Контрабанда – це бізнес митниці і СБУ

Зеленський живе рейтингами, немає загальної візії

2 квітня РНБО ввела санкції щодо десяти громадян України – Вадима Альперіна, Івана Бокала, Володимира Дідуха, Олександра Єрімічука, Олександра Кравченка, Юрія Кушніра, Валерія Пересоляка, Ореста Фірманюка, Олександра Чудакова й Віктора Шермана. Їм на 3 роки заблокували активи, обмежили торгові операції, зупинили виконання фінансових зобов'язань. Президент Володимир Зеленський заявив про "топдесятку української контрабанди". Державна митна служба відсторонила від роботи понад 100 працівників.

Такі рішення подобаються населенню, мають вау-ефект.

Але що таке контрабанда? За Кримінальним кодексом це переправлення через кордон художніх цінностей, зброї, боєприпасів, наркотиків. А товарної контрабанди немає, як кримінально караної. Це порушення митних правил, яке тягне за собою штрафи.

Влада говорить – ось оці десять людей є найбільшими контрабандистами. Контрабандисти чого? Що вони переправляють, як? Капці, телевізори, одяг? Відповідей немає, судів ще ж не було. Ті, можливо, сьогодні суди не виграють, але потім можуть - у європейському з прав людини. Звинуватити, що великі контрабандисти, може тільки суд.

За великим рахунком контрабанда - це бізнес двох структур - митниці і СБУ.

Вибирають вибірково. Керівника однієї з груп у парламенті Іллю Павлюка в Чернівцях знають, як "великого контрабандиста". Його у санкціях немає. Він – свій. Влада діє за принципом – друзям все, а ворогам – РНБО.

Кримінальні провадження можна порушувати проти митників, СБУшників, які допустили таку ситуацію.

В країні є монополісти: Коломойський, Ахметов, Пінчук. Влада мала б приймати рішення по олігархах, щодо демонополізації ринків.

Зеленський живе рейтингами, немає загальної візії. Йому кажуть: так зробимо, рейтинг піде вверх. Зараз рівень довіри до президента летить вниз. Очікування були високі.

Віктор Чумак, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі