд Афганістану досить крихкий і політично нестабільний. У найкращому разі, під його безпосереднім керівництвом знаходиться 15-20% території країни, а армія продовжує вести війну проти талібів, і не завжди справляється самостійно.

Центральна влада залишається слабкою, її вплив не виходить за межі Кабула і парочки найбільших міст. Уряд Афганістану досить крихкий і політично нестабільний

З 2014 по 2019 рік 45 тисяч афганських військовослужбовців загинули в боях. Це понад 800 осіб на місяць, і цифра продовжує зростати, бо бойові дії повноцінно не припинялися. Всього в боях з 2001 по 2020 загинули приблизно 65 тисяч афганських військових.

Таліби все ще вважають центральний уряд нелегітимним і маріонетковим, відмовляються його визнавати. Незважаючи на свої обіцянки і запевнення на переговорах з США, "Талібан" зберігає тісні зв'язки з "Аль-Каїдою".

На 20-річну війну витратили понад $1 трлн. Більше 100 тис. мирних жителів (за дуже приблизними оцінками) стали її жертвами. Через горнило афганської війни пройшли сотні тисяч молодих американців. Більше 2 300 військових були вбиті і 20 660 отримали поранення.

Чи побачить Афганістан мир після виходу США? Ні, я так не думаю. Швидше за все, або таліби знесуть проамериканський уряд, або вони самі будуть змушені забратися, поступившись владою опонентам, або їх викинуть в результаті міжафганських договірняків.

Але по-іншому бути не може. За 20 років Вашингтон не зміг змінити Афганістан, та й, за великим рахунком, не сильно й хотів, і не дуже зміг, бо це вимагало колосальних зусиль і ресурсів, не тільки на військові потреби. І противника свого США так і не зрозуміли до кінця. Таліби не відмовилися від жодного зі своїх принципів і переконань, а перемогти їх військовим або ідеологічним шляхом не вийшло.

Штати перекладають афганську проблему на плечі регіональних сил: Індії, Китаю, Пакистану, Ірану, Катару, Туреччини, Саудівської Аравії, Росії і ОАЕ

Штати йдуть, і перекладають афганську проблему на плечі регіональних сил: Індії, Китаю, Пакистану, Ірану, Катару, Туреччини, Саудівської Аравії, Росії і ОАЕ, які так чи інакше підтримали мирні переговори з талібами саме тому, що відхід США відкриває для них нові можливості у "великій грі" в Південній Азії.

Ну, а Байден виконає свою обіцянку і "поверне хлопців додому", як говорив Дональд Трамп. А якщо щось піде на так, то винні будуть інші. У будь-якому випадку, безпрограшний варіант. Образяться лише військові підрядники, які на цій війні робили дуже багато грошей.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі