Купівля квартири за довіреністю додає ризику

Покупець має діяти як слідчий

Під час купівлі-продажу нерухомості довіреність застосовують, коли власник квартири не може бути присутнім під час укладання нотаріальної угоди. Наприклад, знаходиться в іншому місті, країні та не може приїхати. Або це літня людина, якій важко пересуватися.

Кожен випадок купівлі-продажу житла із довіреністю треба розглядати окремо. Часто із цими документами вдаються до маніпуляцій. Завжди краще, щоб власник нерухомості особисто був присутній на укладанні договору купівлі-продажу. Якщо ж він знаходиться в іншому місті чи країні, або з інших причин не може приїхати, потрібно домовитися про відеозв'язок. З'ясувати, чому житло продають саме у такий спосіб. Переконатись, що це дійсно власник нерухомості. Попросити копії документів, фотографії, щоб можна було впізнати людину. Також варто ставити подібні запитання довіреній особі, іншим співвласникам квартири. З'ясовувати, співпадають відповіді чи ні. Якщо господар квартири знаходитися на лікуванні, треба переконатися, що людина є дієздатною. Тобто покупець має діяти як слідчий.

Якщо продає квартиру громадянин іншої держави, то першим запитанням має бути - яким шляхом збираєтесь із України виводити гроші. Станом на сьогодні при купівлі нерухомості всі розрахунки між фізичними особами повинні відбуватися безготівковим шляхом. У довіреності зазначають, що людина має право відкривати банківські рахунки, діяти від імені власника. Якщо цього пункту немає, значить не має на це повноважень. Тому варто наполягти, щоб на угоду купівлі-продажу вже ж таки особисто приїхав власник нерухомості.

Самостійно визначити, що довіреність недійсна - неможливо

Самостійно визначити, що довіреність недійсна - неможливо. Вона може бути внесена в реєстр і нотаріус дійсно вчинив дію. Але не можна ідентифікувати, чи дійсно її підписала особа, зазначена в довіреності. Тому що все відбувалось дистанційно, ми цього не бачили, не можемо бути впевненими.

Щоб перевірити довіреність, можна звернутись до нотаріуса, отримати інформацію у реєстрі речових прав на нерухоме майно. Але якщо угода відбулася до 2013 року, там не знайдете відомостей про цей об'єкт нерухомості. Якщо людина з іншого регіону купує житло в конкретному місті, можна звернутись до друзів, знайомих, родичів які там живуть. Щоб хтось зустрівся, поспілкувався із власником. Тобто треба шукати шляхи, щоб переконатися, що все дійсно так, як є. Тому що наявність довіреності - це підвищений ризик.

Було таке, що на вкрадених нотаріальних бланках з'являлись договори купівлі-продажу та дарування квартир. Так само на нотаріальному бланку може бути довіреність на особу, яка не є тією, що розписалась. Це перевірити доволі складно. Якщо людина мешкає в одному нотаріальному окрузі, а довіреність видана в іншому, треба питати — чому.

Якось звернувся клієнт, знайшли йому квартиру. Почали перевіряти документи - все добре. Потім був сюрприз. Сказали, що власниця не зможе приїхати на угоду. Мовляв, їй 74 роки, хвора, мешкає у іншому місті. Запропонували поспілкуватись із нею по відеозв'язку через племінника. Навіть були готові поїхати в те місто, щоб зустрітися. Після останньої пропозиції продавці "загубилися". Перестали відповідати на дзвінки. Потім підтвердили, що ця довіреність була підроблена. Пенсіонерка не знала, що її квартиру в Києві хтось хоче продати.

Пенсіонерка не знала, що її квартиру в Києві хтось хоче продати

За певних умов довіреності можуть бути посвідчені не лише нотаріусами. Це може зробити головний лікар, якщо людина перебуває в лікарні. Також - начальник слідчого ізолятора або колонії, капітан судна. Буває, що в людини є фізичні вади. Наприклад, немає кінцівок або вона не може ними користуватися. Тоді нотаріус засвідчує, що ця особа не може самостійно підписати документ. На її прохання це зробить хтось інший.

Якщо класифікувати угоди щодо купівлі-продажу нерухомості за ступенем ризику, то наявність довіреності його додає. Коли є сумніви, угоду краще не укладати.

Сергій Курганов, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі