Зеленський забирає негатив з Венедіктової і Авакова на себе

Може початися рух України у бік поліцейської держави

130 нардепів з фракції "Слуга народу" зареєстрували у Верховній Раді проєкт постанови про засудження подій біля будівлі Офісу президента 20 березня. Мають розглянути на позачерговому засіданні парламенту.

Два роки тому картинки протестів "жовтих жилетів" шокували глядачів. Обписані Тріумфальна арка, Ейфелева вежа, графіті на стінах Парижу та обмальовані пам'ятники. Однак влада замість того, щоб розказувати про вандалізм, закручувати маховик репресій та ухвалювати постанови на захист "честі та достоїнства Макрона", пішла іншим шляхом. Змивши написи, спільно із суспільством вони вже два роки намагаються законодавчим шляхом вирішувати питання, які вивели людей на протести.

Згадуючи цю історію, з сумом та іронією спостерігаю потуги 130 "слуг народу" скликати позачергове засідання парламенту, щоб засудити останню акцію під Офісом президента. Ці 130 осіб продемонстрували, що в українському парламенті не депутати, які контролюють владу та захищають інтереси громадян. Це люди, які є аналоговими "кнопочками" своїх колег з путінської "Единой России" чи депутатів парламентів Лукашенка і Туркмен-баші, які по команді "фас" з Банкової готові захищати не демократію і правову державу, а свого господаря, якого вони скромно називають найвеличнішим лідером епохи.

Депутати по команді "фас" з Банкової готові захищати не демократію і правову державу, а свого господаря

Ці намагання захистити Зеленського шляхом ухвалення постанови зі смисловим навантаженням "а-та-та на всіх, хто написав слово "лох" нагадало анекдот часів Союзу, який потім перейшов у путінську Росію. Чоловік пише на паркані "Він – лох". Його моментально арештовують двоє силовиків. "За що?", - питає чоловік. "Бо ви відкриваєте державну таємницю". "А де ж тут державна таємниця?". "Не треба прикидатись, шановний, в країні всі чудово знають, хто такий лох. Про це написано на всіх парканах і туалетах країни".

Ось такі парканно-графітні протести, як правило, стають передвісниками більш серйозних проблем для влади. Пам'ятаєте, як за часів Януковича за грати кинули студента, який на портреті Януковича поставив червону цятку? Тоді протягом 2012-2013 року всі паркани та стіни країни масово "заграфітили" зображення Януковича з червоною крапкою на лобі. Цим флешмобом проти намагання Януковича встановити авторитаризм протестуючі досягли найголовнішого – єднання різних верств населення проти діючого режиму.

Тож якщо зараз "слуги" почнуть саджати за грати протестувальників за графіті "лох", влада ризикує отримати на всіх парканах і стінах соціальних мереж країни графіті в стилі "найвеличніший лох".

При цьому всі, хто дивитимуться на це графіті, чудово розумітимуть, хто такий цей "найвеличніший лох".

Це той "лох", який спершу провалив вакцинацію, а потім добиває малий і середній бізнес не продуманим локдауном. "Лох", який провалив переговори з МВФ та зіпсував відносини з США. Ну і звісно, він повний "лох", оскільки міністр охорони здоров'я ходить у куртці за понад 600 тисяч гривень, що більше за його річну офіційну зарплату.

І якщо такі графіті заповнять країну, вони нанесуть набагато більше репутаційних втрат Зеленському, ніж чергова протестна акція на Банковій.

Тому що за бажанням керівництва фракції "вислужитись" перед Банковою народні депутати ігнорують реальні причини, які вивели громадян протестувати під Офіс президента.

p.s. Минулого тижня Парижський суд виніс вирок у справі про розграбування Тріумфальної арки, яке трапилося під час акції "жовтих жилетів" 1 грудня 2018 року. Всього обвинувальні вироки отримали вісім осіб. Найсерйозніший вирок отримав 18-річний хлопець, який, як з'ясував суд по відео з місця подій, розбив двері Тріумфальної арки за допомогою вогнегасника. Його засудили до 8 місяців позбавлення волі умовно. Навіть не домашній арешт.

Найсерйозніший вирок отримав 18-річний хлопець, який, як з'ясував суд по відео з місця подій, розбив двері Тріумфальної арки за допомогою вогнегасника. Його засудили до 8 місяців позбавлення волі умовно

Іншим присудили штрафи в розмірі 100 євро і призначили по 70 годин громадських робіт. Зокрема, по 100 євро штрафів заплатять ті учасники погрому, кого суд визнав винними в крадіжці статуеток в формі Ейфелевої вежі і листівок із сувенірного магазину.

Голова суду назвала вирок символічним. Суд Парижа пояснив ці незначні покарання тим, що фігуранти процесу не завдали значних пошкоджень історичному монументу. Хоч насправді, пошкоджену "жовтими жилетами" Тріумфальну арку повністю відновили лише за кілька місяців - до 8 травня 2019 року.

Саме тому Франція правова держава, де в суді сидять не корупціонери і негідники. А президент Франції зрілий лідер, а не переляканий політик, якого оточують неадеквати.

Віктор Таран, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі