Поради про подорож в Дубай. Деякі правила можуть здивувати

Коли краще їхати, транспорт і ціни

Кожен емірат в ОАЕ має різні правила. Ця стаття стосується саме емірату Дубай, як найбільш популярного для мандрівок.

Умови в'їзду в Дубай у 2021 році

ОАЕ безвізова країна для українців. Для відвідування Дубаю необхідно надати негативний результат ПЛР-тесту, зробленого не більш як за 72 годин до вильоту. Зробити тест необхідно у затверджених лабораторіях, з їхнім офіційним переліком можна ознайомитися тут (оберіть з переліку країн Ukraine).

Результат тесту повинен бути англійською (або арабською) у паперовому вигляді. Електронний варіант не приймається.

Також по прибуттю в аеропорт необхідно пройти повторний ПЛР-тест вже безоплатно. До отримання результатів другого тесту потрібно бути на самоізоляції у своєму готелі. Як правило, це займає 8-10 годин. Результат приходить в смс-повідомленні.

Також попросять встановити мобільний додаток на телефон — "COVID19 - DXB Smart App". З офіційними вимогами до перетину кордону можна ознайомитися тут.

Як добиратися до Дубаю у 2021 році

Прямі рейси здійснюють МАУ, SkyUp та FlyDubai. З однією пересадкою можна долетіти Turkish Airlines. Ціни в середньому починаються від 200$ у два боки. Летіти 5,5 годин.

Зараз краще завжди подорожувати зі страховим полісом — можна зробити онлайн на Hotline.Finance: онлайн-поліс має таку ж юридичну силу, а коштує дешевше, оскільки немає комісії страхових агентів. Робиться 3-5 хв, поліс миттєво приходить на пошту.

Варто обирати поліс, який покриває ризики, пов'язані з лікуванням коронавірусної інфекції

Варто обирати поліс, який покриває ризики, пов'язані з лікуванням коронавірусної інфекції.

Коли краще їхати

Найкращою порою для подорожі в Дубай є період з листопада до березня. У цей час доволі приємна температура: +23+28. Я була в Дубаї в січні, було від +22 до +27.

Влітку спека доходить до +50. Практично всюди є кондиціонери — навіть на зупинках та в транспорті. Втім, на вулиці в теплий сезон може бути надто спекотно.

Пішки чи метро? Громадський транспорт у Дубаї та ціни

Дубай гігантський — простягається на більш як 50 км вздовж берега Перської затоки. Відстані між цікавими місцями величезні. Пішки майже неможливо дійти з одного району в інший: 8-15 км між локаціями та часто відсутні тротуари. Без якого-небудь транспорту, на мою думку, не обійтися.

Громадський транспорт непогано розвинений: є метро, автобуси, трамваї та водні автобуси.

На всі види транспорту діє єдиний квиток: проїзна карта Nol, яку можна купити на будь-якій станції метро.

Існує три типи карти, які підійдуть туристу:

Червона — це 10 разових поїздок або 5 денних проїздів.

Срібна — це разові поїздки.

Золота — це поїздки у "золотому вагоні" метро вищого класу.

Ціна на проїзд залежить від типу картки та кількості зон (всього 7 зон).

Офіційні сайти з тарифами ці: rta.ae та nol.ae, але, на жаль, вони ніколи не працюють (спробуйте, може, у вас вийде їх завантажити). Тому ось тут я знайшла тарифи, які виглядають актуальними.

На мій погляд, Срібна карта найбільш зручна та оптимальна за ціною, я купувала саме її. Її вартість 25 дирхамів (19 дирхами на рахунку і 6 дирхамів коштує карта). Гроші списуються за кожну поїздку – від 3 до 7,5 дирхамів залежно від відстані.

Повторюся, що місто велике. Щоб переїхати на метро чи автобусі з однієї локації в іншу, часто треба витратити 1-1,5 години: наприклад, якщо ви живете в Дубай Марина та хочете подивитися найстаріший район міста Дейра та Старий Ринок.

Місто велике. Щоб переїхати на метро чи автобусі з однієї локації в іншу, часто треба витратити 1-1,5 години

Таксі та Uber в Дубаї коштують приблизно однаково, іноді Uber навіть дорожче. Щоб викликати таксі, достатньо просто махнути рукою. Варто перевірити, чи включений лічильник та обумовити ціну поїздки перед початком. Мінімальний тариф — 12 дирхам (3$). Наприклад, вартість поїздки від аеропорту до Дубай Марина орієнтовно 80 дирхам (22$).

Традиційний човен абра, який курсує затокою, коштує 1 дирхам (0,3$).

Вихідні дні та мусульманські особливості

П'ятниця — священний день у мусульман і це вихідний. Тому щоп'ятниці метро починає ходити з 10:00 ранку. А вдень більшість закладів та магазинів зачиняється на час молитви. Потім все відкривається знову.

Під час Рамадану більшість закладів закривають вітрини або проходи ширмами: заклади працюють, але оскільки мусульмани постять в цей час, вони не повинні бачити, як інші відвідувачі їдять у ресторанах.

Вимоги та обмеження до одягу

Дубай доволі світський емірат, тому і жінкам, і чоловікам можна вдягати свій звичний одяг. Можна вдягати шорти/спідниці до колін та футболки, що закривають плечі. Жінкам не потрібно покривати голову.

Не варто вдягати майки (в тому числі чоловікам), блузи та сукні з декольте та міні.

Мої перші враження від міста Дубай, про які ніхто не пише

Все зроблено для машин: часто дороги по 5 смуг в кожен бік, від чого місто доволі шумне. Обираючи готель, варто уважно читати відгуки про шумоізоляцію.

У Дубаї 85% населення — трудові мігранти. У місті мешкає багато пакистанців та індійців, завдяки чому там багато дешевих ресторанчиків пакистанської та індійської кухні, які часто працюють цілодобово. Це, як правило, гостра їжа і разом з тим, вона дуже смачна.

Не всюди приймають банківську карту на оплату. Це стало в перші два дні подорожі найболючішим враженням, адже всюди зустрічається інформація, що це "безготівкове місто". Ми не були готові до готівки.

Не всюди приймають банківську карту на оплату

Не все виглядає так, як на фото в інтернеті. В Дубаї не всюди гламурні хмарочоси, не всюди чисто та не всюди красиво. Більшість фото показує центр (Downtown) та Дубай Марину. Це два райони міста, але Дубай — це не тільки ці два райони, він набагато більший.

Часто кажуть, що Дубай можна відвідати за день, якщо мати пересадку в аеропорту. На мій погляд, це можливо, якщо в добі не менше 72 годин.

Це мої враження, у вас можуть бути інші.

Що заборонено робити в Дубаї: правила поведінки та штрафи

У Дубаї багато правил та штрафів за їхнє невиконання. Деякі вимоги доволі суворі, деякі можуть здивувати. Не всі правила поведінки очевидні, тому я вирішила про це написати. Прошу зауважити — не я їх придумала, тому сприймаєте це як те, про що варто знати в Дубаї.

- Знімати інших людей на камеру, особливо жінок. Скарга, і зустрічі з поліцією не оминути;

- Літати коптером — заборонено без дозволу, отриманому в ОАЕ. З дозволом все одно заборонено літати біля будинків, над дорогами, над публічними місцями;

- Знімати будинки чи яхти, якщо є позначка "Не знімати". Знімати будівлі суду, палаци та адмін об'єкти;

- Критикувати владу чи країну — якщо хтось говорить з вами про ОАЕ, не висловлюйтеся негативно: поліція може бути в цивільному;

- Цілуватися, обійматися, легко погладжувати одне одного на публіці, сідати на коліна до партнера — вважається вкрай непристойним. Навіть радять не триматися за руку на публіці;

- Танцювати на вулиці;

- Чоловікам заходити в жіночий вагон метро — штраф 100 дирхам (27$);

- Їсти, пити та жувати жуйку у громадському транспорті — штраф 100 дирхам (27$);

- Спати у громадському транспорті — штраф 300 дирхам (82$);

- Вживати алкоголь та перебувати п'яними на вулиці. За водіння у нетверезому стані, можна потрапити за ґрати миттєво;

- Палити у громадських просторах — штраф 200 дирхам (54$);

- Їздити у брудній машині: вважається, що це псує вигляд міста та громадське здоров'я;

- Фотографувати аварії на дорогах: штраф та може бути депортація;

- Ходити у купальнику поза межами пляжу. За засмагання топлес можна загриміти за ґрати;

- Казати нецензурні слова та показувати непристойні жести (читала, що поліція вже знає всі російські мати);

- Кричати, особливо на місцевих.

Чи так все строго насправді? Під час свого перебування я бачила кількох жінок у мінісукнях в транспорті, бачила двох експатів з кавою в метро, бачила, як арабські одружені пари ввечері гуляють за ручку, я знімала відео, але я не знімала арабів, і я питала дозвіл знімати.

Вважаю, що краще не порушувати правила в країнах Близького Сходу. Покарання може бути дійсно серйозним. Ми — гості та повинні поважати закони інших країн.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі