Росія з її мовчазною більшістю – велике лихо для українців

Рейтинг Путіна істотно впав. Проте влада спокійно відправляє Олексія Навального у табір смерті

Смішно і сумно: донині в Україні вистачає люду (в тому числі й серед осіб із вищою освітою та начебто без психічних захворювань), що вважає: Росія — братня держава, і народ її — це наші брати та сестри. Тому Росія ніколи не почне проти нас широкомасштабну агресію. Те ж, що сталося в 2014 році у Криму і на Донбасі — то непорозуміння, викликане діями політиканів з обох боків, підбурюваних олігархами та Заходом. А чинити масове насильство на українській території російські війська не стануть, а якщо і спробують, то народ їм не дозволить. Бо ж російський народ завжди був і буде сповнений добрих почуттів щодо українців, іншого не було, й бути не може.

Що ж, припустимо на хвильку, що російський народ і справді у разі нової воєнної агресії проти України схопить своїх можновладців (і генералів) за руки, не допустить насильства над "братами-слов'янами". Проте чим же тоді пояснити те, що цей народ не схопив за руки своїх генералів й урядовців, дозволивши масштабне насильство стосовно російських громадян? І не лише тих, хто вийшов на акції протесту проти арешту Олексія Навального та придушення решток свобод у Російській Федерації, а й тих, хто випадково потрапив у поле зору силовиків, виявившись не там, де треба (з їхньої точки зору)? Чим пояснити те, що безмірна жорстокість людей у формі, спрямована проти своїх співгромадян, не зустріла масового опору, ба більше — хоч би масового засудження в соціальних мережах? - пише Сергій Грабовський для видання "День".

Чим пояснити те, що безмірна жорстокість людей у формі, спрямована проти своїх співгромадян, не зустріла масового опору, ба більше — хоч би масового засудження в соціальних мережах?

Порівняймо цифри. Відео про путінський палац у Геленджику подивилися десятки мільйонів росіян. Можливо, навіть під сто мільйонів (бо ж могли дивитися і по двоє, і по троє на одному комп'ютері, і в різних країнах). А скільки вийшло на акції протесту — сумарно, на всі акції у січні-лютому 2021 році? Декілька сотень тисяч. За максимальними підрахунками, можливо, по всій Росії — до півмільйона. Ще кілька мільйонів "побурчали" у соцмережах. І все! Влада ж за мовчання майже всього суспільства розгорнула вибірково-точковий терор проти тих, хто їй опонує, не має великого значення, на вулиці чи в Інтернеті.

Так, рейтинг Путіна істотно впав. Так, підтримка дій влади мінімальна. То й що? Ця влада спокійно відправляє Олексія Навального "на зону", яка тими з "політичних", хто там уже побував, описується як справжній табір смерті. Іншими словами, виписує йому квиток в один кінець... А що глядачі фільму про путінський палац, про вкрадені сотні мільярдів? За винятком одного-двох відсотків мовчать, а на акції протесту виходить узагалі мізерне — в масштабах Росії — число. Тим часом гроші на палац украдені у цих самих глядачів, у пересічних російських громадян, у "мовчазної більшості"... Ну, а значна частина інтелектуальної громади з подачі влади радісно зайнялася питанням, кому ж стояти на Луб'янці: "залізному Феліксу" чи пресвятому наміснику Орди на Русі князеві Олександру Невському?

Гроші на палац украдені у цих самих глядачів, у пересічних російських громадян, у "мовчазної більшості"

Отож: чи не здається вам, шановні читачі, що ставлення путінських "орлів у погонах" до співгромадян-росіян аж ніяк не може бути гіршим, аніж до українців, нехай і оголошених "братами"? Елементарна логіка підказує: ні, не може. Бо ж серед тих, кого розганяли (чоботом у живіт!) й арештовували ці "орли", могли бути їхні кум, сват, брат тощо. Не кажучи вже про сусідів й однокласників. Скажете, в армії інша мораль, інша атмосфера? Ой... Надто багато повідомлень про порядки в російському війську — що стосується своїх, таких самих хлопців у погонах! — щоб усерйоз сприймати рожеві марення. Тим більше, що в разі масштабної агресії проти України армійські частини йтимуть у першому ешелоні, а в другому, "зачищаючи" тили та закладаючи підвалини "русского мира", йтимуть оті самі росгвардійці, які засвідчили вже свій "гуманізм" стосовно — поки що — власного народу... Власне, в Інтернеті є стільки красномовних відео, які демонструють конкретні прояви цього "гуманізму", що тут навряд чи потрібні слова.

Масштабне вторгнення до України вмить перетворить ледь не всю "мовчазну більшість" на палких прихильників "собирателя земель русских" — щось схоже вже було у 2014-му

Ну, а щодо "народу, який не дозволить"... Будемо думати про росіян гарно та вірити, що на акції протесту проти вторгнення вийде аж півмільйона, навіть більше — аж мільйон громадян Російської Федерації. То й що? Кремль за добу-другу наведе ідеальний порядок у державі. Бо Росія велика, і навіть мільйон маніфестантів, якщо його "розтягнути" по всій державі, не зробить політичну погоду. Тим більше, що телебачення в руках влади, а Інтернет можна на кілька діб відрубати, звівши цим протести майже до нуля. Та й не в тому суть справи: масштабне вторгнення до України вмить перетворить ледь не всю "мовчазну більшість" на палких прихильників "собирателя земель русских" — щось схоже вже було у 2014-му...

Отож і виходить, що сама наявність "братньої держави" з її історичними традиціями, з її ядерною зброєю, з її "мовчазною більшістю" народу є для України й українців великим лихом. За великим рахунком, і для притомних росіян, цих, за визначенням Чаадаєва, "бастардів Європи", також.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі